Saksan sosialidemokraattien (SPD) 600-henkinen valtuuskunta äänestää sunnuntaina Bonnissa siitä, aikooko puolue lähteä varsinaisiin hallitustunnusteluihin. Parissa Saksan osavaltiossa demarit ovat tyrmänneet tunnustelut. Ala-Saksissa SPD lyttäsi tunnustelujen aloituksen niukimmalla mahdollisella yhden äänen enemmistöllä. Myös Berliinin demarit ovat asettuneet neuvotteluja vastaan.
SPD:n liittopäiväryhmän johtaja Andrea Nahles muistutti, että hallitusyhteistyön vaihtoehto on uudet liittopäivävaalit. Berliinistä Bonniin matkustaa vain 23 valtuuskunnan jäsentä, mutta vastustus hallitustunnusteluja kohtaan jo tässä vaiheessa heittää epäilyksen varjon Saksan hallituksen muodostukselle.
Puolueen puheenjohtaja Martin Schulzin arvellaan kampanjoivan Nordrhein-Westfalenissa ärhäkkäästi tunnustelujen puolesta.
Terveydenhuollon uudistuksen torppaus kismittää demareita
SPD kampanjoi syyskuun liittopäivävaalien alla terveydenhuollon uudistamisen puolesta. Saksassa on tällä haavaa kaksi sairausvakuutusjärjestelmää: julkinen ja yksityinen. SPD halusi yhdenmukaistaa järjestelmät, mutta kristillisdemokraatit (CDU) eivät suostuneet tähän. CDU antoi demareille periksi sen verran, että työnantajien osuus sairausvakuutusjärjestelmän rahoituksesta kasvoi.
SPD:n mukaan on epäoikeudenmukaista ylläpitää kahta rinnakkaista järjestelmää. Julkisella puolella hoitojonot ovat pidempiä ja hoidon väitetään olevan vähemmän laadukasta kuin yksityisellä puolella.
CDU:n mukaan kalliimmasta yksityisestä vakuutusjärjestelmästä kustannetaan terveydenhuollon kehitystä merkittävästi. Lisäksi järjestelmien välinen kilpailu takaa paremmin laadukkaan hoidon kaikille potilaille.
SPD:n kansanedustaja ja terveysasioiden tiedottaja Hilde Mattheis kertoi, että SPD:lle muodostuu vakava uskottavuusuhka puolueen hyllytettyä vaalien alla liputtaman uudistuksen.
Neuvotteluistakin matkaa hallituksen muodostamiseen
Ensi sunnuntain valtuuskunnan äänestys koskee vain hallitustunnustelujen aloittamista. Mikäli SPD ylipäätään etenee tunnusteluihin asti, menee neuvottelutulos vielä toiseen äänestykseen.
Lopullinen päätös muodostuu tuolloin SPD:n jäsenäänestyksessä. Puolueen jäseniä on noin 450 tuhatta.