

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan Eurooppa tarvitsee ja haluaa työvoimaa Afrikasta. / LEHTIKUVA
SAK-pomo Jarkko Eloranta kaipaa työmarkkinoille lisää väkeä Afrikasta – Rakennusliiton pomoltakin täystyrmäys: ”Ei mitään järkeä”
Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta käväisi äskettäin Afrikassa, ja Suomeen palattuaan hän alkoi hehkuttaa afrikkalaisperäisen työvoiman tarpeesta. SAK-pomon intoilu kuitenkin torpattiin välittömästi Rakennusliitossa, joka on yksi SAK:n suurimpia liittoja. PS:n Matti Putkonen puolestaan varoittaa, että työperäinen maahanmuutto uhkaa koko ay-liikkeen olemassaoloa.
Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kirjoittaa blogissa äskettäisestä työmatkastaan, joka suuntautui Länsi-Afrikan Ghanaan ja Togoon.
Elorannan matkailu herätti Suomessa ihmetystä ja hieman myös närkästystä, sillä Afrikan-visiitti osui samaan ajankohtaan, jolloin useat ammattiyhdistykset ilmoittivat alkavansa järjestää eri puolilla Suomea mielenilmauksia, sosiaalisen median kampanjoita, työnseisauksia ja ulosmarsseja osana liittojen #PainavaSyy-kampanjaa.
Suomessa laaja työttömyys: 357 000 vailla työtä
Välittömästi Suomeen palattuaan Eloranta alkoi intoilla afrikkalaisperäisen työvoiman tarpeesta. Elorannan hehkutusta ei hillitse edes se tosiasia, että laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli elokuun lopussa 357 500. Se on 12 500 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Laajalle työtä vailla oleville työtä etsivien joukolle SAK-pomon intoilu onkin kuin saavillinen kylmää vettä niskaan.
– Eurooppa tarvitsee ja haluaa työvoimaa Afrikasta. Suomi on kovassa kilpailussa oman työvoimatarpeensa kanssa, Eloranta kirjoittaa todellisuudesta irrallaan olevassa blogissaan.
Rakennusalan työttömyys voimakkaassa kasvussa
SAK-Elorannan intoilu torpattiin välittömästi Rakennusliitossa, joka on yksi SAK:n suurimpia liittoja.
Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen sivaltaa kovasanaisesti viranomaisia ”rakentajien työttömyyden lietsomisesta”.
Palonen muistuttaa, että rakennusalan suhdanne synkkenee syksyn edetessä ja alan työttömyys on voimakkaassa kasvussa. Tästä huolimatta Migri myöntää oleskelulupia EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville rakentajille jopa 300 kpl:n kuukausivauhdilla.
– Lomautusten ja ehdollisten irtisanomisten määrä tulee entisestään kasvamaan, kun meneillään olevat rakennuskohteet talven lähestyessä valmistuvat. Rakennusteollisuus RT:n tuoreen suhdannekatsauksen mukaan vapaarahoitteisen asuntotuotannon määrä romahtaa tänä vuonna jopa 80 % edelliseen vuoteen verrattuna.
– Ei ole mitään järkeä jatkaa rakentajien tuomista Suomeen EU:n ulkopuolelta tilanteessa, jossa odotetaan ankaraa työttömyyspiikkiä kotimaamme rakentajille, Palonen sanoo.
Työmies vaatii ryhtiliikettä
Äskettäin eläkkeelle jäänyt perussuomalaisten työmies Matti Putkonen ei hänkään lämpene Elorannan ideoille. Putkonen vaatii ay-liikkeeltä ryhdistäytymistä maahanmuuttointoilun edessä.
Putkonen varoitti jo eduskuntavaalien alla, että maahanmuuttajien alhainen järjestäytymisaste tuhoaa koko ay-liikkeen ja yleissitovuuden.
Putkonen pitää vaarallisena, että ay-liike on yhdessä työnantajien kanssa vaatimassa työperäistä maahanmuuttoa, vaikka se on konkreettinen uhka koko ay-liikkeen olemassaololle.
– Vaiettu salaisuus on, että maahanmuuttajien järjestäytymisaste on alasta riippuen 20-30 %. Maahanmuuttajataustaisten rakennusmiesten järjestymisaste on vain 12-14 %, Putkonen sanoo.
Täydennys 2.10.2023 klo 23:51:
Jarkko Eloranta viestitti illalla Suomen Uutisille SAK:n ja Rakennusliiton kannattavan saatavuusharkinnan säilyttämistä ja työmarkkinarikollisuuden kuriin saattamista. Elorannan mukaan työvoimapula-aloille tarvitaan työvoimaa myös ulkomailta, suomalaisilla ehdoilla ja palkoilla.
Terveisiä #SuomenUutiset'ille. @duunarit ja @Rakennusliitto kannattavat saatavuusharkinnan säilyttämistä ja työmarkkinarikollisuuden kuriin saattamista. Työvoimapula-aloille tarvitaan työvoimaa myös ulkomailta, suomalaisilla ehdoilla ja palkoilla. #PainavaSyy pic.twitter.com/mjyFRbMv0l
— Jarkko Eloranta 🇫🇮🇪🇺🇺🇦🏳️🌈 (@ElorantaJa) October 2, 2023
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maahanmuuttajien järjestäytymisaste työvoimatarve #PainavaSyy afrikkalaisperäinen työvoima Kimmo Palonen Jarkko Eloranta työperäinen maaahanmuutto Rakennusliitto rakennusteollisuus lomautukset oleskeluluvat irtisanomiset Työmarkkinat Yleissitovuus Migri SAK Rakennusala Ay-liike Matti Putkonen työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Ensin suomalainen työ ja yrittäminen – vastuiden ja velvoitteiden tasapainottaminen lisää oikeudenmukaisuutta sekä vahvistaa julkista taloutta

Ay-liike manipuloi ensin jäsenistöään PS-vastaisella lokakampanjalla – nyt levitetään vääristelyjä ja puolitotuuksia hallitusohjelman työelämäkirjauksista

Putkonen: Ay-liikkeen naamiot putosivat – alta paljastui demaripoliitikon kasvot

Uusi hallitus on vahvasti sitoutunut korjaamaan julkista taloutta: ”Tavoitteena kilpailukykyinen ja yrittäjämyönteinen Suomi, joka houkuttelee investointeja”

Purra: Hallituksen tehtävänä on luoda yrityksille helposti ennakoitava toimintaympäristö – ”Yrityksillä tulee olla mahdollisuus kasvaa ja ihmisillä mahdollisuus vaurastua”

Suomen Yrittäjien tuore kysely: Perussuomalaiset on duunareiden suosikkipuolue

Ay-liike uhittelee työtaistelutoimilla – jatkossa työllistyminen on helpompaa ja palkasta jää enemmän käteen – ”Työntekijän ei tarvitse olla huolissaan”

Valtiovarainministeri Purra: Työperäinen maahanmuutto ei ratkaise ikääntyvän väestön ongelmia – Suomessa on liikaa ihmisiä työvoiman ulkopuolella

Vasemmisto lietsoo joukkoja poliittisiin lakkoihin, hallitus peräänkuuluttaa suhteellisuudentajua: Käy kalliiksi yhteiskunnalle
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää