Saksan hallitus tosipaikan edessä – tuore sisäministeri arvostelee EU-komission kiintiöpakolaisesitystä, sosialistit irtisanoutuvat sisäministerin maahanmuuttokritiikistä

18.03.2018 |20:00

Saksa sai uuden hallituksen, mutta maa kuohuu edelleen. Tuore sisäministeri Horst Seehofer arvostelee voimakkaasti EU-komission politiikkaa niitä maita kohtaan, jotka eivät suostu vastaanottamaan kiintiöpakolaisia. Angela Merkel ja hallituskumppanina toimivan sosialistipuolueen johto kritisoi Seehoferin lausuntoja voimakkaasti. Saksan lehdissä onkin jo arvioitu hyvin kriittisesti uuden hallituksen menestymisen mahdollisuuksia.

Saksaan saatiin puolen vuoden väännöllä uusi hallitus. Se on ns. “GroKo” eli suuri koalitio, jossa ovat kristillisdemokraatit (CDU), sen baijerilainen sisarpuolue (CSU) ja sosiaalidemokraatit (SPD). Tämä on Angela Merkelin aikakaudella jo kolmas suuri koalitio. Aiemmat olivat vuosina 2005-2009 ja 2013-2017. SPD:lle oli tuskallista lähteä hallitukseen.

Jo hallitusneuvotteluissa CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer veti tiukkaa linjaa pakolaiskysymyksessä. CSU:n ehdoton vaatimus hallitukseen menolle oli, että pakolaisten määrälle tuli asettaa vuosittainen yläraja. Rajaksi tuli noin 200 000 henkilöä vuodessa. Siihen sisältyvät myös perheenyhdistämiset, vain 1 000 kuukaudessa. SDP:lle tuotti tuskaa hyväksyä nämä rajat.

Horst Seehofer on nyt sisäministeri. Hän vaati tätä paikkaa itselleen, vaikka SPD vastusti. Seehofer kohautti jo viime viikolla antamalla lausunnon, että islam ei kuulu Saksaan. Se on Saksalle vieras uskonto, jonka arvot poikkeavat saksalaisten arvoista olennaisilta osin. Seehofer on jo aiemmin vastustanut moskeijoiden lisärakentamista Saksaan. Liittokansleri ja CDU:n puheenjohtaja Merkel kritisoi Seehoferin lausuntoa. SPD:n johto paheksui sitä.

Nyt uudessa die Welt am Sonntag-lehdessä Seehofer kritisoi voimakkaasti komission politiikkaa niitä maita kohtaan, jotka eivät suostu vastaanottamaan ns. kiintiöpakolaisia. Näitä ovat olleet mm. Puola, Unkari ja Itävalta. Seehofer vaatii myös Saksan rajakontrollin tiukentamista. Jälleen Merkel ja SPD:n johto kritisoivat Seehoferin lausuntoja. SPD:n johto suorastaan tyrmää Seehoferin.

Horst Seehofer joutui valtavan kritiikin kohteeksi Baijerissa, kun CSU hävisi viime syyskuun vaaleissa pahasti kuten myös CDU ja SPD. CSU menetti ääniä erityisesti Vaihtoehto Saksalle-puolueelle (AfD). Seehoferia yritettiin syrjäyttää CSU:n johdosta, mutta lopulta hän luopui vain Baijerin ministeripresidentin (=pääministeri) tehtävästä. Baijerissa on lokakuussa osavaltiovaalit. Vaalitaistelu on jo alkanut. CSU yrittää saada vaaleissa takaisin 50 prosentin enemmistön. Baijerin ilmapiiri on erittäin maahanmuuttokriittinen. Markus Söder on nyt Baijerin pääministeri ja on yrittänyt kammeta Seehoferia CSU:n johdosta. Söder on niin ikään erittäin maahanmuuttokriittinen.

Saksan hallitukselle Seehoferin lausunnot ovat kova paikka. Seehofer tuskin perääntyy lausunnoistaan. Lisäksi hän suhtautuu kriittisesti kaikkeen yhteisvastuun lisäämiseen talous- ja rahaliiton (EMU) kehittämisessä. Saksan lehdissä onkin jo arvioitu hyvin kriittisesti uuden suuren koalition menestymisen mahdollisuuksia.

Heikki Koskenkylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää