Saksan demareiden Turkki-romantiikka ei hellitä sitten millään, valmiita syytämään rahaa Erdoganin diktatuurille
Saksan sosiaalidemokraattinen puolue (SPD) olisi valmis talikoimaan rahaa Turkille maan talousvaikeuksien vuoksi. Puolueen puheenjohtaja Andrea Nahlesin mukaan Saksan tulee muistaa, että Turkki on puolustusliitto Naton jäsenmaa ja siitä syystä Saksan liittolainen. Kristillisdemokraatit (CDU) kuitenkin toppuuttelevat Nahlesin puheita. Puolueet muodostavat yhdessä Saksan hallituksen.
Nahlesia ei liiemmin sureta Turkin ja Saksan kiristyneet välit. Turkki on Saksan lisäksi moittinut rajusti Yhdysvaltoja. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on syyttänyt ulkomaita myös taloussodan lietsomisesta.
Ääni kellossa muuttunut
Nahles saa taustatukea puoluetoveriltaan ja ex-ulkoministeri Sigmar Gabrielilta. Reilu vuosi sitten ulkoministerinä toiminut Gabriel antoi matkustusvaroituksen Turkkiin, mikä kumottiin vasta noin kuukausi sitten.
Gabrielin suunnanmuutoksen taustalla on yksinkertainen syy. Hän uskoo niin poliittisesti kuin taloudellisesti vakaan Turkin olevan myös Saksan edun mukaista.
– On etujemme mukaista, että teemme kaikkemme pitääksemme Turkin kiinni lännessä, Gabriel sanoi.
Saksa ei voi kuitenkaan pultata Turkkia kiinni länteen. Turkki on viimeisten vuosien aikana Erdoğanin luotsaamana erkaantunut määrätietoisesti länsimaista. Presidentti haluaa muovata Turkkiin “hengellisen sukupolven” tuppaamalla islamin uskoa opetukseen.
CDU happamana Turkin taloudelliselle tuelle
Saksan demareiden Turkki-romantiikka ei uppoa kuitenkaan hallituskumppani CDU:hun. CDU:n mielestä Turkin pitäisi tarvittaessa kääntyä Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n puoleen saadakseen talousapua. Turkin liira on heikentynyt merkittävästi. Liiran heikentyminen uhkaa tuontiriippuvaisen Turkin elinkeinoelämää.
CDU:n toppuuttelun ymmärtää hyvin. Vaikka Turkin ja länsimaiden välien viilenemisen unohtaisi, ei Saksan talousapu pureutuisi kuitenkaan liiran kriisin juurisyihin. Yhdysvaltain asettamat pakotteet Turkkia vastaan eivät poistuisi, vaikka Saksa letkuruokkisi Turkkia euroillaan. Kaiken lisäksi Turkki saattaa olla liian ylpeä pyytäkseen apua Saksalta tai IMF:ltä.
EU:n ja Turkin välisen pakolaisten palautussopimuksen purkaantuminen aiheuttaa huolia Euroopassa. Turkki voisi irtisanoa sopimuksen, mutta samalla se ampuisi itseään jalkaan. Sopimuksen mukaan Turkki saa maahansa kipeästi kaipaamaansa “kovaa valuuttaa”, euroja.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.