Saksan suurpuolueet kenttien puristuksessa – Schulz perui ulkoministerihaaveensa

09.02.2018 |19:34

Saksan kristillisdemokraatit (CDU) ja sosialidemokraatit (SPD) suomivat omia johtajiaan sumeilematta saavutetun hallitusohjelmasovun jälkimainingeissa. CDU:ssa pöyristyttiin avainministeriöiden luovuttamisesta ja SPD:n johdon henkilökemiat repeilevät pahasti. Hallitusyhteistyö voi vielä kariutua SPD:n jäsenäänestykseen.

Suuri koalitio on joka tapauksessa hyvin tulehtunut, vaikka SPD:n jäsenet hyväksyisivätkin neuvottelutuloksen.

Saksan ex-ulkoministeri Sigmar Gabriel otti raskaasti uuden puheenjohtaja Martin Schulzin rynnäkön kohti ulkoministeriyttä. Gabriel muistutti, että hänen työtään ulkoministerinä on arvostettu laajalti. Hän ei pitänyt Schulzin takinkäännöistä.

Vaalituloksen selvittyä Schulz oli vielä sitä mieltä, että puolueen tulee siirtyä oppositioon nuolemaan haavojaan. Sosialidemokraatit kirjasivat syyskuun vaaleissa huonoimman tuloksensa sitten toisen maailmansodan.

Schulzille avautui tilaisuus

Saksan demarit jättivätkin hallitustunnustelut. CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU aloittivat yhdessä hallitustunnustelut vihreiden ja liberaalidemokraattien kanssa. Liberaalit marssivat kuitenkin neuvotteluista ulos. CDU-pomo Angela Merkelin ainoa toive saada enemmistöhallitus kasaan jäi demarien varaan, sillä hän ei halunnut tunnustella kahden muun puolueen kanssa. Merkelille vaihtoehtopuolueen (AfD) ja vasemmiston (Die Linke) kutsuminen neuvottelupöytään ei tullut kuuloonkaan.

Schulz käytti tilaisuutensa, vaikka olikin aiemmin kertonut puolueen paikan olevan oppositiossa. Schulz kieltämättä neuvotteli kovin elkein, ja hän sai todella paljon myönnytyksiä CDU:lta. CDU siirsi valtiovarainministerin salkun demareille, ja vahvistetun sisäministeriön CSU:n hallintaan.

Ikään kuin avainministeriöistä luopuminen ei olisi ollut tarpeeksi CDU:n nouseville ministerikipeille tähdille, CDU suostui pyyhkimään koko Saksan budjettiylijäämän SPD:n vaatimiin erilaisiin ohjelmiin ja verohelpotuksiin. Kun Schulz esitti neuvottelutulosta sosialidemokraattien ohjelmaksi, ei Merkel edes vastustanut Schulzia.

Hallitusyhteistyöllekin hankala lähtölaukaus

SPD:n 6. helmikuuta mennessä puolueeseen hyväksytyt jäsenet saavat äänestää hallitusohjelmasta postiäänestyksessä. Jäsenet saavat kopion hallitusohjelmasta, ja heidän tulee vastata yksinkertaisesti “kyllä” tai “ei” hallituksen muodostamisesta.

Deutsche Welle kirjoittaa, että SPD olisi saanut tuhansia uusia jäseniä juuri tämän äänestyksen alla. Uudet tulokkaat haluavat varmasti sanoa painavasti oman näkemyksensä hallitusyhteistyöstä – puolesta tai vastaan. Tämän vuoksi äänestystuloksesta ei voida sanoa luotettavasti mitään.

Varmaa on ainakin se, että kahden pääneuvottelijan, Merkelin ja Schulzin asemat huojuvat. Schulzin asema näyttää juuri nyt ahtaammalta. Hän aikoo luopua ulkoministerin salkustaan. Sen lisäksi hän on vetäytymässä puolueensa puheenjohtajuudesta. Euroopan parlamentin puhemiehenä toiminut Schulz halusi siirtyä Saksan politiikkaan, joten hänen poliittinen ura on joka tapauksessa romahtanut.

Hän vetosi demarikenttään pitkälti Euroopan politiikan visioillaan. Hän väläytti jopa Euroopan liittovaltiota vuoteen 2025 mennessä. Kenties hänen intohimoinen suhtautuminen Eurooppaan ei sytyttänyt saksalaisia sen enempää kuin omaa puoluekenttääkään.

Uusimpien mielipidemittausten mukaan SPD:n suosio putoaisi 18 prosenttiin, mikäli uudet vaalit järjestettäisiin nyt. Asetelma luo jännitteitä suurelle koalitiolle, jos demarikenttä hyväksyy hallitusohjelman.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää