

Mustavalkokuva: Wikimedia Commons.
Saksan nykytila: Peppi Pitkätossu -kirjoihin sisältövaroitus
Saksassa edistyksellisyys on edennyt jo niin pitkälle, että transhahmon esittäminen kolme vuotta täyttäneille tarkoitetuissa lastenohjelmissa ei vaadi sen kummempaa perustelua, mutta Peppi Pitkätossu -kirjoihin pitää jopa liittokanslerin mielestä laittaa sisältövaroitus vääränlaisista hahmoista ja sanoista.
Nukkumatti, joka heittää unihiekkaa on Itä-Saksasta peräisin oleva nukkeanimaatiohahmo, joka tuli suomalaislapsillekin tutuksi Pikku Kakkosen kautta. Nukkumatti nähtiin ensi kertaa Itä-Saksan televisiossa vuonna 1959. Lasten suosikiksi noussut animaatiosarja oli osa kylmän sodan aikaista propagandaa, jossa DDR:n arki yritettiin esittää mahdollisimman hohdokkaana, kertoo Yle.
Kommunistinen Nukkumatti selviytyi Berliinin muurin kaatumisesta ja Saksojen yhdistymisestä. Sarjaa tehdään Saksassa yhä, mutta sen kylkeen on tullut uusia hahmoja ja oheissarjoja.
“Herra Ingeborg” on avaruuden transnainen
Yksi Nukkumatin ohessa perheen pienimmille esitettävistä piirrossarjoista on “Timmi-rakettilentäjä”. Sarja on tarkoitettu kolme vuotta täyttäneille katsojille. Timmi on pieni poika, joka mielikuvituksessaan lentää teddykarhunsa kanssa avaruudessa seikkailusta toiseen.
Yhdessä jaksossa rakettilentäjä Timmi kohtaa “herra Ingeborgin”, joka pyytää Timmin apua omalla planeetallaan olevan majakan valonheittimen korjaamiseksi. Herra Ingeborg on majakanhoitaja, joka lienee syntynyt mieheksi mutta identifioituu naiseksi. Hänellä on vihreä mekko, huuli- ja poskipunaa, tuuheat viikset ja kalju pää. Herra Ingeborg puhuu koko ajan lapsen äänellä.
Bild-lehden toimittaja kysyi MDR-yleisradioyhtiöltä, miksi he päättivät laittaa lastenohjelmiinsa tällaisen hahmon: mitä “herra Ingeborg” oikein edustaa? Ja missä iässä lasten pitäisi alkaa miettiä seksuaalisuutta ja sukupuolirooleja?
– Me varaamme oikeuden kertoa erikoisista tai yllättävistä hahmoista tässä keksityssä avaruudessa, vastasi yleisradioyhtiön tiedottaja. Herra Ingeborgin sisältävä jakso on ollut netissä jo vuodesta 2021 ja siitä on saatu vanhemmilta samanlaista palautetta kuin muistakin jaksoista.
Liittokansleri: “Lastenkirjallisuuden klassikoiden ongelmat tuotava esille”
Samaan aikaan liittokansleri Olaf Scholz on sitä mieltä, että lastenkirjallisuuden klassikoissa olevat “ongelmat” on tuotava esille, kertoo Welt-lehti. Ongelmallisista asioista voitaisiin varoittaa esimerkiksi kirjan esipuheessa tekemällä selväksi, että tietyt asiat “eivät enää nykyään ole OK”.
Woke-aatetta edustavat tahot ovat kertoneet meille, että monet lastenkirjallisuuden tunnetuimmista teoksista sisältävät ongelmallisia hahmoja ja sanoja. Tällaisia syytöksiä on esitetty muun muassa Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossua, Roald Dahlin lastenkirjoja ja Enid Blytonin Viisikko-kirjoja kohtaan.
Esimerkiksi Peppi Pitkätossu -kirjoissa esiintyy “rasistinen n-sana” ja Tintin seikkailuissa kuvataan vieraita kulttuureja stereotyyppisellä tavalla. Liittokansleri Scholzin mielestä varsinkin lapsille tarkoitetun opetusmateriaalin sisällön pitäisi ehdottomasti vastata nykyajan käsityksiä.
Saksassa woke-ajattelu on siis edennyt jo niin pitkälle, että Peppi Pitkätossu -kirjoihin pitää laittaa sisältövaroitus, mutta transuhahmon esittäminen kolme vuotta täyttäneille tarkoitetuissa lastenohjelmissa ei vaadi sen kummempaa perustelua. Suomalaisittain on myös merkillepantavaa, miksi poliitikko katsoo asiakseen päättää lasten saduista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Tintin seikkailut Roald Dahl Astrid Lindgren Herra Ingeborg Pikku Kakkonen Nukkumatti Itä-Saksa kylmä sota sukupuoli-identiteetti DDR Woke-ideologia Peppi Pitkätossu transseksuaalisuus Enid Blyton Viisikko-kirjat Olaf Scholz Propaganda Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää