Saksan konservatiivijohtaja maalaa perustuslaillista kriisiä jos von der Leyenin ei maistu maan demareille

05.07.2019 |15:10

Saksan kristillisdemokraattisen CDU-puolueen puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer paimentaa hallituskumppanipuoluettaan, sosiaalidemokraattista SPD:tä. Saksan demarit eivät halua niellä Eurooppa-neuvoston ehdokasta Euroopan komission puheenjohtajaksi.

Kramp-Karrenbauer, joka tunnetaan pitkän nimensä vuoksi myös AKK:na, kertoi Saksan joutuvan perustuslailliseen kriisiin, jos neuvoston ehdokas Ursula von der Leyenin nimitys kaatuu Euroopan parlamentissa. Kriisi voisi ulottua koko EU:in tasolle.

SPD ehti jo nuolaista ennen tipahtamista

Von der Leyenin ehdokkuus tuli yllättäen eteen Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ehdotuksesta. SPD oli jo ehtinyt hykerrellä hollantilaisdemari Frans Timmermansin ehdokkuudesta, kun EPP-ryhmän kärkiehdokas Manfred Weber ei saanut likimainkaan tarvittavaa tukea Eurooppa-neuvoston kestävyyttä kysyneessa kokousrumbassa.

Timmermans putosi kuitenkin itäeurooppalaisten maiden vastustukseen. Timmermans ajaa aktiivisesti sanktioita Puolalle ja Unkarille.

Virallisesti SPD:n vastustus von der Leyenin nimitykselle johtuu siitä, ettei hän ollut EPP:n kärkiehdokas. Von der Leyen ei ollut edes ehdokkaana eurovaaleissa.

Saksalaisenemmistö tukee kuitenkin ennemmin SPD:tä kuin CDU-pomoa. Deutschlandtrendin vastaajista vain 33 prosenttia pitää von der Leyenin nimitystä hyvänä asiana. Hänen nimitystään pitää huonona peräti 56 prosenttia vastaajista.

Saksan hallituskoalitio kestänee

SPD on vakavassa kannatuskriisissä. Perinteinen suurpuolue on kisaamassa tällä haavaa kolmanneksi suurimman puolueen paikasta vaihtoehtopuolue AfD:n kanssa.

Entinen demaripomo Sigmar Gabriel kertoi, että von der Leyenin ehdokkuus on jo itsessään riittävä peruste jättää Saksan hallituskoalitio. Puolueen väliaikainen johtajatrio on kuitenkin tyynnytellyt Gabrielin puheita.

SPD on toistaiseksi jäänyt eropuuhissaan vain metelin pitämisen tasolle. Niin käynee nytkin. Hallituksen jättäminen merkitsisi samalla puolueen yhä synkentyvien kannatuslukujen realisoimista.

CDU:lle hallitusyhteistyön loppu olisi myös riskipitoista puuhaa. Saksan vihreiden kannatus on noussut niin paljon viime aikoina, että siitä voisi tulla maan suurin puolue ja sitä kautta maahan voisi tulla vihreiden liittokansleri.

EU-kriisipuheet tuntuvat liioitelluilta

AKK:n sanoma perustuslaillisen kriisin leviäminen koko EU:iin tuntuu liioitellulta. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on jo ehtinyt kertoa, että edellisellä kerralla Jean-Claude Junckerin ehdokkuutta jouduttiin puristamaan paljon kauemmin.

Von der Leyenin nimitys vaatii meppien äänienemmistön. Hänen nimitystä puoltaa mitä ilmeisimmin EPP ja liberaaliryhmä. Tämä ei riitä enemmistöön. Vihreiden ryhmä äänestänee nimitystä vastaan, sillä vihreät jäivät rannalle huippunimityksissä. Sosiaaldemokraattisen ryhmän kanta on siksi tärkeä.

Mikäli mepit kaataisivat von der Leyenin nimityksen, joutuisivat EU-maiden johtajat kaivamaan uuden ehdokkaan. Se merkitsee toki vaikeita neuvotteluja. Tosin uuden ehdokkaan nimen kaivamisen viivästys ei ole maailmanloppu, sillä Juncker jatkaisi pestiään uuden ehdokkaan löytymiseen asti.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
4.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
6.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
8.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää