Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa

16.04.2025 |16:44

Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Saksan uuden hallituksen ohjelmaa esitelleiden CDU:n puheenjohtajan ja tulevan liittokanslerin Friedrich Merzin ja SPD:n puheenjohtajan ja tulevan varakanslerin Lars Klingbeilin mukaan väärien tietojen levittäminen ei kuulu mielipiteen- ja lehdistönvapauteen.

Sopimusteksti on synnyttänyt Saksassa vilkkaan keskustelun. Siinä kysytään, aikooko tuleva hallitus kieltää valehtelemisen ja perustaa myös jonkinlaisen totuusministeriön valvomaan mediaa. Tavallisten kansalaisten valvominen hoituu ennestään kattavan ilmiantoverkoston avulla.

Tuleeko arkivalheesta rangaistava teko?

Hallituksen tarkoitus on yrittää estää näin myös rajojen ulkopuolelta Saksaan kohdistuva informaatiovaikuttaminen.

– Valtio puuttuu tässä massiivisesti ihmisten arkipäivään, sillä näillä määreillä olisi jokainen arkinen vale rangaistava teko, sanoo oikeustieteen professori Volker Boehme-Nessler Bild-lehdelle.

Jokainen saa kertoa hänen mielestään perättömyyksiä silläkin uhalla, että tekee itsensä naurettavaksi. Missään ei ole määrätty, että ihmisten pitäisi levittää vain tosiasioita.

– Meillä on jo nyt paljon rajoittavia lakeja. Meidän on oltava varuillamme, ettemme rajoita liikaa, koska muutoin ei mielipiteenvapaudesta jää enää paljoa jäljelle, professori toteaa.

Vihaa on vaikea määritellä

Erityisen tulkinnanvaraisena pidetään hallituksen suurena uhkana pitämää ”vihaa ja kiihotusta”.

– Jonkun toisen ihmisen tai ryhmän kunnian loukkaaminen ja solvaaminen on helpommin määriteltävissä kuin viha, sanoo netissä tapahtuvien mielipiteenvapauden rikkomisiin erikoistunut asianajaja Joachim Steinhöfel Welt-kanavan haastattelussa.

Lakiasiantuntijat varoittavat myös hallitusohjelmaan sisältyvästä aikeesta perustaa mediavalvontajärjestelmä, joka saattaisi toimia valtionhallinnon ulkopuolella.

Arvostelijoiden mukaan kyse voisi olla käytännössä median sensuurista.

– Hallitusohjelman perusteella valtio aikoo päättää tulevaisuudessa, mikä on totta ja mikä on väärin, sanoo Saksan johtaviin vaihtoehtomedioihin kuuluvan Tichys Einblick -lehden päätoimittaja Roland Tichy.

Journalistiliitto pelkää lehdistövapauden rajoittamista

Myös Saksan Journalistiliitto DJV on huolissaan hallitussopimuksen lehdistön- ja mielipiteenvapauteen liittyvistä kirjauksista.

– Jos joku haluaa käyttää hyväkseen kaikki oikeudelliset mahdollisuudet tarjotakseen maksimaalisen turvallisuuden, niin hänen on oltava myös valmis myöntämään, että samalla rajoitetaan lehdistönvapautta ja yksilönsuojaa, sanoo liiton puheenjohtaja Mika Beuster.

Päätoimittaja Roland Tichy vertaa hallitussopimukseen sisältyvää mainintaa mediavalvonnasta DDR:ään ja natsi-Saksaan, joissa kummassakin toimi vastaavanlaisia järjestelmiä.

Kansankiihotuksesta lisärangaistus

Järeillä toimilla hallituskumppanit suunnittelevat ennaltaehkäisevänsä myös kansankiihotusta.

Hallitussopimuksessa aiotaan vahvistaa demokratian puolustuskykyä epäämällä passiivinen vaalioikeus henkilöiltä, jotka tuomitaan toistuvasti kansankiihotuksesta.

Kiihotuksesta kansanryhmää vastaan saa Saksassa nykylain mukaan tapauksesta riippuen sakkoja tai jopa viisi vuotta vankeutta.

Hallituskumppanien kirjaus tarkoittaa, että usein kansaryhmää vastaan antisemitistisesti, rasistisesti tai etnisen, uskonnollisen taustan ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella tuomion saanut menettää oikeutensa asettua vaaleissa ehdokkaaksi tai mahdollisuuden tulla valituksi virkaan.

Asiantuntijat arvioivat karenssin kestoksi viittä vuotta.

Keskustelussa pohditaan, onko kirjaus suunnattu todellisuudessa hallituskumppaneiden silmätikkuna olevaan ja kannatustaan kasvattaneeseen AfD-puolueeseen. Joitakin sen aluepoliitikkoja on tuomittu poliitisten kilpailijoiden ilmiantojen perusteella kansankiihotuksesta.

Demokratian viholliset ilmiannettava

Saksan keskusrikospoliisi BKA rekisteröi toissa vuonna 5 367 kansankiihotusrikosta. Suurin osa niistä luokiteltiin poliittisesti oikeistolaisesti motivoiduiksi rikoksiksi.

Gazan tapahtumien synnyttämissä Israelin vastaisissa mielenosoituksissa antisemitistiseen ja Israelin olemassolon kyseenalaistavaan kansankiihotukseen ovat syyllistyneet usein Saksassa asuvat palestiinalaiset ja heidän saksalaiset tutkijansa.

Saksassa toimii kohta virkansa jättävän liittokansleri Olaf Scholzin (sd) punavihreän hallituksen jäljiltä ennestään vihapuheiksi miellettyjen mielipiteiden ilmiantoverkosto.

Kansalaiset voivat ilmiantaa sisäministeriön alaisen kotimaantiedustelun ohjeen mukaan myös sellaisia puheita ja mielipteitä, jotka eivät ylitä rangaistusrajaa.

Tavoitteena on jäljittää ilmiantojärjestelmän avulla ennen kaikkea ”demokratian vihollisten” eli Saksassa käytännössä erityisesti oikeistoradikaalien mielipiteitä.

Ilmiantoja somealustoilla ja muualla internetissä havaitusta vihasta ja kiihotuksesta ottavat vastaan muun muassa valtion tuella toimiva vasemmistolainen Amadeu Antonio Stiftung sekä monet valtiolliset ja osavaltioiden virastot. Niille voi tehdä ilmiantoja myös nimettömästi.

Poliitikkojen maine erityissuojeluksessa

Tulevan hallituksen totuuden vaalimiseen liittyvät toimet ovat synkronissa Saksan nykyiseen rikoslakiin 2021 tehdyn lisäyksen kanssa.

Sen mukaan poliitikkojen kunnian loukkaamisesta ja heistä väärien tietojen levittämisestä voi saada viisi vuotta vankeutta.

Virkansa kohta jättävät energia- ja talousministeri Robert Habeck (vihr) on tehnyt tämän lain nojalla jo 805 ja ulkoministeri Annalena Baerbock (vihr) 513 rikosilmoitusta. Habeckia idiootiksi kutsuneelle tuomittiin vastikään 90 päiväsakkoa.

Paljon huomiota on herättänyt tapaus, jossa Bambergin virkaoikeus tuomitsi Deutschland Kuriers -lehden päätoimittajan David Bendelsin sakkojen lisäksi seitsemäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Syynä oli hänen X-verkkoalustalla julkaisemansa kuvasommitelma, jossa punavihreän hallituksen sisäministeri Nancy Faeser (sd) pitää käsissään kylttiä: ”Vihaan mielipiteenvapautta!”

Ennätys maineen valvomisessa on edellisten liittopäivien puolustusvaliokunnan ja EU-parlamentin puolustusvaliokunnan nykyisellä puheenjohtajalla Marie-Agnes Strack-Zimmermannilla (FDP) joka on tehnyt loukkaamisestaan lähes kaksi tuhatta rikosilmoitusta.

PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Saksan vaaleissa kävi virta vasemmalta oikealle, mutta politiikkaa jatketaan vanhoilta pohjilta – vaalitulos heijastaa saksalaisten huolia ja pelkoja

24.02.2025 |23:00

Viikon suosituimmat

6.
Suomen uutiset logo

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa

16.04.2025 |12:40
9.
Suomen uutiset logo

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä

15.04.2025 |08:34
10.
Suomen uutiset logo

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi

14.04.2025 |13:01

Uusimmat

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää