Saksan hallitusneuvottelut alkavat: yläraja pakolaisille ja perheenyhdistämisille – vuoden 2015 tilanne ei saa toistua

12.01.2018 |18:21

Saksan pitkään käynnissä olleet hallitustunnustelut tuottivat odotetun tuloksen: CDU:n, CSU:n ja SPD:n puheenjohtajat suosittelevat puolueilleen, että hallitusneuvottelut aloitetaan tältä pohjalta.

Hallitustunnustelujen viimeinen loppuvääntö kesti yli vuorokauden, uutisoi Bild-lehti.

CDU:n puheenjohtaja Angela Merkel, CSU:n Horst Seehofer ja SPD:n Martin Schulz olivat hallitustunnusteluissa tiukassa raossa myös siksi, että heistä jokaisen oman poliittisen uran jatkuminen oli pitkälti kiinni hallitukseen pääsemisestä.

Syyskuun liittopäivävaalien jälkeen SPD:n Schulz ehti jo julistaa, että puolue ei aio jatkaa hallitusyhteistyötä kristillisdemokraattien kanssa. Loppupeleissä tämä niin kutsuttu suuri koalitio jäi kuitenkin ainoaksi vaihtoehdoksi.

Yläraja turvapaikanhakijoille

Hallitustunnustelujen tuloksena syntyneen periaatepaperin suurin yllätys koskee turvapaikkapolitiikkaa.

Varsinaisten hallitusneuvottelujen lähtökohdaksi on otettu turvapaikkamaahanmuuton raju vähentäminen. Baijerilainen CSU on tehnyt tähän liittyviä esityksiä aiemminkin, mutta nyt myös sosialidemokraatit ja jopa itse Merkel ovat joutuneet hyväksymään tiukennukset.

Tavoitteena on, että vuosittainen pakolaisten määrä olisi korkeintaan 220 000 henkilöä, kirjoittaa Bild. Ilmeisesti tähän määrään sisältyisivät sekä turvapaikanhakijat, kiintiöpakolaiset että perheenyhdistämiset.

Humanitaarisia tulijoita on tarkoitus ottaa vain sen verran kuin Saksa pystyy onnistuneesti kotouttamaan. Periaatepaperissa lukee, että “vuoden 2015 kaltainen tilanne ei saa toistua”.

Tiukka raja perheenyhdistämisille

Toissijaista suojelua saaneiden turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämiset olivat erityisen herkkä aihe. Varsinaisen turvapaikkastatuksen saaneilla on aina oikeus perheenyhdistämiseen, mutta toissijaista suojelua saaneiden perheenyhdistämisiä on viivytelty, koska kunnilla on ollut vaikeuksia löytää tulijoille asuntoja.

Nyt hallituskumppanit päättivät, että perheenyhdistämisiä ei toistaiseksi tehdä. Kun tarkemmat säädökset on saatu voimaan, perheenyhdistämiset aloitetaan siten, että yläraja on 1000 henkilöä kuukaudessa.

Perheenyhdistäminen myönnetään vain sellaisille perheille, joiden avioliitto on solmittu ennen turvapaikan hakemista. Vakaviin rikoksiin syyllistyneille tai terroristeiksi epäillyille henkilöille perheenyhdistämistä ei myönnetä.

Turvallisten maiden lista laajenee

Algeria, Marokko ja Tunisia sekä “muut maat, joista tulevien turvapaikkahakemusten hyväksymisaste on ollut alle viisi prosenttia”, määritellään turvallisiksi alkuperämaiksi.

Turvallisesta alkuperämaasta tulevan turvapaikkahakemus voidaan katsoa ilmeisen perusteettomaksi ja käsitellä nopeutetussa menettelyssä.

Myös turvapaikanhakijoiden vapaaehtoiset siirrot Kreikasta ja Italiasta tulevat loppumaan. Tähän asti Saksaan on kuljetettu Etelä-Euroopasta turvapaikanhakijoita noin 1000 hengen kuukausitahdilla.

Vielä ei ole selvää, miten Saksa aikoo käytännössä valvoa ja rajoittaa turvapaikanhakijoiden kokonaismäärää. Tämä edellyttänee rajatarkastusten käyttöönottoa kaikilla rajoilla. Ainakin se on varmaa, että ihmisoikeusjärjestöt ja -asiantuntijat tulevat tuomitsemaan kaikki rajoitustoimet ihmisoikeuksien ja kansainvälisten sopimusten vastaisina.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

9.
Suomen uutiset logo

Pahimmillaan yli puolet tutkintavankeudessa olevista on ulkomaalaisia – Lehtinen sijoittaisi EU:n ulkopuolisia vankeja ostopalveluna muihin maihin

18.12.2024 |12:23
10.
Suomen uutiset logo

Riikka Purraa puukotetaan uudessa graffitissa – Vigelius: “Tällainen väkivallalla ja veriteoilla uhkailu ylittää rajan”

19.12.2024 |16:09

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää