LEHTIKUVA
Saksan puoluekannatusmittaukset povaavat poliittista kuperkeikkaa – vihervasemmistohallituspohja merkitsisi noloa loppua Merkelille
Saksan poliittinen tilanne lähenisi täydellistä uusjakoa, mikäli maassa järjestettäisiin liittopäivävaalit nyt.
Useat puoluekannatusmittaukset osoittavat, että vihreät on kiilannut suosituimmaksi puolueeksi. Merkittävää on myös se, että vihervasemmistolla on keskinäinen halu muodostaa hallitus.
Kannatusluvut lähenevät tilannetta, jossa vihreiden, sosiaalidemokraattien ja vasemmistopuolueen yhteishallitus saavuttaisi enemmistön. Tuoreimmat kannatusluvut osoittavat, että tämä hallituspohja saisi 47 prosentin kannatuksen. Istuva hallitus jäisi vain 36 prosentin kannatukseen.
Tutkimuslaitos Forsan johtaja Manfred Güllner puhuu jo SPD:n olevan itsetuhon tiellä. Hän on itse puolueen jäsen. SPD voi saavuttaa myös lottovoiton – ja hyvällä todennäköisyydellä.
Saksalaiset haluavat uudet vaalit
Saksalaisista vain hieman yli neljännes haluaa nykyisen hallituksen jatkavan. 52 prosenttia saksalaisista haluaa uudet liittopäivävaalit.
Varsinainen pommi on kuitenkin se, että vihreät voisi nousta maan suurimmaksi puolueeksi. Kaksoispommin varmistaa vihreiden kannattajien halu muodostaa vihervasemmistohallitus. 54 prosenttia Saksan vihreiden kannattajista haluaa hallitukseen vasemmistopuolueet. Neljännes vihreiden kannattajista haikailee yhteishallitusta CDU:n kanssa.
Vihreiden nousua suurimmaksi puolueeksi ei voida kuitenkaan hakata kallioon. Vihreät ja CDU voisi saada täpärän enemmistön liittopäivillä. Se voi siten jäädä ainoaksi enemmistöhallituspohjaksi. SPD ei välttämättä edes halua hallitusvastuuta vain 12 prosentin kannatuksella. Se on sama kuin vaihtoehtopuolue AfD:llä.
Demareiden nousua tarvitaan
SPD:n mieli saattaa kuitenkin muuttua, jos hallituspohja muodostetaan vihreiden ja laitavasemmistolaisen Linken kanssa. Puolueen nukkuvat kannattajat saattavat herätä horroksestaan, jos he kokevat voivansa vaikuttaa hallituspohjaan. Puolueelta tarvitaan pientä kiriä, mutta se ei saisi tulla vihreiden tai Linken kustannuksella.
SPD:n tulisi saada itselleen valittua puheenjohtaja. Se on vaikeaa tilanteessa, jossa kukaan ei ole ilmoittautunut mukaan puheenjohtajakisaan.
Puolueen sisällä on mietitty johtajaksi nuorisojärjestön puheenjohtaja Kevin Kühnertia. Kühnert kampanjoi aktiivisesti hallitusvastuuta vastaan. Hän haluaa puolueen harppaavan aimo askeleen kohti vasenta laitaa. Hän on väläyttänyt muun muassa autojätti BMW:n kansallistamista.
Kühnert jakaa puoluetta räiskyvillä kannanotoillaan. Osa demareista pitää Kühnertin puheenjohtajuutta sulana hulluutena.
Merkel istuu katapultissa
Saksan rajusti muuttunut poliittinen ilmapiiri tietää ahdinkoa maan liittokansleri Angela Merkelille. Paine hallituksen hajoamiseen kasvaa nyt myös CDU:n sisällä, sillä nuupahtaneet kannatusluvut toimivat varoitusvalon vilkkumisena.
Merkelin tilanne on siksikin vaikea, että kannatuspudotuksessa etumatkaa ottanut SPD voi saada tarpeekseen ja erota hallituksesta. Vihreät eivät halua tarjota Merkelille pelastusrengasta ilman kannatusnousunsa hyödyntämistä.
Merkel ei välttämättä istu viimeistä liittokanslerikauttaan loppuun. Sen sijaan hän istuu katapultissa vain odottaen, milloin laite laukaistaan.
Vaikka Merkelin tilannetta miettii parhain päin, ei näköpiirissä ole kuin nolo loppu.
Saksa on Euroopan moottori
Saksan ajautuminen kohti vihervasemmistoa kansallistamispuheineen päivineen vaikuttaa luonnollisesti koko EU:n suuntaan. Mikäli Saksassa olisi vihreä liittokansleri niin hän edustaisi Saksaa myös merkittävässä Eurooppa-neuvostossa.
On toki odotettavaa, ettei edes vihervasemmistohallitus toteuttaisi hyvin jyrkkää politiikkaa Saksassa. Suomen vihervasemmistohallitus saattaisi hyvinkin antaa Saksalle tukea ja itsevarmuutta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää