Saksan hallitusneuvotteluissa suurilla puolueilla vain vaikeita vaihtoehtoja

23.11.2017 |21:40

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier yrittää patistaa Saksan kahta pääpuoluetta muodostamaan enemmistöhallituksen. Tämä on ainoa vakavasti harkittu vaihtoehto, sillä kaikki muut koalitiot ovat suurille puolueille joko epämiellyttäviä tai ne jäävät vähemmistöhallituksiksi. Asia ratkesi, kun liberaalidemokraattien (FDP) puheenjohtaja Christian Lindner tyrmäsi uudet hallitusneuvottelut.

Yksi vaihtoehto on, että huonoimman vaalituloksen 70 vuoteen korjannut SPD tukee Angela Merkelin vähemmistöhallitusta oppositiosta käsin. Näin kertovat SPD:n sisäpiirilähteet uutistoimisto Bloombergille. Suuren koalition (CDU/CSU ja SPD) jatkokaan ei ole kokonaan mahdoton ajatus. SPD:n puheenjohtaja Martin Schulzin ja CDU:n puheenjohtaja Merkelin henkilökemiat eivät vain ole parhaat mahdolliset.

Schulz tuskin haluaa profiloitua Merkelin hallituksen juoksupoikana. SPD:ssä tiedetään, että uudet vaalit voisivat olla puolueelle vielä kohtalokkaammat. CDU voisi olla valmis uusiin vaaleihin. Merkel ei haluaisi joutua hankalaan asemaan vähemmistöhallituksen liittokanslerina.

Muut puolueet pelkäävät uusien vaalien kasvattavan entisestään maahanmuuttovastaisen AfD:n suosiota. Steinmeier halunnee välttää uudet vaalit juuri tästä syystä.

Puoluejohtajien vaihto edessä?

SPD:n linjamuutos suureen koalitioon voi vaatia Schulzin syrjäyttämisen puolueen johdosta. Vajaan vuoden SPD:n ruorissa toiminut Schulz nostatti ensin puolueen kannatuksen vahvaan nousuun. Schulz nautti vankkaa kannatusta, koska hän oli toiminut pitkään Euroopan parlamentin puhemiehenä.

Schulzin johtaman SPD:n kannatus alkoi kuitenkin laskea, kun Schulz esitti talouspoliittisia linjauksiaan. Tämän jälkeen Schulzin johdolla puolue otti takkiinsa kolmessa osavaltiovaaleissa. Rökäletappio liittopäivävaaleissa kruunasi tappiokierteen. Uusintavaaleissa vaalitappio tietäisi melko varmasti Schulzille lähtöpasseja kapteenin paikalta.

Suuri koalitio voisi maistua Schulzille paremmin, jos Merkel ei nousisi liittokansleriksi. SPD voisi kuitenkin painostaa CDU:ta vaihtamaan Merkelin. Vastaavasti Steinmeier voisi nimetä Merkelin vähemmistöhallituksen liittokansleriksi. Tällainen hallitus voisi kaatua, mikä tietäisi noloa loppua Merkelille.

Puolueet voivat päätyä improvisoituun ratkaisuun, jossa kummankin suuren puolueen puheenjohtaja vaihdetaan. Tämän jälkeen tie olisi auki suurelle koalitiolle.

Ajatus kuulostaa kaukaa haetulta, mutta niin CDU:lle kuin SPD:lle kaikki muut vaihtoehdot ovat luontaantyöntäviä. Merkelin valmius uusiin vaaleihin ei riitä. Asia ei ole hänen päätettävissään, vaan asian ratkaisee liittopresidentti Steinmeier. Kaiken lisäksi mielipidemittauksien mukaan uusintavaalien lopputulos myötäilee melko tarkkaan syyskuun vaalitulosta.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”

12.01.2025 |10:28
3.
Suomen uutiset logo

Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa

16.01.2025 |14:19
4.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
5.
Suomen uutiset logo

DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä

14.01.2025 |14:59
7.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä

14.01.2025 |16:37

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää