

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble. Arkistokuvaa. / Lehtikuva
Saksa syyttää EKP:tä eurokriittisen puolueen noususta
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble kritisoi Euroopan keskuspankin löysää rahapolitiikkaa ja toteaa, että se on lisännyt Vaihtoehto Saksalle -puolueen kannatusta. Saksalaispolitiikot ovat sen lisäksi huolissaan myös alhaisista koroista. Heidän mukaansa se tuhoaa tallettajien säästömahdollisuudet ja vaikeuttaa siten heidän eläköitymissuunnitelmiaan.
Schäuble kertoi, että EKP vastaa vaihtoehtopuolueen kasvusta 50-prosenttisesti. Euromaiden rahapolitiikkaa kritisoiva vaihtoehtopuolue vaati aikanaan Saksan euroeroa.
Lisänostetta puolue on saanut turvapaikkakriisin myötä. Puolue sai maaliskuussa edustajiaan läpi kolmeen uuteen Saksan osavaltioon. Sillä on eudustajia nyt kahdeksassa osavaltiossa. Erityisen hyvin puolue onnistui itäisessä Saksi-Anhaltissa, siellä AfD keräsi siellä peräti 24,2 prosenttia äänistä nousten toiseksi suurimmaksi puolueeksi.
–Tietoisuus lisääntyy siitä, että liiallinen likviditeetti on enempi syy kuin ratkaisu ongelmaamme, Scäuble totesi talouslehti The Wall Street Journalille.
Eläkesäästöt jäävät mitättömiksi
Myös muut saksalaispolitiikot ovat kritisoineet EKP:n harrastamaa keveää rahapolitiikkaa. Liikenneministeri Alexander Dobrindt muistuttaa säästötilitallettajien säästöjen kärsivän alhaisista koroista. Hänen mukaansa EKP:n politiikka on hyvin riskialtis.
Saksan toinen hallituspuolue SPD on kritisoinut keveää rahapolitiikkaa, mutta puheenjohtaja Sigmar Gabriel ei syytä tästä EKP:tä. Hän sysää vastuun löysästä rahapolitiista euromaille. Ne eivät ole Gabrielin mukaan onnistuneet tukemaan Euroopan talouskasvua riittävästi.
EKP:n pääekonomisti Peter Praet on torjunut saksalaispolitiikkojen kritiikin. Kyse on myös EKP:n itsenäisyydestä. Tämä tarkoittaa, ettei eurojäsenmaat saisi puuttua EKP:n määrittelemään rahapolitiikkaan. Myös Saksan keskuspankin johtaja ja EKP:n johtokunnan jäsen Jens Weidmann on torjunut saksalaispolitiikkojen kritiikin.
“Helikopterirahoitus” huolestuttaa saksalaisia
Saksalaispolitiikkojen huolenaiheena on se, jos EKP alottaisi “helikopterirahoituksen”. Tämä rahoitus tulisi suoraan joko euromaiden kansalaisille tai valtioille. Termi on saanut nimensä kuvannoillisista helikoptereista, joista keskuspankkiirit kylvävät taivaalta setelirahaa kenen tahansa noukittavaksi.
EKP ei ole pitänyt ajatusta kuitenkaan todennäköisenä. Se ei tosin ole rajannut ideaa kokonaan pois. Helikopterirahoitus on noussut esille arveltaessa, jos EKP ei pystyisi muuten nostamaan Euroopan talouskasvua vankemmalle pohjalle.
Analyytikot arvelevat Saksan poliittisen johdon pyrkivän vaientamaan keskustelut helikopterirahoituksesta.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksan eurovastainen “professoripuolue” AfD levittäytyy länteen

Saksalaismedian uskottavuus koetuksella – kiistää salailevansa tietoja turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista

Saksalaisten huippuyritysten johtajat: rajat kiinni, sillä turvapaikkakriisi tulee kalliiksi

Saksalaiset äänestivät vaihtoehtoa – Merkelin avoin linja pakolaiskriisissä söi ääniä

EKP huolissaan uudistusten hidastumisesta – hidas talouskasvu onkin nyt populistien syytä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.