Saksan hallitusneuvotteluissa suurilla puolueilla vain vaikeita vaihtoehtoja
Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier yrittää patistaa Saksan kahta pääpuoluetta muodostamaan enemmistöhallituksen. Tämä on ainoa vakavasti harkittu vaihtoehto, sillä kaikki muut koalitiot ovat suurille puolueille joko epämiellyttäviä tai ne jäävät vähemmistöhallituksiksi. Asia ratkesi, kun liberaalidemokraattien (FDP) puheenjohtaja Christian Lindner tyrmäsi uudet hallitusneuvottelut.
Yksi vaihtoehto on, että huonoimman vaalituloksen 70 vuoteen korjannut SPD tukee Angela Merkelin vähemmistöhallitusta oppositiosta käsin. Näin kertovat SPD:n sisäpiirilähteet uutistoimisto Bloombergille. Suuren koalition (CDU/CSU ja SPD) jatkokaan ei ole kokonaan mahdoton ajatus. SPD:n puheenjohtaja Martin Schulzin ja CDU:n puheenjohtaja Merkelin henkilökemiat eivät vain ole parhaat mahdolliset.
Schulz tuskin haluaa profiloitua Merkelin hallituksen juoksupoikana. SPD:ssä tiedetään, että uudet vaalit voisivat olla puolueelle vielä kohtalokkaammat. CDU voisi olla valmis uusiin vaaleihin. Merkel ei haluaisi joutua hankalaan asemaan vähemmistöhallituksen liittokanslerina.
Muut puolueet pelkäävät uusien vaalien kasvattavan entisestään maahanmuuttovastaisen AfD:n suosiota. Steinmeier halunnee välttää uudet vaalit juuri tästä syystä.
Puoluejohtajien vaihto edessä?
SPD:n linjamuutos suureen koalitioon voi vaatia Schulzin syrjäyttämisen puolueen johdosta. Vajaan vuoden SPD:n ruorissa toiminut Schulz nostatti ensin puolueen kannatuksen vahvaan nousuun. Schulz nautti vankkaa kannatusta, koska hän oli toiminut pitkään Euroopan parlamentin puhemiehenä.
Schulzin johtaman SPD:n kannatus alkoi kuitenkin laskea, kun Schulz esitti talouspoliittisia linjauksiaan. Tämän jälkeen Schulzin johdolla puolue otti takkiinsa kolmessa osavaltiovaaleissa. Rökäletappio liittopäivävaaleissa kruunasi tappiokierteen. Uusintavaaleissa vaalitappio tietäisi melko varmasti Schulzille lähtöpasseja kapteenin paikalta.
Suuri koalitio voisi maistua Schulzille paremmin, jos Merkel ei nousisi liittokansleriksi. SPD voisi kuitenkin painostaa CDU:ta vaihtamaan Merkelin. Vastaavasti Steinmeier voisi nimetä Merkelin vähemmistöhallituksen liittokansleriksi. Tällainen hallitus voisi kaatua, mikä tietäisi noloa loppua Merkelille.
Puolueet voivat päätyä improvisoituun ratkaisuun, jossa kummankin suuren puolueen puheenjohtaja vaihdetaan. Tämän jälkeen tie olisi auki suurelle koalitiolle.
Ajatus kuulostaa kaukaa haetulta, mutta niin CDU:lle kuin SPD:lle kaikki muut vaihtoehdot ovat luontaantyöntäviä. Merkelin valmius uusiin vaaleihin ei riitä. Asia ei ole hänen päätettävissään, vaan asian ratkaisee liittopresidentti Steinmeier. Kaiken lisäksi mielipidemittauksien mukaan uusintavaalien lopputulos myötäilee melko tarkkaan syyskuun vaalitulosta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Donald Trumpin vierailu Joe Roganin ohjelmassa keräsi ennätysyleisön
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Ruotsissa vietettiin hiljainen hetki Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistolle – tuhannet huusivat suosionosoituksia Malmössä
Ruotsissa järjestettiin viikko sitten mielenosoituksia, joissa kunnioitettiin Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistoa.
Eurooppaan vyöryi 10 vuodessa 4,5 miljoonaa Syyrian pakolaista – nyt kielteisen turvapaikkapäätökseen saaneet halutaan palauttaa turvalliseen kotimaahansa
Pelkästään Syyriasta on tullut 4,5 miljoonaa ihmistä Eurooppaan hakemaan turvaa ja parempaa elämää vuoden 2015 jälkeen. Suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ja luvattomaan siirtolaisuuteen on kuitenkin muuttunut radikaalisti EU:n alueella vajaassa vuosikymmenssä. Nyt ainakin vaille turvapaikkaa jääneet halutaan palauttaa takaisin kotimaihinsa.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää