Saksan demarit ryhtyivät hallitustunnusteluihin – Schulz kampanjoi “uuden Euroopan aamun” puolesta

22.01.2018 |18:06

Saksan sosialidemokraatit (SPD) ryhtyvät varsinaisiin hallitustunnusteluihin kristillisdemokraattien (CDU) ja sen baijerilaisen sisarpuolueen (CSU) kanssa. SPD:n valtuuskunta äänesti sunnuntaina täpärästi tunnustelujen puolesta. Prosentuaalinen äänijakauma oli 56-44 tunnustelujen puolesta. Niukka voitto merkinnee sitä, että demarit pyrkivät saamaan lisämyönnytyksiä hallitusohjelmaan.

Lopullinen neuvottelutulos siirtyy vielä SPD:n jäsenistön äänestetttäväksi. SPD on jakautunut kahtia. Puolueen puheenjohtaja Martin Schulz kampanjoi tunnustelujen puolesta. Puolueen nuorisojärjestö taas kampanjoi oppositiopaikan puolesta. Puoluejohdon kampanjoinnista huolimatta tiukka äänestystulos on näpäytys Schulzille.

Liittopäivien varapuheenjohtaja Thomas Oppermann kertoi talouslehti Financial Timesille, että puolue voi tyrmätä hallitusyhteistyön, muttei se voi tyrmätä neuvotteluja.

Schulz vetosi Euroopan puolesta

Ennen valtuuskunnan äänestystä Schulz kertoi, että SPD voi tehdä historiallisen muutoksen ja antaa Euroopalle “uuden aamunkoin”.

– Eurooppa odottaa vastuullista Saksaa, joka toimii päättäväisesti. Ilman SPD:tä se ei onnistu, Schulz muotoili.

SPD sai kristillisdemokraateilta kaksi merkittävää myönnytystä Eurooppa-politiikkaan. Euroalueelle kaavaltaisiin Saksan johdolla suurempaa budjettia investointeinhin. Lisäksi Saksa rahottaisi EU:n budjettia nykyistä enemmän.

Ennen alustavia keskusteluja mahdollisesta hallitusyhteistyöstä Schulz visioi jopa Euroopan liittovaltiota vuoteen 2025 mennessä. Kyse voi olla tiukasta neuvotteluaseman hankkimisesta kristillisdemokraattien kanssa. Toisaalta oppositiosta käsin Schulz ei voi lähestyä ilmoittamaansa maalia.

Kaiken lisäksi suuren koalition vaihtoehtona olisi uudet vaalit. Se voisi merkitä Schulzin poliittisen uran päätepysäkkiä.

Sisäpoliittiset lisävoitot voivat ratkaista hallitusyhteistyön

SPD:n kenttä on kuitenkin epäileväinen uuden suuren koalition suhteen. SPD on kärsinyt kahdesti mittavan vaalitappion oltuaan hallituksessa apupuolueena.

Puolue saavutti syyskuun vaaleissa ruman pudotuksen kerättyään vain 20,5 prosenttia äänistä. Tulos on puolueen surkein toisen maailmansodan jälkeisenä aikana. Uusimpien mielipidemittausten mukaan SPD putoaisi vielä pari prosenttiyksikköä lisää, jos vaalit pidettäisiin nyt.

SPD halusi merkittävän muutoksen maan sairausvakuutusjärjestelmään, mutta tyytyi alustavissa tunnusteluissa laimeaan kompromissiin. Lisäksi SPD haluaisi olla avokätisempi maahanmuuttajia kohtaan. Kolmas sisäpoliittinen piikki demareiden lihassa on määräaikaisten ja lyhytkestoisten työntekijöiden edut, jotka eivät ole puolueen mielestä riittävällä tolalla.

Kristillisdemokraatit eivät ole halukkaita tinkimään liiaksi jo saavutetusta alustavasta neuvottelutuloksesta. Liian suuri poikkeama merkitsisi heidän mukaansa tunnustelujen alkavan täysin puhtaalta pöydältä.

– Jos jokainen puolue alkaa listata kohtia, joissa tarvitaan uusia neuvotteluja niin kokonaisuus on vaarassa, kristillisdemokraattien baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer muistutti.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää