Entisen liittokansleri Angela Merkelin tähti on himmentynyt saksalaisten keskuudessa.
Saksaan perustetaan uusi oikeistopuolue – osa CDU:n jäsenistä pitää nykyistä puoluettaan liian vasemmistolaisena
Saksan kristillisdemokraattisen puolueeseen (CDU) kuuluva entinen kotimaantiedustelun johtaja Hans-Georg Maassen perustaa Saksaan uuden konservatiivisen oikeistopuolueen. Hän on valmis yhteistyöhön kaikkien Saksaan poliittista muutosta ajavien puolueiden, myös AfD-puolueen kanssa. Tammikuussa perustetaan Saksaan myös uusi vasemmistopuolue.
Uuden puolueen, Werteunionin (suomeksi arvounionin), perustamisesta päätetään tammikuun 20. päivänä Erfurtissa pidettävässä samannimisen yhdistyksen kokouksessa.
Noin 4 000 jäsenen yhdistystä johtava Saksan kotimaantiedustelun entinen johtaja Hans-Georg Maassen on saanut tarpeekseen häntä eriävien mielipiteiden vuoksi jäsenyydestään kankeavasta CDU:sta.
”Merkelin vasemmistolainen politiikka”
Maassen syyttää CDU:n puheenjohtajaa Friedrich Merziä ja puoluettaan siitä, että se jatkaa ”Saksalle kaikilla poliittisilla alueilla suuria vahinkoja aiheuttaneen vasemmistolaisen” Angela Merkelin politiikkaa.
Entisen liittokansleri Merkelin tähti on himmentynyt saksalaisten keskuudessa sitä mukaa kuin hänen kuusitoista vuotta ajamansa energia-, maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan seuraukset ovat konkretisoituneet.
Saksassa on jouduttu myöntämään, että Merkelin vuonna 2015 suuren pakolaisvirran aikana rajojen aukaisemisen jälkeen sanoma ”me selviämme” -vakuuttelu ei pitänyt paikkaansa.
Saksan energiahuollon rakentaminen venäläisen kaasun ja öljyn varaan sekä ydinvoimasta luopuminen ovat osoittautuneet suureksi virheeksi.
Vaaleihin ensi kesänä
Werteunion suunnittelee osallistuvansa jo ensi kesänä kunta- ja maapäivävaaleihin Itä-Saksassa sijaitsevissa Brandenburgissa, Sachsenissa ja Thüringenissä.
Suosituin poliittinen voima ja samalla mahdollisesti uuden puolueen kovin kilpailija on näissä osavaltioissa tällä hetkellä muiden puolueiden boikotoima, kansalliskonservatiivinen ja joissakin osavaltioissa kotimaantiedustelun oikeistoradikaaliksi luokittelema AfD.
Thüringenissä sitä kannattaa Insa-tutkimuslaitoksen kyselyn mukaan 37 prosenttia äänestysikäisistä.
Muissakin itäisissä vaaleihin valmistautuvissa osavaltioissa AfD on suurin puolue yli 30 prosentin kannatuksellaan.
Nykyistä valtapuoluetta, vasemmistolaista Linkeä, kannattaa thüringeniläisistä 27 prosenttia, CDU:ta 16 prosenttia, sosiaalidemokraatteja seitsemän, liberaaleja neljä ja vihreitä kolme prosenttia.
Haluaa kääntää Saksan poliittisen linjan
Vuoden 2019 maapäivävaalien tuloksiin verrattuna AfD:n suosio on kasvanut Thüringenissä 13 prosenttiyksiköllä samaan aikaan, kun kaikkien muiden puolueiden kannatus on laskenut.
Jos suosio säilyy vaalipäivään asti, niin porvarillisen enemmistöhallituksen muodostaminen ilman AfD:tä ei onnistu. Joidenkin arvioiden mukaan se voisi saada yksinään jopa ehdottoman enemmistön.
Werteunion ei aio asettaa ehtoja yhteistyökumppaneilleen vaan lupaa tehdä Maassenin mukaan yhteistyötä niin AfD:n kuin kaikkien muidenkin Saksan nykyistä linjaa kääntämään pyrkivien puolueiden kanssa.
Merkelin oikaisu johti potkuihin
Maassen määrättiin vuonna 2018 kotimaantiedustelun johtajan virasta ennenaikaiselle eläkkeelle hänen oikaistuaan muun muassa Merkeliä väärien tietojen antamisesta Chemnitzin levottomuuksien syistä.
Annettuun kuvaan sopimattomina pidettiin Maassenin esittämiä, oman tiedustelukoneiston raportteihin perustuvia faktoja, jotka kumosivat valtapolitiikan, valtamedian ja Antifan poliittiseen ilmastoon paremmin sopivat näkemykset.
CDU yritti erottaa jäsenyydestään
Maassenin väitteet CDU:n vasemmistolaistumisesta yhdessä maahanmuuttoon ja siirtolaisuuteen kohdistuneen kritiikin ja muiden poliittisesti epäkorrektien mielipiteiden kanssa oli CDU:n johdolle liikaa, ja se yritti erottaa häntä puolueen jäsenyydestä. Alueosasto esti kuitenkin väliintulollaan päätöksen toimeenpanon.
Maassenin seuraajaksi Saksan sisäministeriön alaisen kotimaantiedustelun johtoon valittiin talon sisältä innokkaasti AfD:n oikeistoradikaalisuudesta ja sen menestymisen kohtalokkaista seurauksista Saksalle varoittava Thomas Haldenwang.
Werteunion ei sotke ainoana Saksan poliittisia ympyröitä, sillä tammikuussa on perusteilla vasemmistopuolue Linkestä eronneen Sahra Wagenknechtin johdolla myös uusi vasemmistopuolue. Myös se kritisoi nykyisen hallituksen lisäksi Merkelin aikaista politiikkaa.
Pertti Rönkkö, Berliini
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Werteunion oikeistopuolueet Friedrich Mertz Sahra Wagenknecht Thomas Haldenwang Hans-Georg Maassen Maahanmuuttopolitiikka Turvapaikkapolitiikka CDU Angela Merkel AfD Energiapolitiikka Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Berliinin puistoraiskauksesta syytetyillä turvapaikanhakijoilla jopa kymmenen eri valenimeä
Saksassa valmistaudutaan protestiviikkoon: Tuhannet traktorit tukkivat ensi viikolla keskustoja ja moottoriteitä – talousministeri joutui pakenemaan vihaisia viljelijöitä, turvamiehet turvautuivat käsirysyssä pippurikaasuun
Saksaan syntyvä uusi vasemmistopuolue vaatii muutosta ilmasto-, maahanmuutto- ja Ukraina-politiikkaan
Saksassa vaaditaan vastatoimia AfD-puolueen kasvun hillitsemiseksi – mielipidetutkija vertaa 1930-lukuun
Toimittajien salakuunteluraportti sai saksalaiset kaduille vastustamaan AfD-puoluetta
Saksa alkaa karkottaa laittomia siirtolaisia ”suureen tyyliin” – pelko AfD-puolueen suosion kasvamisesta pakotti uusin toimiin
Vauhdilla suosiotaan kasvattavasta uudesta vasemmistopuolueesta toivotaan Saksassa AfD:n kilpailijaa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää