
Saksan suurpuolueet kenttien puristuksessa – Schulz perui ulkoministerihaaveensa
Saksan kristillisdemokraatit (CDU) ja sosialidemokraatit (SPD) suomivat omia johtajiaan sumeilematta saavutetun hallitusohjelmasovun jälkimainingeissa. CDU:ssa pöyristyttiin avainministeriöiden luovuttamisesta ja SPD:n johdon henkilökemiat repeilevät pahasti. Hallitusyhteistyö voi vielä kariutua SPD:n jäsenäänestykseen.
Suuri koalitio on joka tapauksessa hyvin tulehtunut, vaikka SPD:n jäsenet hyväksyisivätkin neuvottelutuloksen.
Saksan ex-ulkoministeri Sigmar Gabriel otti raskaasti uuden puheenjohtaja Martin Schulzin rynnäkön kohti ulkoministeriyttä. Gabriel muistutti, että hänen työtään ulkoministerinä on arvostettu laajalti. Hän ei pitänyt Schulzin takinkäännöistä.
Vaalituloksen selvittyä Schulz oli vielä sitä mieltä, että puolueen tulee siirtyä oppositioon nuolemaan haavojaan. Sosialidemokraatit kirjasivat syyskuun vaaleissa huonoimman tuloksensa sitten toisen maailmansodan.
Schulzille avautui tilaisuus
Saksan demarit jättivätkin hallitustunnustelut. CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU aloittivat yhdessä hallitustunnustelut vihreiden ja liberaalidemokraattien kanssa. Liberaalit marssivat kuitenkin neuvotteluista ulos. CDU-pomo Angela Merkelin ainoa toive saada enemmistöhallitus kasaan jäi demarien varaan, sillä hän ei halunnut tunnustella kahden muun puolueen kanssa. Merkelille vaihtoehtopuolueen (AfD) ja vasemmiston (Die Linke) kutsuminen neuvottelupöytään ei tullut kuuloonkaan.
Schulz käytti tilaisuutensa, vaikka olikin aiemmin kertonut puolueen paikan olevan oppositiossa. Schulz kieltämättä neuvotteli kovin elkein, ja hän sai todella paljon myönnytyksiä CDU:lta. CDU siirsi valtiovarainministerin salkun demareille, ja vahvistetun sisäministeriön CSU:n hallintaan.
Ikään kuin avainministeriöistä luopuminen ei olisi ollut tarpeeksi CDU:n nouseville ministerikipeille tähdille, CDU suostui pyyhkimään koko Saksan budjettiylijäämän SPD:n vaatimiin erilaisiin ohjelmiin ja verohelpotuksiin. Kun Schulz esitti neuvottelutulosta sosialidemokraattien ohjelmaksi, ei Merkel edes vastustanut Schulzia.
Hallitusyhteistyöllekin hankala lähtölaukaus
SPD:n 6. helmikuuta mennessä puolueeseen hyväksytyt jäsenet saavat äänestää hallitusohjelmasta postiäänestyksessä. Jäsenet saavat kopion hallitusohjelmasta, ja heidän tulee vastata yksinkertaisesti “kyllä” tai “ei” hallituksen muodostamisesta.
Deutsche Welle kirjoittaa, että SPD olisi saanut tuhansia uusia jäseniä juuri tämän äänestyksen alla. Uudet tulokkaat haluavat varmasti sanoa painavasti oman näkemyksensä hallitusyhteistyöstä – puolesta tai vastaan. Tämän vuoksi äänestystuloksesta ei voida sanoa luotettavasti mitään.
Varmaa on ainakin se, että kahden pääneuvottelijan, Merkelin ja Schulzin asemat huojuvat. Schulzin asema näyttää juuri nyt ahtaammalta. Hän aikoo luopua ulkoministerin salkustaan. Sen lisäksi hän on vetäytymässä puolueensa puheenjohtajuudesta. Euroopan parlamentin puhemiehenä toiminut Schulz halusi siirtyä Saksan politiikkaan, joten hänen poliittinen ura on joka tapauksessa romahtanut.
Hän vetosi demarikenttään pitkälti Euroopan politiikan visioillaan. Hän väläytti jopa Euroopan liittovaltiota vuoteen 2025 mennessä. Kenties hänen intohimoinen suhtautuminen Eurooppaan ei sytyttänyt saksalaisia sen enempää kuin omaa puoluekenttääkään.
Uusimpien mielipidemittausten mukaan SPD:n suosio putoaisi 18 prosenttiin, mikäli uudet vaalit järjestettäisiin nyt. Asetelma luo jännitteitä suurelle koalitiolle, jos demarikenttä hyväksyy hallitusohjelman.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää