Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Saksan jalkapallolitto: Transhenkilöt voivat valita pelaavatko jalkapalloa miesten vai naisten sarjassa

27.06.2022 |17:57

Saksan jalkapalloliitto DFP on päättänyt, että kaikki transsukupuoliset, intersukupuoliset ja ei-binääriset henkilöt saavat itse valita, pelaavatko he joko naisten tai miesten joukkueessa.

Sääntömuutos on voimassa alkavasta kaudesta lähtien ja rajoittuu amatööri- ja juniorijalkapallosarjoihin sekä futsaliin.

Sääntöjen mukaan transsukupuoliset voivat myös jatkaa pelaamista siinä joukkueessa, jossa he ovat tähän asti pelanneet. Muutos sallii myös sukupuolenkorjauslääkityksen käytön pelikauden aikana, mikäli siihen ei liity terveysriskejä.

Henkilötodistusuudistus päätöksen taustalla

Saksassa on vuodesta 2018 lähtien ollut mahdollisuus valita henkilötodistuksessa sukupuoleksi mies, nainen, monimuotoinen tai ”ei viittausta”.

– Ihmiset ovat voineet vuodesta 2018 lähtien rekisteröityä väestörekisteriin ‘monimuotoisiksi’. Tämän määritelmän saaneiden määrä on kasvanut ja se vaikuttaa myös jalkapalloa pelaaviin ihmisiin, DFB perustelee sääntömuutosta tiedotteessaan.

DFB:llä on yli seitsemän miljoonaa rekisteröityä jäsentä ja yli 24 jalkapalloseuraa.

Urheilussa ei ole yleispätevää sääntöä transsukupuolisten tai ei-binaaristen urheilijoiden osallistumiselle. Kansainvälinen olympiakomitea on linjannut, että kunkin lajin urheiluliitto saa itse päättää säännöistä.

Näin Seta määrittelee transihmiset

Suomessa toimivan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskusen Setan mukaan transsukupuolinen on ihminen, jolla on voimakas sukupuoliristiriita. Sukupuoliristiriita tarkoittaa, että ihmisen sukupuoli-identiteetti eli tunne siitä, mitä sukupuolta on sisäisesti, on ristiriidassa hänen syntymässä määritetyn sukupuolensa kanssa. Kokemukset sukupuoliristiriidasta ovat yksilöllisiä.

– Transsukupuolinen ihminen voi olla esimerkiksi transmies, transnainen tai muunsukupuolinen. Kaikki muunsukupuoliset eivät kuitenkaan ole transsukupuolisia, vaan sukupuoliristiriidan voimakkuus muunsukupuolisilla vaihtelee, valtionavustuksia nauttiva järjestö opastaa nettisivuillaan.

HELI-MARIA WIIK


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää