Turvapaikanhakijoita Itävallan ja Saksan rajalla. / ARMIN WEIGEL AFP
Saksalaisten huippuyritysten johtajat: rajat kiinni, sillä turvapaikkakriisi tulee kalliiksi
Die Welt-lehden haastattelussa saksalaiset yritysjohtajat suhtautuivat hyvin varauksellisesti pakolaiskriisin tuomiin taloushyötyihin ja varoittivat laajoista ongelmista.
Airbus-yhtiön toimitusjohtaja Tom Enders varoitti, että tänä vuona saapuvat arviolta miljoona tai enemmän turvapaikanhakijaa vaarantaisivat Saksan poliittisen ja yhteiskunnallisen rauhan.
– Meidän on varmistettava, että väestönsiirto ei ylikuormita, mutta epäilen, että meillä ei ole paljon aikaa keksiä ratkaisua.
Siemens-yhtiön toimitusjohtaja Joe Kaeser puolestaan vaatii, että Berliinin pitää lähettää selkeä viesti. Kaeser toivoo maahanmuuttolakia, joka takaisi todellisessa hädässä oleville mahdollisuuden saada turvapaikka, mutta varakkaiden tai taloussyistä siirtolaisiksi lähteneille mahdollisuus saapua Saksaan tulisi tapahtua vain Saksan luvalla.
Ei uskoa EU-tason ratkaisuun
Enders ei usko, että Euroopan Unionin tasolla ratkaisua tullaan keksimään, ja pitää ainakin taakanjakomekanismia tuhoon tuomittuna.
Deutsche Bank-pankin toinen pääjohtaja Jürgen Fitschen muistuttaa, että Saksalla on varaa laittaa vaikka kymmenen miljardia euroa turvapaikanhakijoiden maassaoloon, mutta muilla mailla ei ole yhtä vahva taloudellinen tilanne, eikä pakolaisten jakaminen samassa suhteessa jäsenmaiden kesken ole siksi mahdollista.
Rajavalvontaa kannatetaan
Endersin mielestä eurooppalaiset yhtiöt luonnollisesti pitävät avoimista sisärajoista, mutta pitää ainakin jonkinlaisten rajatarkastusten olemassaoloa tarpeellisena.
– Nykyinen tilanne rajoilla luo ihmisille tunteen kontrollin menettämisestä, mikä on riski asenteille.
Myös Kaeser kannattaa tiukempaa rajakontrollia, vaikka pitää ”oikeana ja tärkeänä vastuunkantamisen jatkamista”.
Fitschen puolestaan painottaa ulkorajojen turvaamisen tärkeyttä, ja huomauttaa, että ulkorajoina toimivia maita kuten Kreikkaa pitäisi tukea rajavalvonnassa. Samalla pitäisi keskittyä lähtömaiden kriisien ratkaisemiseen.
– Mielestäni oli väärin leikata Jordanian ja Libanonin pakolaisleirien rahoitusta, Fitschen moittii.
Innostus muuttunut pessimismiksi
Suomessa keskustelu pyörii vieläkin kotouttamisen merkityksen ympärillä, eikä ole pitkä aika, kun pakolaiskriisiä kutsuttiin jopa potentiaaliseksi uudeksi Nokiaksi. Saksassa keskustelu on hieman Suomea edellä, ja kysynnän ja tarjonnan erilaisuus sanotaan ääneen ongelmaksi.
– Alkuvaiheessa elinkeinoelämän kommentit olivat yli-innostuneita. Nyt kaikki ymmärtävät työvoimapulan koskevan vain ammattitaitoisia ihmisiä, ja keskipitkällä aikavälillä pakolaisista ei ole tätä vajetta paikkaamaan, Enders sanoo.
Pakolaisten alhaisesta koulutuksesta ja esimerkiksi puuttellisesta luku- ja kirjoitustaidosta on keskusteltu runsaasti. Arvioiden mukaan jopa kaksi kolmasosaa tulijoista olisi funktionaalisesti lukutaidottomia.
– Pakolaisista vain kaksi kymmenestä omaa ammatillisen tai yliopistotason koulutuksen. Meillä tulee olemaan kädet täynnä miljoonan ihmisen ammatillisessa pätevöittämisessä ja heidän saattamisessa työn ja toimeentulon piiriin, Enders pelkää.
Fitschen uskoo kotouttamiseen olevan kuitenkin tärkeää satsata.
– Mikäli integraatio onnistuu, tietenkin pakolaisilla tulee olemaan myönteinen vaikutus talouteen. Väestömme ikärakenteen takia tarvitsemme maahanmuuttoa, mutta tulijoiden pitää olla ammattitaitoisia.
Fitschenin mielestä asialla on kiire, sillä tulijan oltua vuosi tai kaksi ilman suuntaa on useimmiten liian myöhäistä enää onnistua saavuttamaan tyydyttävää lopputulosta. Sekä Enders että Fitschen pitävät joustavaa työmarkkinaa ja minimipalkkaa alhaisemman palkan sallimista tulijoille.
TOIMITTAJAN KOMMENTTI: ”Eurooppalainen ratkaisu” tarkoittaa sitä, että jokainen maa tekee oman ratkaisunsa
Euroopan unionin epäonnistumista turvapaikkakriisin ratkaisemisessa pidetään lähes varmana. Peterson Institute for International Economics-ajatushautomon Jacob Funk Kirkegaard pitää EU:n ratkaisumahdollisuuksia olemattomina. Sopimus Turkin kanssa turvapaikanhakijavirtojen rajoittamisesta, hotspot-järjestelyt sekä taakanjakomekanismi ovat osoittautuneet pettymyksiksi.
Ulkorajoja ei ole mahdollista valvoa tehokkaasti lyhyellä varoitusajalla, ja EU:n omat säännöt turvapaikanhakijoiden suhteen ovat hyvin vaikeat muuttaa. Siksi todennäköisin ratkaisu tulee olemaan jäsenmaiden väliset rajakontrollit. Tämä sysäisi koko ongelman muutaman reunamaan harteille, ainakin siihen asti, että tulijat ymmärtäisivät, että reissuun ei kannata lähteä.
Aika on loppumassa – kohta on kevät ja hyvä veneilykeli. Sitten turvapaikanhakijoiden virta on ennallaan. Schengen-alueen vapaa liikkuvuus lakkaa pian. Mikäli rajat silti jatkavat vuotamistaan, Euroopan maat tulevat todennäköisesti yksipuolisesti sanoutumaan irti kansainvälisistä pakolaissopimuksista.
Suurin osa näistä ratkaisuista tullaan siis tekemään muiden maiden kuin Suomen toimesta. Ne toimet tulevat pysäyttämään ison osan Suomeen tulevasta turvapaikkarallista. Kun muut Pohjoismaat ottivat rajatarkastukset ja käännytykset käyttöön, myös virta Suomeen pieneni. Erityisongelmamme on Venäjän raja. Sen tilkitseminen tavalla tai toisella jää Suomen harteille. Aiempien kokemusten perusteella on todennäköistä, että jos ainoa avoin reitti EU-alueelle on Suomen itäraja, maahantulo sen kautta lisääntyy. Venäjä ilmoitti hiljattain, että se ei ota Norjaan lähteneitä ja myöhemmin Norjan käännyttämiä turvapaikanhakijoita takaisin Venäjälle. On vain ajan kysymys, koska Venäjä tekee saman ilmoituksen Suomelle.
Suomen politiikka EU-asioissa seuraa yleensä hyvin läheisesti Saksan linjaa. Saksan liittovaltion kansleri Angela Merkel on kohdannut vakavaa kritiikkiä sekä oman kristillisdemokraattisen CDU-puolueen sisältä, mutta erityisen äänekästä nykyisen linjan vastustus on ollut sisarpuolue CSU:n suunnalta. Mielipidekyselyissä EU- ja maahanmuuttoskeptinen AfD on noussut jo kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Saksan linjan muuttuminen on siis vain ajan kysymys – sekä CDU:n että sosiaalidemokraattien on lähennyttävä maahanmuuttokriittisten näkemyksiä, tai kärsittävä kannatuksen laskusta.
Juhani Huopainen
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Saksa syyttää EKP:tä eurokriittisen puolueen noususta
Häviääkö Angela Merkel omassa kotiosavaltiossaan? Gallup ennustaa vaihtoehtopuolue AfD:lle hurjaa nousua
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää