Saksa taipui Greenpeacen ydinvoimakampanjan edessä ja korvasi ydinvoimaa ruskohiilellä – nyt Greenpeace vastustaa omaa saavutustaan
Oikeus lykkäsi Hambachin ikimetsän hakkuita Saksassa, kertoo Helsingin Sanomat. Hallinto-oikeus katsoo tarvitsevansa lisäaikaa ratkaistakseen, saako energiayhtiö RWE jatkaa Hambachin ikimetsien hakkaamista ruskohiilikaivoksen laajennuksen tieltä. Ympäristöliike piti tuomioistuimen ratkaisua torjuntavoittona. Ympäristöliike on kuitenkin pääsyyllinen siihen, että Saksa on riippuvainen kivihiiltäkin likaisemmasta ruskohiilestä.
– Hienoja uutisia Hambachin metsästä! Aktivistien sitkeys palkittiin ja oikeus pysäytti energiajätti RWE:n aikeet hakata Hambachin metsä ruskohiilikaivoksen tieltä, Greenpeacen Suomen osasto juhli Facebookissa.
– Taistelu ei kuitenkaan ole vielä ohi. RWE:n toiminta on tällä hetkellä katkolla, mutta tuhannet ihmiset aikovat silti osoittaa mieltään huomenna hiilikaivosten lopettamiseksi sekä ilmasto-oikeudenmukaisuuden puolesta.
Greenpeace unohtaa, miksi Saksa joutuu turvautumaan kivihiileen ja jopa ruskohiileen sähkön ja lämmön tuotannossa.
Saksan hiilidioksidipäästöt ovat kasvussa
Foreign Policy -lehti (FP) ennakoi jo viime vuonna, että Saksan hiilidioksidipäästöt vain kasvavat, kun se luopui ydinvoimasta ja yritti korvata samanaikaisesti sekä fossiilisen sähköntuotannon että ydinvoiman uusiutuvilla energianlähteillä.
Greenpeace on alusta asti vastustanut ydinvoimaa kaikkialla. Saksassa Merkelin hallituksen päätöstä luopua ydinvoimasta vuoteen 2022 mennessä vauhditti Fukushiman ydinonnettomuus Japanissa.
Merkeliä kutsuttiin välillä jo ilmastokansleriksi, kun haastava energiakäänne, Energiewende, näytti toteutuvan hyvin ja kansleri oli siihen sitoutunut.
Saksan ympäristövirasto kuitenkin laski, että Saksan hiilidioksidipäästöt vuonna 2016 olivat Euroopan suurimmat, 906 miljoonaa tonnia, ja mikä pahinta, luvussa oli nousua vuodesta 2015, jolloin päästöt olivat 902 miljoonaa tonnia, FP kirjoittaa. Tänä vuonna Saksa myönsi, ettei se tule saavuttamaan päästövähennystavoitteitaan vuodelle 2020.
Saksa on Euroopan suurin hiilenpolttaja. Saksa tuottaa FP:n mukaan 40,3 prosenttia sähköstään hiilellä; 15,5 prosenttia kivihiilellä ja 24,8 prosenttia saastuttavimmalla mahdollisella fossiilisella polttoaineella, ruskohiilellä.
Saksan jumittuminen ruskohiilen käyttäjäksi ei kuitenkaan johdu pelkästään siitä, että ydinvoimaa ollaan ajamassa alas, FP väittää. Merkitystä on myös ruskohiilikaivosten tuomilla työpaikoilla läntisellä Rheininmaalla ja Brandenburgin eteläosissa.
Halla-aho: ydinvoimaa ei pidä korvata hiilellä
Tänään julkaistiin hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti, jota Yle kuvaa dramaattisin sanankääntein: Ihmiskunnan ratkaisevat vuodet. Raportin mukaan ilmaston lämpeneminen voidaan rajata 1,5 asteeseen, jos päästöt nollataan ennätysnopeasti.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi uutista Facebookissa toteamalla, että ilmastonmuutos on todellinen ilmiö, mutta että ratkaisu siihen ei löydy identiteettipolitiikasta, moraaliposeerauksesta tai länsimaalaisen ihmisen itseruoskinnasta.
Halla-ahon mukaan energiantuotannon pitäisi perustua pääasiassa ydinvoimaan, jos kasvihuonepäästöjä oikeasti halutaan vähentää.
– Ikävä kyllä poseerauspolitiikan seurauksena ydinvoimaa ollaan esimerkiksi Saksassa korvaamassa hiilivoimalla. Ei näin.
Halla-ahon mukaan myös suomalaiseen teollisuuteen satsaaminen on ekoteko, kuten Suomen Uutiset kertoi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.