Saksan hallitusneuvottelut kaatuivat – presidentti Steinmeier ei haluaisi uusia vaaleja
Saksan liberaalidemokraatit (FDP) marssi ulos maan hallitustunnusteluista sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Neljän puolueen hallitustunnustelut tiedettiin etukäteen vaikeiksi, sillä FDP:n ja tunnusteluissa mukana olleen vihreiden käsitys niin maahanmuutosta kuin ympäristökysymyksistä erosivat toisistaan rajusti.
Hallitustunnustelujen kapellimestarina toiminut Angela Merkel ilmaisi pettymyksensä, mutta hän varoi syyttämästä ketään neuvottelujen kariutumisesta. Merkelin vetämä kristillisdemokraatit päätyi syyskuun vaaleissa vaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Puolue kuitenkin menetti paljon kannatusta eritoten maahanmuuttokriittiselle vaihtoehtopuolue AfD:lle. AfD rynni ensi kertaa Saksan liittopäiville noin 13 prosentin äänivyöryllä.
Sosiaalidemokraattinen puolue (SPD) koki vaaleissa merkittävän tappion. Kahdeksan vuoden ajan CDU:n ja tämän baijerilaisen sisarpuolue CSU:n kanssa hallinneen demaripuolueen identiteetti rampautui nopeasti, ja SPD ilmotti puolueen paikan olevan oppositiossa. Merkelin ainoaksi enemmistöhallituksen oljenkorreksi jäi ns Jamaika-hallitus, sillä hän halusi eristää AfD:n päätöksenteosta.
Maahanmuuttokriisi painoi vaa’assa
Maahanmuuttokysymys oli eräs syksyn vaalien kaikkein merkittävimmistä teemoista. Vuonna 2015 Saksan liittokanslerina toiminut Merkel toivotti tervetulleeksi kaikki Syyrian sisällissotaa pakeneet ihmiset. Tämä loi kaaoksen itäiseen Eurooppaan. Turkin rannikolta vyöryi väkeä Kreikan saarille ja sieltä edelleen Balkanin maiden kautta Saksaan saapui yli miljoona turvapaikanhakijaa.
Reitin varrella olleet maat joutuivat turvautumaan sisäpoliittisin keinoin ihmismassojen seassa. Unkari rakennutti raja-aitoja ja Itävallan silloinen ulkoministeri Sebastian Kurz ajoi aktiivisesti Balkanin reitin sulkemista.
Saksassa AfD:n kasvukausi alkoi. Ensin puolue miehitti Saksan osavaltioita sitä mukaa, kun niissä pidettiin vaaleja. Liittopäivävaaleissa puolueen menestys ajoi yhdessä SPD:n vetäytymispäätöksen Merkelin ahtaaseen tilaan.
Steinmeier ei halua uusia vaaleja
Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier on kannustanut liittopäiviä muodostamaan hallituksen.
Saksan perustuslain mukaan presidentti voi määrätä uudet vaalit, mikäli hallitustunnustelut ajautuvat karille.
Presidentti voi perustuslain 63 pykälän mukaan valita liittokanslerin, josta liittopäivät äänestää. Presidentin valinnasta tulee liittokansleri, jos ehdokas saa taakseen ehdottoman enemmistön.
Muussa tapauksessa liittopäivillä on kaksi viikkoa aikaa päästä sopuun uudesta liittokanslerista. Äänestysten tai ehdokkaiden määrää ei ole rajoitettu tuona aikana. Jos yksikään ehdokas ei saa taakseen ehdotonta enemmistöä, alkaa kolmas äänestyskierros. Tuolloin eniten ääniä saaneesta ehdokkaasta leivotaan liittokansleri.
Kolmannen äänestyskierroksen jälkeen presidentti joko hyväksyy liittopäivien valitseman liittokanslerin johtamaan vähemmistöhallitusta tai hän voi määrätä uudet vaalit pidettäväksi 60 vuorokauden aikana.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää