
Saksan hallitus tosipaikan edessä – tuore sisäministeri arvostelee EU-komission kiintiöpakolaisesitystä, sosialistit irtisanoutuvat sisäministerin maahanmuuttokritiikistä
Saksa sai uuden hallituksen, mutta maa kuohuu edelleen. Tuore sisäministeri Horst Seehofer arvostelee voimakkaasti EU-komission politiikkaa niitä maita kohtaan, jotka eivät suostu vastaanottamaan kiintiöpakolaisia. Angela Merkel ja hallituskumppanina toimivan sosialistipuolueen johto kritisoi Seehoferin lausuntoja voimakkaasti. Saksan lehdissä onkin jo arvioitu hyvin kriittisesti uuden hallituksen menestymisen mahdollisuuksia.
Saksaan saatiin puolen vuoden väännöllä uusi hallitus. Se on ns. “GroKo” eli suuri koalitio, jossa ovat kristillisdemokraatit (CDU), sen baijerilainen sisarpuolue (CSU) ja sosiaalidemokraatit (SPD). Tämä on Angela Merkelin aikakaudella jo kolmas suuri koalitio. Aiemmat olivat vuosina 2005-2009 ja 2013-2017. SPD:lle oli tuskallista lähteä hallitukseen.
Jo hallitusneuvotteluissa CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer veti tiukkaa linjaa pakolaiskysymyksessä. CSU:n ehdoton vaatimus hallitukseen menolle oli, että pakolaisten määrälle tuli asettaa vuosittainen yläraja. Rajaksi tuli noin 200 000 henkilöä vuodessa. Siihen sisältyvät myös perheenyhdistämiset, vain 1 000 kuukaudessa. SDP:lle tuotti tuskaa hyväksyä nämä rajat.
Horst Seehofer on nyt sisäministeri. Hän vaati tätä paikkaa itselleen, vaikka SPD vastusti. Seehofer kohautti jo viime viikolla antamalla lausunnon, että islam ei kuulu Saksaan. Se on Saksalle vieras uskonto, jonka arvot poikkeavat saksalaisten arvoista olennaisilta osin. Seehofer on jo aiemmin vastustanut moskeijoiden lisärakentamista Saksaan. Liittokansleri ja CDU:n puheenjohtaja Merkel kritisoi Seehoferin lausuntoa. SPD:n johto paheksui sitä.
Nyt uudessa die Welt am Sonntag-lehdessä Seehofer kritisoi voimakkaasti komission politiikkaa niitä maita kohtaan, jotka eivät suostu vastaanottamaan ns. kiintiöpakolaisia. Näitä ovat olleet mm. Puola, Unkari ja Itävalta. Seehofer vaatii myös Saksan rajakontrollin tiukentamista. Jälleen Merkel ja SPD:n johto kritisoivat Seehoferin lausuntoja. SPD:n johto suorastaan tyrmää Seehoferin.
Horst Seehofer joutui valtavan kritiikin kohteeksi Baijerissa, kun CSU hävisi viime syyskuun vaaleissa pahasti kuten myös CDU ja SPD. CSU menetti ääniä erityisesti Vaihtoehto Saksalle-puolueelle (AfD). Seehoferia yritettiin syrjäyttää CSU:n johdosta, mutta lopulta hän luopui vain Baijerin ministeripresidentin (=pääministeri) tehtävästä. Baijerissa on lokakuussa osavaltiovaalit. Vaalitaistelu on jo alkanut. CSU yrittää saada vaaleissa takaisin 50 prosentin enemmistön. Baijerin ilmapiiri on erittäin maahanmuuttokriittinen. Markus Söder on nyt Baijerin pääministeri ja on yrittänyt kammeta Seehoferia CSU:n johdosta. Söder on niin ikään erittäin maahanmuuttokriittinen.
Saksan hallitukselle Seehoferin lausunnot ovat kova paikka. Seehofer tuskin perääntyy lausunnoistaan. Lisäksi hän suhtautuu kriittisesti kaikkeen yhteisvastuun lisäämiseen talous- ja rahaliiton (EMU) kehittämisessä. Saksan lehdissä onkin jo arvioitu hyvin kriittisesti uuden suuren koalition menestymisen mahdollisuuksia.
Heikki Koskenkylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää