LEHTIKUVA
Saksan konservatiivit napit vastakkain maahanmuuttopolitiikasta
Saksan kristillisdemokraatit CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU ajautuivat mittavaan kriisiin maan maahanmuuttopolitiikasta. CSU haluaa käännyttää turvapaikanhakijoita maansa rajoilla tietyissä tapauksissa. CDU haluaa EU-maiden päätyvän yhteiseen ratkaisuun. Ensi maanantaina puolueet setvivät omissa ryhmissään asiaa lisää. Edessä on arvattavasti luvassa uusia yhteenottoja.
CSU:n puheenjohtaja ja Saksan sisäministeri Horst Seehofer on laatinut “mestarisuunnitelman” maan pakolaiskriisiin. Maan rajoilla käännytettäisiin pois kaikki sellaiset turvapaikanhakijat, jotka on jo rekisteröity jossain muussa EU-maassa tai hakija on saanut Saksasta jo kielteisen päätöksen.
CDU:n puheenjohtaja ja maan liittokansleri Angela Merkel ei halua Saksan tekevän yksipuolisia ratkaisuja, koska hän arvelee niiden vain vaikeuttavan eurooppalaisen ratkaisun löytymistä. Merkel pelkää, että Seehoferin linjaukset johtaisivat vain Schengen-sopimuksen murenemiseen.
Rintamalinjat pitivät
Molempien puolueiden parlamenttiryhmät vetäytyivät torstaina useaksi tunniksi setvimään ristiriitaista sotkua. Toimittajien hämmästykseksi CDU ei tiedottanut keskusteluistaan mitään. Puolueen nuorisojärjestön johtaja Paul Ziemiak tosin kertoi puolueen seisovan Merkelin takana. CSU ilmoitti olevansa sataprosenttisesti Seehoferin esityksen takana.
Kiistapuolueiden parlamenttiryhmien johtajat tapaavat niin ikään maanantaina keskustellakseen tilanteesta.
Merkel esitti kompromissina, että Seehoferin linjauksesta voidaan toteuttaa rajakäännytykset Saksasta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilta henkilöiltä. Seehoferin linjaus noudattaa Dublin-sopimusta oli kuitenkin liikaa. Arvattavasti Italia tai Kreikka närkästyisivät tästä.
Merkel halusi kaksi viikkoa aikaa hakea yhteistä ratkaisua. EU-maiden johtajat kokoontuvat 28.-29.6. puimaan muun muassa Euroopan maahanmuuttokriisiä. Baijerin aluejohtaja Markus Söder (CSU) ei ymmärrä odottelua. Hän ihmettelee, miten Merkel voisi löytää kahdessa viikossa ratkaisun ongelmaan, johon ei ole kolmessa vuodessakaan ilmaantunut ratkaisua.
Seehofer voi toimia omin päin
Seehofer kertoi, että hän ajaa esittämänsä uudistukset lävitse vaikka ilman Merkelin suostumusta sisäministerin valtuuksillaan. Mikäli Merkel vastustaa Seehoferin toimia, joutuisi hän tuolloin ikävään tilanteeseen. Hän voi joutua jopa erottamaan Seehoferin.
Riskinä on, että CSU vetäytyisi hallituksesta. Ilman CSU:n edustajia CDU:lla ja sosiaalidemokraateilla (SPD) hallituksella ei ole enemmistöä. Se olisi siten raskas isku laajasti arvostetulle Merkelille ja hänen hallitukselleen.
CSU käyttää savuverhoa
SPD kertoi seuraavansa hallituskumppaniensa kiistaa tyrmistyneenä. Puolue kertoi tukevansa hallitusohjelmaa.
Oppositiopuolueiden reaktiot Saksan hallituskriisiin vaihtelevat. Liberaalidemokraatit (FDP) arvelee, että pienen nahistelun jälkeen puolueet hakevat jonkinlaisen kompromissin.
Vaihtoehtopuolue AfD arveli, että CSU yrittää vain käydä linjauksillaan vaalikampanjaa. Baijerissa käydään lokakuussa aluevaalit. CSU haluaisi pitää enemmistön aluevaalienkin jälkeen. AfD:n mukaan CSU pyrkii vain patoamaan äänestäjäpakoa kopioimalla AfD:n teesejä. Puolue muistutti, että alkuperäinen vaihtoehto on AfD.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Saksan sisäministeri valmis eroamaan – CSU taivutti ministerin kriisikokoukseen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää