
Saksan demarit ryhtyivät hallitustunnusteluihin – Schulz kampanjoi “uuden Euroopan aamun” puolesta
Saksan sosialidemokraatit (SPD) ryhtyvät varsinaisiin hallitustunnusteluihin kristillisdemokraattien (CDU) ja sen baijerilaisen sisarpuolueen (CSU) kanssa. SPD:n valtuuskunta äänesti sunnuntaina täpärästi tunnustelujen puolesta. Prosentuaalinen äänijakauma oli 56-44 tunnustelujen puolesta. Niukka voitto merkinnee sitä, että demarit pyrkivät saamaan lisämyönnytyksiä hallitusohjelmaan.
Lopullinen neuvottelutulos siirtyy vielä SPD:n jäsenistön äänestetttäväksi. SPD on jakautunut kahtia. Puolueen puheenjohtaja Martin Schulz kampanjoi tunnustelujen puolesta. Puolueen nuorisojärjestö taas kampanjoi oppositiopaikan puolesta. Puoluejohdon kampanjoinnista huolimatta tiukka äänestystulos on näpäytys Schulzille.
Liittopäivien varapuheenjohtaja Thomas Oppermann kertoi talouslehti Financial Timesille, että puolue voi tyrmätä hallitusyhteistyön, muttei se voi tyrmätä neuvotteluja.
Schulz vetosi Euroopan puolesta
Ennen valtuuskunnan äänestystä Schulz kertoi, että SPD voi tehdä historiallisen muutoksen ja antaa Euroopalle “uuden aamunkoin”.
– Eurooppa odottaa vastuullista Saksaa, joka toimii päättäväisesti. Ilman SPD:tä se ei onnistu, Schulz muotoili.
SPD sai kristillisdemokraateilta kaksi merkittävää myönnytystä Eurooppa-politiikkaan. Euroalueelle kaavaltaisiin Saksan johdolla suurempaa budjettia investointeinhin. Lisäksi Saksa rahottaisi EU:n budjettia nykyistä enemmän.
Ennen alustavia keskusteluja mahdollisesta hallitusyhteistyöstä Schulz visioi jopa Euroopan liittovaltiota vuoteen 2025 mennessä. Kyse voi olla tiukasta neuvotteluaseman hankkimisesta kristillisdemokraattien kanssa. Toisaalta oppositiosta käsin Schulz ei voi lähestyä ilmoittamaansa maalia.
Kaiken lisäksi suuren koalition vaihtoehtona olisi uudet vaalit. Se voisi merkitä Schulzin poliittisen uran päätepysäkkiä.
Sisäpoliittiset lisävoitot voivat ratkaista hallitusyhteistyön
SPD:n kenttä on kuitenkin epäileväinen uuden suuren koalition suhteen. SPD on kärsinyt kahdesti mittavan vaalitappion oltuaan hallituksessa apupuolueena.
Puolue saavutti syyskuun vaaleissa ruman pudotuksen kerättyään vain 20,5 prosenttia äänistä. Tulos on puolueen surkein toisen maailmansodan jälkeisenä aikana. Uusimpien mielipidemittausten mukaan SPD putoaisi vielä pari prosenttiyksikköä lisää, jos vaalit pidettäisiin nyt.
SPD halusi merkittävän muutoksen maan sairausvakuutusjärjestelmään, mutta tyytyi alustavissa tunnusteluissa laimeaan kompromissiin. Lisäksi SPD haluaisi olla avokätisempi maahanmuuttajia kohtaan. Kolmas sisäpoliittinen piikki demareiden lihassa on määräaikaisten ja lyhytkestoisten työntekijöiden edut, jotka eivät ole puolueen mielestä riittävällä tolalla.
Kristillisdemokraatit eivät ole halukkaita tinkimään liiaksi jo saavutetusta alustavasta neuvottelutuloksesta. Liian suuri poikkeama merkitsisi heidän mukaansa tunnustelujen alkavan täysin puhtaalta pöydältä.
– Jos jokainen puolue alkaa listata kohtia, joissa tarvitaan uusia neuvotteluja niin kokonaisuus on vaarassa, kristillisdemokraattien baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer muistutti.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää