Lähde: Twitter.
Saksan hallitusyhteistyötä varjostavat rumat mielipidelukemat
Saksan sosialidemokraatit (SPD) aloittavat viikon kuluttua jäsenäänestyksen siitä, tulisiko puolueen ryhtyä hallitusyhteistyöhön konservatiivien (CDU ja CSU) kanssa. Tulokset julkistetaan maaliskuun 4. päivänä. Jäsenäänestystä varjostaa SPD:n ennätysheikko gallupkannatus. Toisaalta puolue aikaistaa puheenjohtajavaihdoksen ja tämän uskotaan saavan puolueen rivit järjestykseen.
Tuoreessa INSA:n tekemässä mielipidekyselyssä SPD:n ahdinko jatkuu. Puoluetta äänestäisi enää vain 16,5 prosenttia saksalaisista. Samaan aikaan vaihtoehtopuolue AfD on nostanut kannatuksensa 15 prosenttiin. Puolueiden ero mahtuu jo tutkimuksen virhemarginaaliin.
Syyskuun vaaleissa SPD sai historiallisen surkean tuloksen kerättyään vain 20,5 prosenttia äänistä. AfD kirjasi tuolloin 12,6 prosentin äänisaaliin. SPD:n pudotus on kannatusmittauksen mukaan jatkanut vajoamistaan vaalien jälkeen peräti neljällä prosenttiyksiköllä.
Kysely järjestettiin aikana, jolloin SPD:n puheenjohtajatehtävät jättävä Martin Schulz ilmoitti hylkäävänsä toiveensa ryhtyä Saksan ulkoministeriksi.
Sarja täyskäännöksiä
Schulz ilmoitti jo hyvissä ajoin ennen syyskuun vaaleja, ettei hän aio toimia ministerinä CDU/CSU:n vetämässä hallituksessa SPD:n ollessa apupuolue. Vaalien jälkeen hän ei halunnut edes viedä puoluettaan hallitustunnusteluihin.
Schulz toimi molemmissa tapauksissa toisin. SPD:n kenttä repesi kahtia. Eritoten sen nuorisojärjestö kampanjoi aktiivisesti oppositiopaikan puolesta. SPD lähti tunnusteluihin täpärän valtuuskuntaäänestyksen jälkeen.
Schulz maalaili itselleen ulkoministerin pestiä hallitustunnustelujen jälkeen. Schulzin ja edellisen hallituksen ulkoministeri Sigmar Gabrielin välit tulehtuivat. Gabrielin mukaan Schulz olisi luvannut Gabrielille jatkokauden ulkoministerinä. Lisäksi Gabriel on puolueen suosituin poliitikko. Schulz luopui ministerihaaveistaan nopeasti Gabrielin moitteiden jälkeen.
Puoluejohdon täyskäännökset ja kahden johtajan riitely suisti puolueen täyteen kaaokseen. Kentältä katsottuna monet aluepoliitikot seurasivat huolestuneina Berliinin riitoja. Kannatus jatkoi siten laskuaan.
Puheenjohtajavaihdoksella haetaan suurta koalitiota
Schulzin oli määrä jättää ulkoministeriyden myötä puolueen puheenjohtajan tehtävät. Schulz valitsi seuraajakseen Andrea Nahlesin, joka toimii tällä haavaa puolueen liittopäiväryhmän johtajana. Vaihdos kuitenkin aikaistui, ja se on määrä tehdä tänään.
Puolueen muu johto sai Schulzista ilmeisesti tarpeekseen. Lähes vuosi sitten Schulzin tuli johdattaa puolueensa Saksan suurimmaksi. SPD kärsi kuitenkin mittavat vaalitappiot kolmessa Saksan osavaltiossa ennen liittopäivävaalien pohjanoteerausta. Puolueen muut johtajat saattoivat pelätä, että Schulzin johdolla kenttä äänestää hallitusyhteistyön nurin. Jotain oli tehtävä nopeasti.
Nahlesin puheenjohtajuuden toivotaan saavan puolueen sisäiset ristiriidat ojennukseen. Ja mikä kaikkein tärkeintä: saada puolueen jäsenet äänestämään hallitusyhteistyön puolesta. Hallituspaikka miellyttäisi SPD:n johtoa varmasti, sillä puolueelle on tarjottu avainministeriöitä ja perin sosialidemokraattinen hallitusohjelma.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää