

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Saksalaiskoulu: 40 ekaluokkalaista jää luokalle huonon saksan kielen taidon takia
Saksassa maahanmuuttajavaltaisen alueen koulussa jopa neljäkymmentä ekaluokkalaista jouduttaneen jättämään luokalle, koska he eivät osaa tarpeeksi saksaa siirtyäkseen kakkosluokalle. Kyseisen koulun oppilaista käytännössä kaikki tulevat maahanmuuttajataustaisista perheistä. Myös Suomesta löytyy kouluja, joissa jopa 80 prosenttia koululaisista opiskelee suomea toisena kielenään.
Ludwigshafenissa sijaitsevassa Gräfenaun koulussa jännitetään kevätlukukauden päättymistä aivan erityisesti. Vaikuttaa siltä, että peräti 40 ekaluokkalaista joudutaan jättämään luokalle, koska heidän saksan kielen taitonsa ei kertakaikkiaan riitä kakkosluokalle siirtymiseen.
Rehtori Barbara Mächtle kertoo olleensa “yllättynyt ja kauhistunut” kuultuaan asiasta. Neljäkymmentä ekaluokkalaista tarkoittaa kahta luokallista oppilaita.
Lähes kaikki oppilaat maahanmuuttajataustaisia
Koulu sijaitsee maahanmuuttajavaltaisella alueella. Lähes kaikki oppilaat (98 prosenttia) ovat maahanmuuttajataustaisia. Jotkut oppilaista aloittavat koulun osaamatta lainkaan saksaa.
Ongelmaa pahentaa se, että Ludwigshafenissa on pulaa päiväkotipaikoista. Monet ekaluokkalaiset eivät ole käyneet ollenkaan päiväkodissa, joten heillä on vaikeuksia oppia istumaan rauhassa aloillaan ja keskittymään koulunkäyntiin.
Maahanmuuttajavanhemmat eivät aina kykene tukemaan lastensa koulunkäyntiä, koska kaikilla vanhemmilla ei välttämättä ole itselläänkään koulutusta, rehtori Mächtle kertoo. Ja kaikissa kulttuureissa koulunkäyntiä ei ehkä pidetä yhtä tärkeässä arvossa kuin Saksassa.
Lisäpanostus ei ole riittänyt
Ongelmat on tiedostettu ja kouluun on palkattu monikulttuurisia koulunkäyntiavustajia. Lapsille on myös järjestetty ylimääräistä saksan opetusta. Mutta sekään ei ole riittänyt. Rehtorin mukaan joka luokkaan tarvittaisiin kaksi pätevää opettajaa tai ainakin tulkki opettajan avuksi.
Opettajien ammattiliiton alueellinen puheenjohtaja Klaus-Peter Hammer vaatii reilusti lisää rahaa kouluille, jotta nämä selviytyisivät kasvatustehtävästään. Myös sosiaalityöntekijöitä tarvittaisiin lisää maahanmuuttajalähiöihin.
Ylen koulukone herätti kuuman keskustelun Suomessa
Suomessa Ylen koulukone herätti helmikuussa tulikuuman keskustelun koulujen tilasta. Opetushallitus yritti jopa estää koulukohtaisten tietojen julkistamisen. Erityisen arka asia oli S2-oppilaiden eli suomea vieraana kielenä opiskelevien koululaisten osuus kussakin koulussa.
Suurin S2-oppilaiden osuus Suomessa löytyy Kytöpuiston koulusta Vantaalla (81 %). Varissuon koulu Turussa tulee hyvänä kakkosena (80 %) ja kolmantena on Kirstin koulu Espoossa (69 %). Gräfenaun koulun 98 prosenttiin ei siis ole pitkä matka enää Suomessakaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kirstin koulu Kytöpuiston koulu Varissuon koulu Klaus-Peter Hammer Barbara Mächtle Gräfenaun koulu S2-oppilaat kielitaidottomuus Saksa maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mari Rantanen kysyy hallitukselta koulukoneesta: Kuka yritti sensuroida koulukohtaisten tietojen julkaisemisen?

Li Andersson haluaa hiljentää keskustelua maahanmuuton vaikutuksesta kouluihin – Purra: ”Lapsilleen parasta haluavat vanhemmat miettivät myös näitä asioita”

Keskustelu suomalaisten koulujen ongelmista paisuu, samaan aikaan vanhat puolueet vaativat Suomeen kymmeniä tuhansia maahanmuuttajia lisää joka vuosi – Purra: ”On uskallettava puhaltaa peli poikki”

Purra MTV:n puheenjohtajatentissä: Koulushoppailu ei ole ongelma vaan seuraus ongelmasta – opetusministeri alkoi huutaa päälle

Perussuomalaiset julkaisi maahanmuuton kuntatilastot pääkaupunkiseudulta: “Karut vaikutukset joka sektorille”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää