

LEHTIKUVA
Saksa aloittaa syyrialaisten rikollisten karkottamisen ensi kertaa vuoden 2012 jälkeen
Syyrialaisia turvapaikanhakijoita koskenut ehdoton palautuskielto nousi Saksassa sisäministerikokouksen suureksi kiistanaiheeksi. Saksa ei ole vuodesta 2012 lähtien poistanut maasta yhtään syyrialaista. Vuodenvaihteen jälkeen vakaviin rikoksiin syyllistyneiden karkottaminen tulee yksittäistapauksissa mahdolliseksi.
Torstaina alkaneen Saksan osavaltioiden sisäministerikokouksen suureksi kiistanaiheeksi nousi jo kauan etukäteen liittovaltion sisäministeri Horst Seehoferin (CSU) esitys syyrialaisten palautuskiellon purkamiseksi rikoksiin syyllistyneiden osalta. Liittovaltion sisäministerin lisäksi jokaisella Saksan kuudestatoista osavaltiosta on oma sisäministeri. Sisäministerit pitävät säännöllisesti kokouksia sopiakseen muun muassa turvallisuuteen liittyvistä asioista.
Maan pääpuolueiden välillä vallitsi selkeä jakolinja palautuskiellon jatkamisen suhteen: Seehoferin CSU/CDU-koalitio halusi, että palautuskielto puretaan, kun taas sosialidemokraatteja edustavat osavaltiosisäministerit olisivat pitäneet sen ennallaan.
Ulkoministeriön uusimman Syyria-katsauksen perusteella Seehofer esitti ennen kokousta, että ainakin rikoksiin syyllistyneet ja saksalaisten turvallisuutta vaarantavat henkilöt voitaisiin tapauskohtaisen harkinnan jälkeen karkottaa Syyrian turvallisiksi katsotuille alueille. Seehoferin kanta voitti kokouksessa perjantaina. Ehdoton palautuskielto siis päättyy vuoden vaihtuessa.
“Populismia ja äärioikeiston kosiskelua”
Ennen kokousta sisäministeri Seehoferia vastaan esitettiin kaikki normaalit syytökset populismista ja äärioikeiston kosiskelusta. Palautuskiellon purkamista vastustaneet poliitikot ja ihmisoikeusjärjestöt vetosivat siihen, että Syyria ei ole turvallinen ja sinne palautettuja odottaa kidutus ja kuolema. Vastustajat pitivät myös karkotusten toimeenpanoa käytännössä mahdottomana.
Sen sijaan Seehoferilla oli oman puolueensa vankka tuki. Jopa liberaalina pidetty CDU:n puheenjohtajaehdokas Norbert Röttgen vaati palautuskiellon purkamista.
– Meidän on annettava koko maailmalle selvä poliittinen signaali, että Saksa ei ole terroristien turvapaikka, Röttgen totesi.
– Palautuskiellon ansiosta jopa yleiselle turvallisuudelle vaaraksi olevat syyrialaiset voivat luottaa siihen, että heitä ei karkoteta maasta.
Saksassa 770 000 syyrialaista turvapaikanhakijaa
Yli miljoona syyrialaista on hakenut EU-alueelta turvapaikkaa sen jälkeen, kun Syyrian sisällissota alkoi vuonna 2011. Heistä noin 770 000 asuu Saksassa.
Alun perin palautuskiellon tarkoitus oli, että syyrialaisia ei lähetettäisi takaisin, vaikka heidän turvapaikkahakemuksensa osoittautuisi perusteettomaksi. Tilapäiseksi säädettyä palautuskieltoa on vuoden 2012 jälkeen jatkettu vuoden tai puolen vuoden välein.
Tällä hetkellä Saksassa on lähes 6 000 sellaista syyrialaista, jotka odottavat maastapoistamisen toimeenpanoa. Osalle on annettu käännytyspäätös, koska heidän turvapaikkahakemustaan ei ole hyväksytty, ja osa on saanut karkotuspäätöksen rikostuomion takia. Ketään heistä ei ole voitu palauttaa Syyriaan palautuskiellon vallitessa.
Tagesschau-uutisohjelman mukaan karkotettavien joukossa on yli 90 sellaista syyrialaista islamistia, joiden katsotaan edustavan terroriuhkaa. Kaikkiaan Saksassa asustelee 615 henkilöä, jotka luokitellaan terroriuhkaa aiheuttaviksi islamisteiksi. Joukossa on esimerkiksi turkkilaisia, venäläisiä ja irakilaisia.
Dresdenin terrori-isku vaikutti suhtautumiseen
Saksalaisten asenteiden muuttumiseen on osaltaan vaikuttanut Dresdenissä lokakuussa tehty terrori-isku, jossa 20-vuotias syyrialainen turvapaikanhakija hyökkäsi veitsellä homopariskunnan kimppuun tappaen toisen keski-ikäisistä miehistä. Syyrialaismies oli vapautunut vankilasta vain muutamaa päivää aikaisemmin.
Myös Suomen Uutiset kertoi tästä vuonna 2015 alaikäisenä turvapaikanhakijana Saksaan tulleesta syyrialaisesta, joka oli saanut kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa. Hänet tuomittiin jo vuonna 2018 nuorena rikoksentekijänä 2 vuoden ja 9 kuukauden vankeusrangaistukseen Isis-järjestön tukemisesta. Hänen tiedettiin olevan vaarallinen vielä vapautumisensa jälkeenkin, mutta häntä ei voitu karkottaa maasta.
Syyrialaisia yritetty saada pois maasta kaikin keinoin
Koska Syyriaan karkottaminen ei ole ollut mahdollista, Saksan viranomaiset ovat joissakin tapauksissa yrittäneet saada vaaralliseksi osoittautuneen syyrialaisen lähtemään tavalla tai toisella ihan minne vain, kunhan poistuu Saksasta. Menettely on tunnettu nimellä “valvottu poismuutto”.
Esimerkiksi eräs pomminrakentamisesta ja Isis-järjestöstä kiinnostunut nuori syyrialaismies saatiin taivuteltua lähtemään maasta maksamalla hänelle lentolippu Turkin kautta Sudaniin ja antamalla 50 euroa rahaa käteen. Nuorimies oli ollut jalkapannassa ja ajoittain jopa ympärivuorokautisessa poliisin tarkkailussa, joten viranomaiset olivat hyvin tyytyväisiä saatuaan hänet lähtemään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Dresdenin terrori-isku käännyttäminen Norbert Röttgen syyrialaiset palautuskielto islamismi karkotukset Horst Seehofer ISIS Turvapaikanhakijat Syyria Terrorismi Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Turvapaikkajärjestelmämme pahimmat viat ovat avokätisyys ja hyväuskoisuus – ”Punavihreä hallitus pahentaa näitä ongelmia”

Jimmie Åkesson haluaa pakolaispolitiikan painopisteeksi palautukset turvapaikkatyrkytyksen sijasta – tähtää oikeusministeriksi seuraavaan hallitukseen

Antikainen: Automaattinen karkotus pelotteeksi ulkomaalaisten tekemiin raiskauksiin

Tanskassa syntynyt somali tuomittiin karkotettavaksi Somaliaan

Purra: Keinoja maasta poistamiseen olisi, jos olisi riittävästi tahtoa

Immonen: Suomi luisumassa Ruotsin tielle – ”Epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka ja massamaahanmuutto johtavat maan lopulta totaaliseen kaaokseen”

Iran teloitti hallintoa kritisoineen toimittajan

Apu ei mennyt perille Afrikassa: Asemiehet veivät yli 5 000 tonnia YK:n toimittamia elintarvikkeita Sudanin Darfurissa
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää