SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan Eurooppa tarvitsee ja haluaa työvoimaa Afrikasta. / LEHTIKUVA
SAK-pomo Jarkko Eloranta kaipaa työmarkkinoille lisää väkeä Afrikasta – Rakennusliiton pomoltakin täystyrmäys: ”Ei mitään järkeä”
Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta käväisi äskettäin Afrikassa, ja Suomeen palattuaan hän alkoi hehkuttaa afrikkalaisperäisen työvoiman tarpeesta. SAK-pomon intoilu kuitenkin torpattiin välittömästi Rakennusliitossa, joka on yksi SAK:n suurimpia liittoja. PS:n Matti Putkonen puolestaan varoittaa, että työperäinen maahanmuutto uhkaa koko ay-liikkeen olemassaoloa.
Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kirjoittaa blogissa äskettäisestä työmatkastaan, joka suuntautui Länsi-Afrikan Ghanaan ja Togoon.
Elorannan matkailu herätti Suomessa ihmetystä ja hieman myös närkästystä, sillä Afrikan-visiitti osui samaan ajankohtaan, jolloin useat ammattiyhdistykset ilmoittivat alkavansa järjestää eri puolilla Suomea mielenilmauksia, sosiaalisen median kampanjoita, työnseisauksia ja ulosmarsseja osana liittojen #PainavaSyy-kampanjaa.
Suomessa laaja työttömyys: 357 000 vailla työtä
Välittömästi Suomeen palattuaan Eloranta alkoi intoilla afrikkalaisperäisen työvoiman tarpeesta. Elorannan hehkutusta ei hillitse edes se tosiasia, että laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli elokuun lopussa 357 500. Se on 12 500 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Laajalle työtä vailla oleville työtä etsivien joukolle SAK-pomon intoilu onkin kuin saavillinen kylmää vettä niskaan.
– Eurooppa tarvitsee ja haluaa työvoimaa Afrikasta. Suomi on kovassa kilpailussa oman työvoimatarpeensa kanssa, Eloranta kirjoittaa todellisuudesta irrallaan olevassa blogissaan.
Rakennusalan työttömyys voimakkaassa kasvussa
SAK-Elorannan intoilu torpattiin välittömästi Rakennusliitossa, joka on yksi SAK:n suurimpia liittoja.
Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen sivaltaa kovasanaisesti viranomaisia ”rakentajien työttömyyden lietsomisesta”.
Palonen muistuttaa, että rakennusalan suhdanne synkkenee syksyn edetessä ja alan työttömyys on voimakkaassa kasvussa. Tästä huolimatta Migri myöntää oleskelulupia EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville rakentajille jopa 300 kpl:n kuukausivauhdilla.
– Lomautusten ja ehdollisten irtisanomisten määrä tulee entisestään kasvamaan, kun meneillään olevat rakennuskohteet talven lähestyessä valmistuvat. Rakennusteollisuus RT:n tuoreen suhdannekatsauksen mukaan vapaarahoitteisen asuntotuotannon määrä romahtaa tänä vuonna jopa 80 % edelliseen vuoteen verrattuna.
– Ei ole mitään järkeä jatkaa rakentajien tuomista Suomeen EU:n ulkopuolelta tilanteessa, jossa odotetaan ankaraa työttömyyspiikkiä kotimaamme rakentajille, Palonen sanoo.
Työmies vaatii ryhtiliikettä
Äskettäin eläkkeelle jäänyt perussuomalaisten työmies Matti Putkonen ei hänkään lämpene Elorannan ideoille. Putkonen vaatii ay-liikkeeltä ryhdistäytymistä maahanmuuttointoilun edessä.
Putkonen varoitti jo eduskuntavaalien alla, että maahanmuuttajien alhainen järjestäytymisaste tuhoaa koko ay-liikkeen ja yleissitovuuden.
Putkonen pitää vaarallisena, että ay-liike on yhdessä työnantajien kanssa vaatimassa työperäistä maahanmuuttoa, vaikka se on konkreettinen uhka koko ay-liikkeen olemassaololle.
– Vaiettu salaisuus on, että maahanmuuttajien järjestäytymisaste on alasta riippuen 20-30 %. Maahanmuuttajataustaisten rakennusmiesten järjestymisaste on vain 12-14 %, Putkonen sanoo.
Täydennys 2.10.2023 klo 23:51:
Jarkko Eloranta viestitti illalla Suomen Uutisille SAK:n ja Rakennusliiton kannattavan saatavuusharkinnan säilyttämistä ja työmarkkinarikollisuuden kuriin saattamista. Elorannan mukaan työvoimapula-aloille tarvitaan työvoimaa myös ulkomailta, suomalaisilla ehdoilla ja palkoilla.
Terveisiä #SuomenUutiset'ille. @duunarit ja @Rakennusliitto kannattavat saatavuusharkinnan säilyttämistä ja työmarkkinarikollisuuden kuriin saattamista. Työvoimapula-aloille tarvitaan työvoimaa myös ulkomailta, suomalaisilla ehdoilla ja palkoilla. #PainavaSyy pic.twitter.com/mjyFRbMv0l
— Jarkko Eloranta 🇫🇮🇪🇺🇺🇦🏳️🌈 (@ElorantaJa) October 2, 2023
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maahanmuuttajien järjestäytymisaste työvoimatarve #PainavaSyy afrikkalaisperäinen työvoima Kimmo Palonen Jarkko Eloranta työperäinen maaahanmuutto Rakennusliitto rakennusteollisuus lomautukset oleskeluluvat irtisanomiset Työmarkkinat Yleissitovuus Migri SAK Rakennusala Ay-liike Matti Putkonen työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset: Ensin suomalainen työ ja yrittäminen – vastuiden ja velvoitteiden tasapainottaminen lisää oikeudenmukaisuutta sekä vahvistaa julkista taloutta
Ay-liike manipuloi ensin jäsenistöään PS-vastaisella lokakampanjalla – nyt levitetään vääristelyjä ja puolitotuuksia hallitusohjelman työelämäkirjauksista
Putkonen: Ay-liikkeen naamiot putosivat – alta paljastui demaripoliitikon kasvot
Uusi hallitus on vahvasti sitoutunut korjaamaan julkista taloutta: ”Tavoitteena kilpailukykyinen ja yrittäjämyönteinen Suomi, joka houkuttelee investointeja”
Purra: Hallituksen tehtävänä on luoda yrityksille helposti ennakoitava toimintaympäristö – ”Yrityksillä tulee olla mahdollisuus kasvaa ja ihmisillä mahdollisuus vaurastua”
Suomen Yrittäjien tuore kysely: Perussuomalaiset on duunareiden suosikkipuolue
Ay-liike uhittelee työtaistelutoimilla – jatkossa työllistyminen on helpompaa ja palkasta jää enemmän käteen – ”Työntekijän ei tarvitse olla huolissaan”
Valtiovarainministeri Purra: Työperäinen maahanmuutto ei ratkaise ikääntyvän väestön ongelmia – Suomessa on liikaa ihmisiä työvoiman ulkopuolella
Vasemmisto lietsoo joukkoja poliittisiin lakkoihin, hallitus peräänkuuluttaa suhteellisuudentajua: Käy kalliiksi yhteiskunnalle
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.