Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Saksan puoluekannatusmittaukset povaavat poliittista kuperkeikkaa – vihervasemmistohallituspohja merkitsisi noloa loppua Merkelille

09.06.2019 |14:14

Saksan poliittinen tilanne lähenisi täydellistä uusjakoa, mikäli maassa järjestettäisiin liittopäivävaalit nyt.

Useat puoluekannatusmittaukset osoittavat, että vihreät on kiilannut suosituimmaksi puolueeksi. Merkittävää on myös se, että vihervasemmistolla on keskinäinen halu muodostaa hallitus.

Kannatusluvut lähenevät tilannetta, jossa vihreiden, sosiaalidemokraattien ja vasemmistopuolueen yhteishallitus saavuttaisi enemmistön. Tuoreimmat kannatusluvut osoittavat, että tämä hallituspohja saisi 47 prosentin kannatuksen. Istuva hallitus jäisi vain 36 prosentin kannatukseen.

Tutkimuslaitos Forsan johtaja Manfred Güllner puhuu jo SPD:n olevan itsetuhon tiellä. Hän on itse puolueen jäsen. SPD voi saavuttaa myös lottovoiton – ja hyvällä todennäköisyydellä.

Saksalaiset haluavat uudet vaalit

Saksalaisista vain hieman yli neljännes haluaa nykyisen hallituksen jatkavan. 52 prosenttia saksalaisista haluaa uudet liittopäivävaalit.

Varsinainen pommi on kuitenkin se, että vihreät voisi nousta maan suurimmaksi puolueeksi. Kaksoispommin varmistaa vihreiden kannattajien halu muodostaa vihervasemmistohallitus. 54 prosenttia Saksan vihreiden kannattajista haluaa hallitukseen vasemmistopuolueet. Neljännes vihreiden kannattajista haikailee yhteishallitusta CDU:n kanssa.

Vihreiden nousua suurimmaksi puolueeksi ei voida kuitenkaan hakata kallioon. Vihreät ja CDU voisi saada täpärän enemmistön liittopäivillä. Se voi siten jäädä ainoaksi enemmistöhallituspohjaksi. SPD ei välttämättä edes halua hallitusvastuuta vain 12 prosentin kannatuksella. Se on sama kuin vaihtoehtopuolue AfD:llä.

Demareiden nousua tarvitaan

SPD:n mieli saattaa kuitenkin muuttua, jos hallituspohja muodostetaan vihreiden ja laitavasemmistolaisen Linken kanssa. Puolueen nukkuvat kannattajat saattavat herätä horroksestaan, jos he kokevat voivansa vaikuttaa hallituspohjaan. Puolueelta tarvitaan pientä kiriä, mutta se ei saisi tulla vihreiden tai Linken kustannuksella.

SPD:n tulisi saada itselleen valittua puheenjohtaja. Se on vaikeaa tilanteessa, jossa kukaan ei ole ilmoittautunut mukaan puheenjohtajakisaan.

Puolueen sisällä on mietitty johtajaksi nuorisojärjestön puheenjohtaja Kevin Kühnertia. Kühnert kampanjoi aktiivisesti hallitusvastuuta vastaan. Hän haluaa puolueen harppaavan aimo askeleen kohti vasenta laitaa. Hän on väläyttänyt muun muassa autojätti BMW:n kansallistamista.

Kühnert jakaa puoluetta räiskyvillä kannanotoillaan. Osa demareista pitää Kühnertin puheenjohtajuutta sulana hulluutena.

Merkel istuu katapultissa

Saksan rajusti muuttunut poliittinen ilmapiiri tietää ahdinkoa maan liittokansleri Angela Merkelille. Paine hallituksen hajoamiseen kasvaa nyt myös CDU:n sisällä, sillä nuupahtaneet kannatusluvut toimivat varoitusvalon vilkkumisena.

Merkelin tilanne on siksikin vaikea, että kannatuspudotuksessa etumatkaa ottanut SPD voi saada tarpeekseen ja erota hallituksesta. Vihreät eivät halua tarjota Merkelille pelastusrengasta ilman kannatusnousunsa hyödyntämistä.

Merkel ei välttämättä istu viimeistä liittokanslerikauttaan loppuun. Sen sijaan hän istuu katapultissa vain odottaen, milloin laite laukaistaan.

Vaikka Merkelin tilannetta miettii parhain päin, ei näköpiirissä ole kuin nolo loppu.

Saksa on Euroopan moottori

Saksan ajautuminen kohti vihervasemmistoa kansallistamispuheineen päivineen vaikuttaa luonnollisesti koko EU:n suuntaan. Mikäli Saksassa olisi vihreä liittokansleri niin hän edustaisi Saksaa myös merkittävässä Eurooppa-neuvostossa.

On toki odotettavaa, ettei edes vihervasemmistohallitus toteuttaisi hyvin jyrkkää politiikkaa Saksassa. Suomen vihervasemmistohallitus saattaisi hyvinkin antaa Saksalle tukea ja itsevarmuutta.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää