Saksalaispolitiikko erosi tukipakettien vuoksi

02.04.2015 |11:57

Saksan liittokansleri Angela Merkel sai näpäytyksen tukipakettipolitiikalleen, kun liittopäiväedustaja Peter Gauweiler erosi luottamustehtävästään. Gauweiler oli yksi niistä 29 Merkelin kristillisdemokraateista (CDU) ja tämän bavarialaisen sisarpuolueen (CSU) edustajista, jotka äänestivät viimeksi Saksan tukipakettipolitiikkaa vastaan. Gauweiler valittiin CSU:n varapuheenjohtajaksi loppuvuodesta 2013.

Gauweiler kertoi, että hän on kokenut tulleensa painostetuksi äänestää tukiohjelmien puolesta. Eroaminen tapahtui Merkelin kannalta pahaan aikaan, kun euromaat yrittävät Saksan johdolla päästä sopuun Kreikan tukiohjelmasta.

– Tämä eroilmoitus kertoo Merkelin liikkumavaran olevan pieni – ei pelkästään vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen – vaan myös hänen oman puolueensa vuoksi, riskianalyysiyhtiö Eurasian Groupin analyytikko Mutjaba Rahman kertoo talouslehti Financial Timesille.

Saksalaisten mitta on tulossa täyteen. Vielä helmikuussa 41 prosenttia saksalaisista piti Kreikan euroeroa hyvänä ratkaisuna. Kreikan eroa yhteisvaluutasta kannatti maaliskuussa jo 52 prosenttia saksalaisista ZDF-televisiokanavan mielipidemittauksessa.

Kreikan kysymys edelleen täysin avoin

Kreikkalaisen Alpha-televisiokanavan mukaan Kreikka ei ole päässyt maan talousohjelmasta sopimukseen euromaiden velkojien kanssa. Yhteisymmärrys on myös euromaiden valtiovarainministereistä kootun euroryhmän kanssa vielä saavuttamatta.

Velkojat haluavat, että Kreikka alkaa toteuttaa vaadittuja sopeutustoimia ennen kuin toisen tukiohjelman viimeistä maksuerää voidaan maksaa.

Kreikka on tehnyt joitain myönnytyksiä, mutta maan hallitus haluaa jättää eläkkeiden ja palkkojen leikkaukset pois sopeutustoimista. Skai-televisiokanavan kyselyssä 55 prosenttia kreikkalaisista tukee maan pääministeri Aleksis Tsiprasin neuvottelulinjaa. 27,5 prosenttia vastustaa käytyjä neuvotteluja.

Kreikan parlamentin maanantain istunnossa parlamentin puhenainen Zoi Konstantinopoulou ja maan ex-pääministeri Antonis Samaras kävivät kiivaan dialogin. Samaras oli muun muassa kertonut nykyhallituksen toimien vuoksi “maahanmuuttajalaumojen valtaavan Ateenan”. Konstantinopoulou huomautti Samarasille, ettei parlamenttitalolla hyväksytä rasistisia eikä seksistisiä puheenvuoroja.

Henri Myllyniemi


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa

16.01.2025 |14:19
2.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
6.
Suomen uutiset logo

Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja

16.01.2025 |00:06
8.
Suomen uutiset logo

Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön

15.01.2025 |15:29
10.
Suomen uutiset logo

Ylen Jälkidigin raati kävi läpi Metan tulevia yhteisöhuomautuksia journalismin näkökulmasta – katsojille ei kerrottu journalististen sisältöjen olevan olennainen osa huomautuksia

17.01.2025 |14:11

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää