

LEHTIKUVA
SAK:n lakkouholle ei näy loppua – elinkeinoministeri Rydman kiirehtisi lakkoja rajoittavien lakien saamista voimaan: ”Liitot toimivat vastuuttomasti”
Elinkeinoministeri Wille Rydman haluaisi kiirehtiä työrauhalainsäädännön voimaan saamista. – Siksi, jotta vastaisuudessa pystyisimme välttämään kilpailukykyä, hyvinvointia ja suomalaisia työpaikkoja tuhoavat lakot.
Elinkeinoministeri Wille Rydman arvioi eilisessä A-studiossa, että viikkojen mittaisten lakkojen lasku liikkuu sadoissa miljoonissa euroissa. Hänen mukaansa liitot toimivat vastuuttomasti ja lakiesitystä poliittisten lakkojen rajoittamiseksi tulee kiirehtiä.
– Kyllä tämä korostaa erityisesti tarvetta sille, että työrauhalainsäädäntö pitäisi saada nopeasti hyväksytyksi, jotta meillä pystyttäisiin välttämään kilpailukykyämme, hyvinvointiamme ja suomalaisia työpaikkoja tuhoavat lakot vastaisuudessa.
Suomi menettää investointeja
Rydman muistuttaa myös lakkojen kerrannaisvaikutuksista, jotka tulevat näkymään vasta viiveellä.
– Totta kai lakoilla on vaikutusta siihenkin, millaisena investointiympäristönä Suomi nähdään. Jos Suomi arvioidaan kovin lakkoherkäksi maaksi, näyttäytyy Suomi yhä vähemmän houkuttelevana investointikohteena myös kansainvälisille investoijille. Kun investointeja menetetään, lasku kansantaloudelle kasvaa entistä suuremmaksi, Rydman sanoo.
Hän oli eilen Ylen A-studiossa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta seuranaan.
SAK ja eräät sen jäsenliitot ilmoittivat keskiviikkona jatkavansa työtaistelutoimia vielä ainakin viikolla, sillä toivottua yhteisymmärrystä ei löytynyt keskiviikkona tapaamisessa työministeri Arto Satosen (kok.) kanssa yhteispalaverissa. Satonen tapasi myös yrittäjäjärjestöjä.
Eloranta vihjasi, että lakoille ei loppua välttämättä näy.
– Painetta pitää olla riittävästi, jotta ratkaisu ehkä joskus syntyy, Eloranta sanoi.
Liitot eivät voi määritellä hallitusohjelmaa
Rydman huomautti, että eduskunnan luottamusta nauttiva hallitus ei tarvitse suostumusta työmarkkinajärjestöiltä lainvalmistelussa eikä lakkoilulla voi vaikuttaa hallituksen politiikkaan.
– Nyt on kyse poliittisista lakoista. Silloin kun on kyse erimielisyyksistä työehdoissa, osapuolina ovat työnantaja ja työntekijät.
– Toki lakimuutoksia tehtäessä olisi hyödyllistä hyödyntää työmarkkinajärjestöjen osaamista, jotta lakiesityksistä tulee laadullisesti mahdollisimman hyviä. Tässä työmarkkinajärjestöillä olisi annettavaa, vaikka politiikan ison linjan määrittelee hallitusohjelma. Sitä ei voi muuttaa lakoilla.
SAK-pomo vähättelee lakkojen haittoja
Lakkoilun vaikutukset haittaavat myös monen tavan kansalaisen elämää, esimerkiksi polttoaine uhkaa loppua joiltakin asemilta käynnissä olevien lakkojen vuoksi. Huoltoasemaketju SEO:n toimitusjohtaja Arto Viljanen kertoi tiistaina Ylelle, että polttoaine on jo loppunut eräiltä yksittäisiltä asemilta lakkoviikkojen aikana.
Eloranta vähätteli tilannetta. Hän tyytyi toteamaan, että lakot saattavat tuottaa harmia yhteiskuntaan.
– Jos bensa yhdeltä asemalta loppuu, en pidä sitä vielä kauhean suurena ongelmana, Eloranta sanoi.
Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan poliittisten lakkojen rajoittamisesitys. Valtiovarainministeri Riikka Purra onkin äskettäin arvioinut, että poliittiset lakot jatkunevat niin pitkään kuin niitä rajoittava uusi lainsäädäntö saadaan voimaan.
Rydman myös haluaisi kiirehtiä työrauhalainsäädännön voimaan saamista mahdollisimman nopeasti.
– Siksi, jotta vastaisuudessa pystyisimme välttämään kilpailukykyä, hyvinvointia ja suomalaisia työpaikkoja tuhoavat lakot.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Arto Viljanen SEO työrauhalainsäädäntö poliittiset lakot Jarkko Eloranta kansantalous polttoaine työpaikat hyvinvointi kustannukset Investoinnit Riikka Purra Arto Satonen SAK Hallitusohjelma Ay-liike Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Edelliset hallitukset eivät saaneet aikaan työmarkkinoille ja talouteen uudistuksia – ”Me teemme ne nyt”

Poliittiset lakot ovat aiheuttaneet yhteiskunnalle jo miljardivahingot – Junnila: Kumpi on jalompi tavoite, tulevat sukupolvet vai ay-eliitin edut?

Piisinen tyrmäsi opposition: ”Lakkojen vuoksi menetettyjen työpäivien määrä Euroopan korkein”

Bergbom: SAK:n poliittiselle teatterille ei näy loppua

Päivän pointti: Ay-liike edustaa enää vain osaa palkansaajista – yleinen työttömyyskassa kasvoi jo Suomen suurimmaksi, keskusjärjestö SAK vähitellen kutistuu

Lakkoihin kyllästyneen kansalaisen viesti Purralle – haluaisi tehdä töitä: ”Kun tilaisuus tulee, eroamme Teollisuusliitosta”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää