

Lähde: Twitter.
Saksan hallitusyhteistyötä varjostavat rumat mielipidelukemat
Saksan sosialidemokraatit (SPD) aloittavat viikon kuluttua jäsenäänestyksen siitä, tulisiko puolueen ryhtyä hallitusyhteistyöhön konservatiivien (CDU ja CSU) kanssa. Tulokset julkistetaan maaliskuun 4. päivänä. Jäsenäänestystä varjostaa SPD:n ennätysheikko gallupkannatus. Toisaalta puolue aikaistaa puheenjohtajavaihdoksen ja tämän uskotaan saavan puolueen rivit järjestykseen.
Tuoreessa INSA:n tekemässä mielipidekyselyssä SPD:n ahdinko jatkuu. Puoluetta äänestäisi enää vain 16,5 prosenttia saksalaisista. Samaan aikaan vaihtoehtopuolue AfD on nostanut kannatuksensa 15 prosenttiin. Puolueiden ero mahtuu jo tutkimuksen virhemarginaaliin.
Syyskuun vaaleissa SPD sai historiallisen surkean tuloksen kerättyään vain 20,5 prosenttia äänistä. AfD kirjasi tuolloin 12,6 prosentin äänisaaliin. SPD:n pudotus on kannatusmittauksen mukaan jatkanut vajoamistaan vaalien jälkeen peräti neljällä prosenttiyksiköllä.
Kysely järjestettiin aikana, jolloin SPD:n puheenjohtajatehtävät jättävä Martin Schulz ilmoitti hylkäävänsä toiveensa ryhtyä Saksan ulkoministeriksi.
Sarja täyskäännöksiä
Schulz ilmoitti jo hyvissä ajoin ennen syyskuun vaaleja, ettei hän aio toimia ministerinä CDU/CSU:n vetämässä hallituksessa SPD:n ollessa apupuolue. Vaalien jälkeen hän ei halunnut edes viedä puoluettaan hallitustunnusteluihin.
Schulz toimi molemmissa tapauksissa toisin. SPD:n kenttä repesi kahtia. Eritoten sen nuorisojärjestö kampanjoi aktiivisesti oppositiopaikan puolesta. SPD lähti tunnusteluihin täpärän valtuuskuntaäänestyksen jälkeen.
Schulz maalaili itselleen ulkoministerin pestiä hallitustunnustelujen jälkeen. Schulzin ja edellisen hallituksen ulkoministeri Sigmar Gabrielin välit tulehtuivat. Gabrielin mukaan Schulz olisi luvannut Gabrielille jatkokauden ulkoministerinä. Lisäksi Gabriel on puolueen suosituin poliitikko. Schulz luopui ministerihaaveistaan nopeasti Gabrielin moitteiden jälkeen.
Puoluejohdon täyskäännökset ja kahden johtajan riitely suisti puolueen täyteen kaaokseen. Kentältä katsottuna monet aluepoliitikot seurasivat huolestuneina Berliinin riitoja. Kannatus jatkoi siten laskuaan.
Puheenjohtajavaihdoksella haetaan suurta koalitiota
Schulzin oli määrä jättää ulkoministeriyden myötä puolueen puheenjohtajan tehtävät. Schulz valitsi seuraajakseen Andrea Nahlesin, joka toimii tällä haavaa puolueen liittopäiväryhmän johtajana. Vaihdos kuitenkin aikaistui, ja se on määrä tehdä tänään.
Puolueen muu johto sai Schulzista ilmeisesti tarpeekseen. Lähes vuosi sitten Schulzin tuli johdattaa puolueensa Saksan suurimmaksi. SPD kärsi kuitenkin mittavat vaalitappiot kolmessa Saksan osavaltiossa ennen liittopäivävaalien pohjanoteerausta. Puolueen muut johtajat saattoivat pelätä, että Schulzin johdolla kenttä äänestää hallitusyhteistyön nurin. Jotain oli tehtävä nopeasti.
Nahlesin puheenjohtajuuden toivotaan saavan puolueen sisäiset ristiriidat ojennukseen. Ja mikä kaikkein tärkeintä: saada puolueen jäsenet äänestämään hallitusyhteistyön puolesta. Hallituspaikka miellyttäisi SPD:n johtoa varmasti, sillä puolueelle on tarjottu avainministeriöitä ja perin sosialidemokraattinen hallitusohjelma.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.