LEHTIKUVA
Saksan ja Itävallan välit kiristymässä
Saksan ja Itävallan välit ovat jäähtyneet, sillä Saksan mukaan Itävalta luo edellytykset hallitsemattomaan maahanmuuttoon maiden välisellä rajalla. Saksalaisviranomaisten mukaan Itävalta kuljettaa Saksaan haluavia turvapaikanhakijoita rajan tuntumaan jopa öiseen aikaan. Samalla Itävalta on aikeissa rakentaa jonkinlaista kulkuestettä Slovenian vastaiselle rajalleen.
Saksa moittii Itävaltaa siitä, että Itävalta on hylännyt maiden kahdenkeskisen sopimuksen, jonka mukaan turvapaikanhakijoiden pyritään siirtymään Saksan puolelle järjestäytyneesti. Saksan sisäministeri Thomas de Maizière toteaa Itävallan toimien aiheuttavan kohtuutonta rasitusta Saksan kykyyn vastaanottaa turvapaikanhakijoita.
Saksan omat rivit rakoilevat
Valtaosa Saksaan tulevista turvapaikanhakijoista saapuu maahan eteläisen Baijerin osavaltion kautta. Baijerin johtaja ja liittokansleri Angela Merkelin johtaman CDU:n sisarpuolue CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer on aiemmin uhannut viedä holtittoman maahanmuuton Saksan perustuslakituomioistuimen käsiteltäväksi.
Seehofer on myös pitänyt läheisiä suhteita Unkarin pääministeri Viktor Orbániin. Unkari on toistaiseksi ainoa keskieurooppalainen maa, joka on rakentanut aitoja rajoilleen maahanmuuttokriisin aikana. Seehofer on nyt esittänyt uhkavaatimuksen Merkelille. Merkelin tulee muuttaa maahanmuuttokantaansa sunnuntaihin mennessä. Seehofer ei ole täsmentänyt sitä, mitä hän aikoo tehdä, jos Merkel ei muuta linjauksiaan.
Saksan hallituspuolueiden puheenjohtajien on määrä pitää kriisikokous maahanmuutosta lauantaina. Hieman vajaa kaksi kuukautta sitten syyskuun alussa Merkel toivotti kaikki syyrialaiset turvapaikanhakijat tervetulleeksi Saksaan. Ihmisryntäyksen suuruus yllätti kuitenkin saksalaisviranomaiset.
Itävalta ei halua puhua raja-aidasta
Itävallan sisäministeri Johanna Mikl-Leitner on varonut puhumasta Slovenian vastaiselle rajalle kaavaillusta aidasta. Jonkinlainen este kahden Schengen-maan välille on kuitenkin suunnitteilla. Myös Unkari on harkinnut aidoittavansa Slovenian vastaisen rajansa.
Mikl-Leitnerin mukaan esteellä halutaan saada maahantuloon kontrollia. Sittemmin – pääosin Saksassa – turvapaikkaa hakevien keskuudessa on alkanut ilmetä turhautumista.
– Tiedämme viime päivien ja viikkojen kokemuksista, että yksittäiset ryhmät ovat tulleet kärsimättömiksi, aggressiivisiksi ja tunteikkaiksi, Mikl-Leitner kertoi maan valtiolliselle medialle.
Hyväntahtoisia lupauksia ilman toimia
Pääosin niin sanotun Balkanin reittiä koskevien maiden välillä pidettiin hätäkokous viime viikonloppuna. Kokouksen tarkoituksena oli yhteistuumin koordinoida kuluneen vuoden aikana räjähdysmäisesti kasvanutta maahanmuuttoliikettä.
Tulokset jäivät hatariksi. Kreikkaan haluttiin luoda 50 000 turvapaikanhakijalle väliaikaiset majoitustilat. Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras torjui ajatuksen muodostaa Kreikkaan “ghettokaupunkia”.
Toiset 50 000 saisivat suojan jostain Balkanin reitin varrelta. Kokouksessa ei kuitenkaan tarkennettu kuinka paljon minkäkin maan tulisi majoittaa maahantulijoita.
Maahanmuuttokriisi voi
repiä koko EU:n kappaleiksi
Toinen kokouksen tavoite oli saada ihmisvaellus kontrolliin. Kreikkaan on tänä vuonna rantautunut noin puoli miljoonaa ihmistä lähes yksinomaan Turkin kautta vesiteitse. Maahantulijat eivät kuitenkaan halua jäädä Kreikkaan, jossa sosiaaliturvaa ei käytännössä ole, eikä massatyöttömyyden vallitessa pääse työnkään pariin.
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker penäsi jäsenmailtaan aktiivisempaa otetta kaunopuheiden jatkeeksi. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puolestaan varoitti, että nykyinen maahanmuuttokriisi voi repiä koko EU:n kappaleiksi.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Eerola: Ruotsi kantakoon vastuunsa liberaalista maahanmuuttopolitiikastaan
IL: Pohjoismaiden ministereiltä kova linja – elintasopakolaiset esiin ja ulos
Ulkoministeriö kampanjoi Irakissa ja Turkissa: Suomi tiukentanut Irakin turvallisuusarviota
Ruotsi natisee liitoksistaan turvapaikkaa hakevien vuoksi
Saksassa ongelma: Syyrialaiset eivät halua integroitua
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää