Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, pääministeri Juha Sipilä, valtiovarainministeri Alexander Stubb, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, EK:n puheenjohtaja Jyri Häkämies ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen tiedotustilaisuudessa Kesärannassa
SAK kaatoi taas yhteisen kilpailukykypaketin – mutta neuvottelut jatkuvat
Työmarkkinaosapuolet jatkavat neuvotteluja löytääkseen vaihtoehdon hallituksen kilpailukykypaketille. Neuvottelut jatkuvat pääministeri Juha Sipilän pyynnöstä.
SAK kaatoi jälleen työmarkkinajärjestöjen yhteisen ratkaisun kilpailukyvyn palauttamiseksi. Tämä selvisi maanantaina työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen yhteisen neuvottelun jälkeen pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.
– Meiltä edellytettiin yksimielistä esitystä. Muut osapuolet yhtä lukuun ottamatta olivat valmiit yhteiseen sopimukseen, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kok.) pahoitteli.
– Ja se yksi oli SAK, puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) sanoi tiedotustilaisuuden lopuksi.
SAK:n kanta ratkesi jälleen siihen, ettei puolue halunnut sitoutua viiden prosentin työvoimakustannusten laskuun, mihin muut olivat valmiit.
Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen (kok.) vahvisti, että SAK oli keskustelussa omalla linjallaan. Muut ryhmät olisivat olleet valmiit sopimukseen jo maanantaina.
– Olisi ollut hyvin mahdollista, että sopimus olisi syntynyt jo tänään, Jalonen tuumaili tilaisuuden jälkeen.
Neuvottelut jatkuvat
Suurena uutisena ilmoitettiin kuitenkin tilaisuuden alussa, että neuvotteluja jatketaan hallituksen ilmoittaman määräajan päätyttyä. Keskustelut alkavat ensi keskiviikkona sen jälkeen, kun hallitus on esittänyt oman, nyt alustavana pidettävän tiedonantonsa eduskunnalle.
– Olemme käyneet läpi, mitä olemme parina viikkona saaneet aikaan. Viiden prosentin kilpailukykyhyppyyn emme ole saaneet tarpeeksi asiaa, mutta prosessin aikana on tullut niin paljon uutta konkretiaa pöydälle, että olemme yhdessä päättäneet, että osapuolet vielä jatkavat keskustelua ja pyrkimystä siihen, että tähän kustannuskilpailukykyhyppyyn ja palkkamalttiin syntyisi yhtä aikaa ratkaisu. Tämä on nyt uusi asetelma, johon pyrimme lähiviikkojen aikana, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa.
– Hallitus lähtee etenemään oman kustannuskilpailukykypakettinsa eteenpäin viemisessä: keskiviikkona on tiedonanto ja heti tämän jälkeen hallitus kokoontuu miettimään ja tarkentamaan tiedonannon sisältöä näiden kahden viikon aikana käytyjen keskustelujen perusteella, Sipilä jatkoi.
VM:n virkamiehet auttavat neuvotteluissa
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) vakuutti, että hallitus pitää yhä kiinni viiden plus viiden prosentin säästöjen tavoitteesta eli viisi prosenttia työmarkkinoiden kilpailukyvystä ja viisi prosenttia palkkaratkaisusta.
– Tulemme myös antamaan työmarkkinajärjestöille avuksi virkamiehiä, jotta laskelmat olisivat täsmälliä ja vaikutukset kestävyysvajeeseen pysyisivät 0,5 prosentissa. Haluamme käydä tarkasti lävitse, mitä näiden viisi plus viisi –lukujen takana on, Stubb selvitti.
Lindström: Vuori on liikahtanut
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) iloitsi neuvottelujen jatkumisesta.
– Kiitos siitä, että tämä vuori on hiukan liikahtanut ja neuvottelut jatkuvat ja toimijat kantavat vastuuta siitä, että maamme talous- ja työtilanne on huono. On hyvä, että tämä prosessi jatkuu ja toivotaan konkreettisia esityksiä jatkossakin ja että sopu löytyisi, Lindström totesi.
Lauri Lyly puolestaan kertoi, että äsken päätettiin yhdistää kilpailukyky- ja työmarkkinakierros ja katsoa, löydetäänkö siitä kokonaisuudesta ratkaisu ja pitkä näkymä eteenpäin.
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder (kok.) piti tärkeänä sitä, että neuvottelut jatkuvat ja toivon mukaan pystytään estämään varsinkin naisille epäoikeudenmukainen hallituksen pakkoratkaisu.
– Olemme koko ajan olleet valmiit ratkaisuun, olemme siihen valmiit huomennakin. Nyt on laajempi ratkaisu, kilpailukyvyn viisi prosenttia ja työmarkkinaratkaisu. Mikäli se kantaa niin varmaan parin viikon aikana saadaan ratkaisu aikaan. Mutta meillä on kohta 400 000 työtöntä – nyt ei ole riidan vaan sovun aika, Fjäder totesi.
Häkämies tavoittelee yhä liittokohtaista
Häkämies pahoitteli, että työmarkkinaratkaisu tuli SAK:n vaatimuksesta kuvioon jo nyt: sopimuksia on vielä jäljellä vuoden verran ja ne asiat ovat aivan eri korissa, Häkämies mietti. Hän korosti, että EK:n mielestä työmarkkinaratkaisun tulisi yhä olla liittokohtainen.
Hän piti kuitenkin hyvänä SAK:n esitystä, että vuoden 2018 sopimus tehtäisiin avoimien työmarkkinoiden eli vientialojen ehdoilla, eli ne säätäisivät korotusten katon – kuten Ruotsissa tehdään.
Ruotsin malli olisi iso rakenteellinen muutos. Nähtäväksi jää, onko meillä valmiutta uudenlaiseen työmarkkinakulttuuriin, Häkämies aprikoi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää