Saksan demarit ryhtyivät hallitustunnusteluihin – Schulz kampanjoi “uuden Euroopan aamun” puolesta
Saksan sosialidemokraatit (SPD) ryhtyvät varsinaisiin hallitustunnusteluihin kristillisdemokraattien (CDU) ja sen baijerilaisen sisarpuolueen (CSU) kanssa. SPD:n valtuuskunta äänesti sunnuntaina täpärästi tunnustelujen puolesta. Prosentuaalinen äänijakauma oli 56-44 tunnustelujen puolesta. Niukka voitto merkinnee sitä, että demarit pyrkivät saamaan lisämyönnytyksiä hallitusohjelmaan.
Lopullinen neuvottelutulos siirtyy vielä SPD:n jäsenistön äänestetttäväksi. SPD on jakautunut kahtia. Puolueen puheenjohtaja Martin Schulz kampanjoi tunnustelujen puolesta. Puolueen nuorisojärjestö taas kampanjoi oppositiopaikan puolesta. Puoluejohdon kampanjoinnista huolimatta tiukka äänestystulos on näpäytys Schulzille.
Liittopäivien varapuheenjohtaja Thomas Oppermann kertoi talouslehti Financial Timesille, että puolue voi tyrmätä hallitusyhteistyön, muttei se voi tyrmätä neuvotteluja.
Schulz vetosi Euroopan puolesta
Ennen valtuuskunnan äänestystä Schulz kertoi, että SPD voi tehdä historiallisen muutoksen ja antaa Euroopalle “uuden aamunkoin”.
– Eurooppa odottaa vastuullista Saksaa, joka toimii päättäväisesti. Ilman SPD:tä se ei onnistu, Schulz muotoili.
SPD sai kristillisdemokraateilta kaksi merkittävää myönnytystä Eurooppa-politiikkaan. Euroalueelle kaavaltaisiin Saksan johdolla suurempaa budjettia investointeinhin. Lisäksi Saksa rahottaisi EU:n budjettia nykyistä enemmän.
Ennen alustavia keskusteluja mahdollisesta hallitusyhteistyöstä Schulz visioi jopa Euroopan liittovaltiota vuoteen 2025 mennessä. Kyse voi olla tiukasta neuvotteluaseman hankkimisesta kristillisdemokraattien kanssa. Toisaalta oppositiosta käsin Schulz ei voi lähestyä ilmoittamaansa maalia.
Kaiken lisäksi suuren koalition vaihtoehtona olisi uudet vaalit. Se voisi merkitä Schulzin poliittisen uran päätepysäkkiä.
Sisäpoliittiset lisävoitot voivat ratkaista hallitusyhteistyön
SPD:n kenttä on kuitenkin epäileväinen uuden suuren koalition suhteen. SPD on kärsinyt kahdesti mittavan vaalitappion oltuaan hallituksessa apupuolueena.
Puolue saavutti syyskuun vaaleissa ruman pudotuksen kerättyään vain 20,5 prosenttia äänistä. Tulos on puolueen surkein toisen maailmansodan jälkeisenä aikana. Uusimpien mielipidemittausten mukaan SPD putoaisi vielä pari prosenttiyksikköä lisää, jos vaalit pidettäisiin nyt.
SPD halusi merkittävän muutoksen maan sairausvakuutusjärjestelmään, mutta tyytyi alustavissa tunnusteluissa laimeaan kompromissiin. Lisäksi SPD haluaisi olla avokätisempi maahanmuuttajia kohtaan. Kolmas sisäpoliittinen piikki demareiden lihassa on määräaikaisten ja lyhytkestoisten työntekijöiden edut, jotka eivät ole puolueen mielestä riittävällä tolalla.
Kristillisdemokraatit eivät ole halukkaita tinkimään liiaksi jo saavutetusta alustavasta neuvottelutuloksesta. Liian suuri poikkeama merkitsisi heidän mukaansa tunnustelujen alkavan täysin puhtaalta pöydältä.
– Jos jokainen puolue alkaa listata kohtia, joissa tarvitaan uusia neuvotteluja niin kokonaisuus on vaarassa, kristillisdemokraattien baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer muistutti.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää