LEHTIKUVA
Saksan hallitus kuplii ja demareilla keittää yli: Maassenin “ylennys” ottaa koville
Saksan sisäisen tiedustelun johtaja Hans-Georg Maassen sai potkut ja ylennyksen. Kiista Maassenista repii Saksan kiikkerää hallitusta täydellä teholla.
Vaikka hallituspuolueiden pomot puristivatkin pikaisesti kyhätyn kasvojen säilyttävän kompromissin, on pala todella kova pala purtavaksi erityisesti demarileirissä. Demarinuorten puheenjohtaja ei näe syytä jatkaa hallituksessa.
Saksan sosiaalidemokraatit (SPD) maalasi itsensä nurkkaan viime viikolla, kun puolueen puheenjohtaja Andrea Nahles meni uhoamaan julkisuudessa, että sisäisen tiedustelun johtaja Maassenin tulee lähteä. Hän vielä alleviivasi viestiään toteamalla, että Maassenhan myös lähtee.
Tästä oli pidettävä kiinni. Kannatusmontussa ja varjojen mailla luuhaavilla demareilla ei yksinkertaisesti ollut varaa menettää kasvojaan. Kun liittokansleri Angela Merkel (CDU) asettui samoille linjoille, piti koko eroseremonian olla taputeltu.
Toisin kävi.
Sisäministeri Seehofer varasti shown
Maan sisäministeri Horst Seehofer (CSU, CDU:n baijerilainen sisarpuolue) antoi kuitenkin varauksettoman tukensa Maassenille. Maassenin virka on sisäministerin vastuualueella, eikä Seehofer halunnut antaa Maassenille potkuja. Merkelkään tohtinut kävellä Seehoferin ylitse.
Merkel on tunnettu viime hetken kompromissien sorvaajana. Seehofer kertoi suostuvansa Maassenin potkuihin, jos hän nimittää tämän sisäministeriön alivaltiosihteeriksi. Hallitustrion pomot sopivat näin tapahtuvan. Sopimuksessa piti olla jokaiselle jotain.
Kukaan ei kuitenkaan selviytynyt voittajana. Raskaimman tappion palkinnon saajasta ei ole epäselvyyttä: SPD hävisi kaikista eniten. Kristillisdemokraattien tappiojärjestys on vielä epäselvä. Siihen saadaan selvyyttä vajaan kuukauden kuluttua, kun CSU:n kotikonnuilla Baijerissa käydään osavaltiovaalit.
Roima vaalitappio häämöttää kannatusmittausten valossa, ja se voi merkitä Seehoferin poliittisen uran vaihtuvan eläkepäiviin. Merkel toivoi Maassen-kohun hälvenemistä. Hallitus olisi voinut jatkaa työtään. Nyt Merkel ei näytä pystyvän pitämään lankoja käsissään ja se vahingoittaa ilman muuta liittokanslerin arvovaltaa.
Hallituksen riitely maahanmuuttopolitiikasta ja tiedustelupomon vakanssista on vaihtoehtopuolue AfD:ssä otettu ilolla vastaan.
Kytkennät tarkastetaan savun hälvettyä
Koko Maassen-kohu on ollut demareille itseaiheutettu oikosulku. Maassenin siirto sisäisen tiedustelun johtajan paikalta sisäministeriön alivaltiosihteeriksi on käytännössä ylennys. Hän tulee uudessa pestissään nostamaan noin 3 000 euroa muhkeampaa kuukausipalkkaa.
Maassenin uuteen toimenkuvaan kuuluu muun muassa sisäisen turvallisuuden ja liittovaltion poliisin johto. Seehofer ei osannut heti nimetä Maassenin seuraajaa.
Saksassa vitsaillaankin, että vielä pari mokaa tekemällä Maassen nousee liittokansleriksi. Entinen demaripomo Sigmar Gabriel arveli, että tätä menoa Maassen voidaan valita YK:n pääsihteeriksi.
Demarien nuorisojärjestön puheenjohtaja Kevin Kühnert ei peitellyt pettymystään Maassen-jupakkaan.
– Miksi meidän pitää olla mukana tässä hallituskoalitiossa? Kühnert kysyi.
Puolueen kansanedustaja Hilde Mattheis tiivisti hänkin puolueensa tilan.
– Emme me ole hornan partaalla. Olemme jo askeleen syvemmällä, hän muotoili.
Merkelin pikakompromissi onkin kuin epäonnistunut sähkökytkentä, joka tarkastetaan vasta savun hälvettyä. Ja kun puukko on näin syvällä demarien lihassa, on vaikeaa olla vääntämättä sitä: SPD:n oma alivaltiosihteeri tekee tilaa Maassenille tämän ylennyksen myötä.
He tekevät tämän kaiken ihan itse.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tiedustelupomo nolasi Merkelin – potkut tulossa, vaiko sittenkin hallituskriisi?
Saksassa raaka puukotus, vihaiset ihmiset protestoivat kadulla
Taloustieteilijä Thilo Sarrazin uutuuskirjassaan: islam uhkaa saksalaista yhteiskuntaa
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.