
Saksa kääntyy sunnuntain vaaleissa maahanmuuttokriittisempään suuntaan – Merkel jatkaa kanslerina lähes varmasti, mutta todennäköisesti ilman sosiaalidemokraatteja
Saksan ensi sunnuntain liittopäivävaalit näyttävät suuntaa Euroopalle. Vaikka mitään suurta käännettä ei ole luvassa, voi liittokansleri Angela Merkelin seuraava hallitus olla ainakin hieman nykyistä maahanmuuttokriittisempi.
Vielä alkuvuodesta näytti siltä, että Martin Schulzin johtamat sosiaalidemokraatit voisivat haastaa Merkelin konservatiivisen CDU:n. Huhtikuun alussa molemmat puolueet saivat kyselyissä runsaan 30 prosentin kannatuksen, ja Merkelin johto ei ylittänyt edes virhemarginaalia. Schulz voisi kanslerina olla vielä jyrkempi avoimien rajojen ja kiihtyvän federalismin kannattaja kuin Merkel.
Nyt CDU:n kannatus on talouslehti FT:n mukaan 37 prosenttia ja SPD:n 22 prosenttia. Ykkös- ja kakkostiloissa ei siis ole mitään jännitettävää. Merkelistä tulee kansleri.
Todellinen jännistynäytelmä käydäänkin sitten kolmospaikasta ja siitä, millainen hallituskokoonpano ja -ohjelma on vaalituloksen pohjalta mahdollista saada aikaan.
Saksan vaaleissa jännitystä lisää viiden prosentin äänikynnys. Jos ei ylitä sitä, ei saa ensimmäistäkään edustajaa liittopäiville. Vihreiden kannatus on kyselyssä 8 prosenttia. Jos vihreät epäonnistuvat kannattajiensa aktivoimisessa uurnille, on putoaminen liittoparlamentista siis vielä puolueen uhkakuvana.
Kolmossijassa on tällä hetkellä parhaiten kiinni maahanmuutto- ja eurokriittinen AfD kymmenen prosentin kannatuksella. Myös vasemmistopuolue Linkellä on kymmenen prosentin kannatus. On kuitenkin epätodennäköistä, että Merkel huolisi kumpaakaan liian äärimmäiseksi miellettyä puoluetta hallitukseen.
Kiinnostavaa onkin liberaalipuolue FDP:n menestys. Se on perinteisesti ollut konservatiivien
apupuolue, mutta viime vaaleissa se jäi alle äänikynnyksen. Nyt se on yhdeksän prosentin kannatuksellaan tekemässä paluun liittopäiville.
Vihreät hallitukseen yhdessä CDU:n ja FDP:n kanssa?
Verkkouutisten analyysin mukaan keskeisin asia FDP:lle on nyt maahanmuuttopolitiikka.
– Puolueen kynnyskysymyksenä on se, että seuraava hallitus säätää uuden maahanmuuttolain, missä turvapaikka, pakolaisuus ja maahanmuutto eritellään. Keskeistä olisi se, että turvapaikat määriteltäisiin väliaikaisiksi. Turvapaikkastatus poistettaisiin, jos jossain maassa tilanne rauhoittuisi – ja henkilöt toimitettaisiin takaisin kotimaihinsa. Lisäksi puolue haluaa nopeampia käsittelyaikoja, tiukempaa eurooppalaista rajavalvontaa ja mahdollisuuden hakea turvapaikkaa suoraan Afrikasta käsin ilman, että henkilön tarvitisi tulla Saksaan saakka, Verkkouutisten Sami Metelinen kirjoittaa.
Vaihtoehto Saksalle -puolue AfD on siis pelkällä olemassaolollaan vaikuttanut talouspuolueen maineessa olevien liberaalien linjaan.
Todennäköisesti konservatiivien ja liberaalien paikat eivät riitä enemmistöhallituksen muodostamiseen ilman vihreitä. Liberaalit kuitenkin vaativat vihreitä hyväksymään maahanmuuttopolitiikan tiukennuksia hallitusyhteistyön ehtona.
Homonationalismi nousee
Vaihtoehto Saksalle -puolue on saanut lisäkannatusta yllättäviltä tahoilta. CNN:n mukaan jopa aiemmin vihreitä äänestäneitä homoja on siirtynyt julkisesti AfD:n tueksi. Näin siitä huolimatta, että AfD:llä on konservatiivinen kanta esimerkiksi homoavioliittoon ja se tulee perinteistä perhemallia.
Monet islamisaation uhkaan heränneet homot ovat kuitenkin päätyneet siihen, että konservatiivinen perhepolitiikka on pieni hinta konservatiivisesta maahanmuuttopolitiikasta, mikä on heidän turvallisuutensa kannalta tärkeintä.
Saksassa on CNN:n mukaan jopa keksitty uusi termi sille, että homot tukevat kansallismielistä oikeistoa: homonationalismi.
Homonationalismi ei ole aivan marginaalinen ilmiö. Homomiehille suunnatun aikakauslehden kyselyn mukaan jopa 17 prosenttia homoista kannattaa AfD:tä, kun koko väestössä puolueen kannatus on kymmenen prosentin suuruusluokassa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää