Saksan demareiden Turkki-romantiikka ei hellitä sitten millään, valmiita syytämään rahaa Erdoganin diktatuurille

22.08.2018 |22:26

Saksan sosiaalidemokraattinen puolue (SPD) olisi valmis talikoimaan rahaa Turkille maan talousvaikeuksien vuoksi. Puolueen puheenjohtaja Andrea Nahlesin mukaan Saksan tulee muistaa, että Turkki on puolustusliitto Naton jäsenmaa ja siitä syystä Saksan liittolainen. Kristillisdemokraatit (CDU) kuitenkin toppuuttelevat Nahlesin puheita. Puolueet muodostavat yhdessä Saksan hallituksen.

Nahlesia ei liiemmin sureta Turkin ja Saksan kiristyneet välit. Turkki on Saksan lisäksi moittinut rajusti Yhdysvaltoja. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on syyttänyt ulkomaita myös taloussodan lietsomisesta.

Ääni kellossa muuttunut

Nahles saa taustatukea puoluetoveriltaan ja ex-ulkoministeri Sigmar Gabrielilta. Reilu vuosi sitten ulkoministerinä toiminut Gabriel antoi matkustusvaroituksen Turkkiin, mikä kumottiin vasta noin kuukausi sitten.

Gabrielin suunnanmuutoksen taustalla on yksinkertainen syy. Hän uskoo niin poliittisesti kuin taloudellisesti vakaan Turkin olevan myös Saksan edun mukaista.

– On etujemme mukaista, että teemme kaikkemme pitääksemme Turkin kiinni lännessä, Gabriel sanoi.

Saksa ei voi kuitenkaan pultata Turkkia kiinni länteen. Turkki on viimeisten vuosien aikana Erdoğanin luotsaamana erkaantunut määrätietoisesti länsimaista. Presidentti haluaa muovata Turkkiin “hengellisen sukupolven” tuppaamalla islamin uskoa opetukseen.

CDU happamana Turkin taloudelliselle tuelle

Saksan demareiden Turkki-romantiikka ei uppoa kuitenkaan hallituskumppani CDU:hun. CDU:n mielestä Turkin pitäisi tarvittaessa kääntyä Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n puoleen saadakseen talousapua. Turkin liira on heikentynyt merkittävästi. Liiran heikentyminen uhkaa tuontiriippuvaisen Turkin elinkeinoelämää.

CDU:n toppuuttelun ymmärtää hyvin. Vaikka Turkin ja länsimaiden välien viilenemisen unohtaisi, ei Saksan talousapu pureutuisi kuitenkaan liiran kriisin juurisyihin. Yhdysvaltain asettamat pakotteet Turkkia vastaan eivät poistuisi, vaikka Saksa letkuruokkisi Turkkia euroillaan. Kaiken lisäksi Turkki saattaa olla liian ylpeä pyytäkseen apua Saksalta tai IMF:ltä.

EU:n ja Turkin välisen pakolaisten palautussopimuksen purkaantuminen aiheuttaa huolia Euroopassa. Turkki voisi irtisanoa sopimuksen, mutta samalla se ampuisi itseään jalkaan. Sopimuksen mukaan Turkki saa maahansa kipeästi kaipaamaansa “kovaa valuuttaa”, euroja.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe

31.10.2024 |16:48
3.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin

28.10.2024 |19:34
5.
Suomen uutiset logo

Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”

30.10.2024 |15:44
8.
Suomen uutiset logo

Eurooppaan vyöryi 10 vuodessa 4,5 miljoonaa Syyrian pakolaista – nyt kielteisen turvapaikkapäätökseen saaneet halutaan palauttaa turvalliseen kotimaahansa

26.10.2024 |16:04
10.
Suomen uutiset logo

Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin

01.11.2024 |19:00

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää