
Saksalaisministeri vaatii komission aloittavan meripelastukset Välimerellä ja jopa Libyan maaperällä – Päätös vaikka ilman jäsenmaiden yksimielisyyttä
Saksan kehitysministeri Gerd Müller (CSU) haluaa Euroopan komission toimivan nopeasti ja aloittamaan siirtolaisten pelastamisen niin Välimereltä kuin Libyan maaperältä. Päätös pelastustoimista tulee tehdä vaikka ilman EU-maiden yksimielistä hyväksyntää.
Müller kertoo saksalaisen paikallislehti Neue Osnabrücker Zeitungin haastattelussa, että pelastustoimien aloittamisella on kiire. Uuden komission tulee tarttua toimeen välittömästi.
– Me emme voi odottaa päivääkään, Müller alleviivaa.
Kuoleman meri
Müllerin mukaan Välimeri on kuoleman meri. Uuden meripelastusoperaation aloittamisessa ei ole aikaa odottaa kaikkien jäsenmaiden hyväksyntää. Tämä tarkoittaa sitä, että päätös pitäisi tehdä ilman EU-jäsenmaiden yksimielistä päätöstä.
– Uuden Euroopan komission tulee tehdä aloite auttaakseen Välimeren rannan naapureitamme, eikä jäädä odottamaan kaikkien jäsenmaiden hyväksyntää, Müller toteaa.
Müller muistuttaa, että Välimerelle lähteneiden määrä on kutistunut kymmenesosaan. Hän ei tarkentanut syytä tulijavirran ehtymiselle.
CSU:n kanta muuttunut
Saksan Kristillissosiaalinen unioni on liittokansleri Angela Merkelin CDU:n baijerilainen sisarpuolue. CSU on ollut aiempina vuosina tiukkana Afrikasta suuntautuneen maahanmuuton suhteen.
CSU:n sisäministeri Horst Seehofer on aiemmin ehdottanut Saksan eteläisille rajoille jopa rajatarkastuksia ihmisvirtojen kontrolloimiseksi. Seehofer kirjoitti Italian sisäministeri Matteo Salvinille vetoomuksen, jossa Seehofer pyysi Salvinia avamaan Italian satamat vapaaehtoisjärjestöjen meripelastusaluksille. Salvini kieltäytyi.
EU:lla ei ole ollut meripelastusoperaatiota
EU rahoitti aiemmin Operaatio Sophiaa, jonka tarkoitus oli tehdä tyhjäksi ihmissalakuljettajien aikeet Välimerellä. Ihmissalakuljettajat saattoivat tuhansia ihmisiä hengenvaaraan Välimeren olosuhteisiin nähden merikelvottomilla aluksilla.
Sophia ei ollut varsinaisesti meripelastusoperaatio, mutta kansainvälisen merilain mukaan ihmisiä ei voida jättää merihätään.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Gerd Müller Matteo Salvini CSU Operaatio Sophia Horst Seehofer Ihmissalakuljetus Välimeri Angela Merkel Euroopan komissio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tutkimus: Välimeren meripelastustoimet lisäävät hukkumisia ja hyödyttävät ihmissalakuljettajia

Maltan pääministeri vahvisti maan palauttaneen yli 50 merellä ajelehtinutta siirtolaista Libyaan: “Pelastimme ihmishenkiä”

Greek City Times: Saksalainen vapaaehtoisjärjestö yritti tuupata laittomia siirtolaisia Kreikan aluevesille
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää