

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, pääministeri Juha Sipilä, valtiovarainministeri Alexander Stubb, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, EK:n puheenjohtaja Jyri Häkämies ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen tiedotustilaisuudessa Kesärannassa
SAK kaatoi taas yhteisen kilpailukykypaketin – mutta neuvottelut jatkuvat
Työmarkkinaosapuolet jatkavat neuvotteluja löytääkseen vaihtoehdon hallituksen kilpailukykypaketille. Neuvottelut jatkuvat pääministeri Juha Sipilän pyynnöstä.
SAK kaatoi jälleen työmarkkinajärjestöjen yhteisen ratkaisun kilpailukyvyn palauttamiseksi. Tämä selvisi maanantaina työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen yhteisen neuvottelun jälkeen pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.
– Meiltä edellytettiin yksimielistä esitystä. Muut osapuolet yhtä lukuun ottamatta olivat valmiit yhteiseen sopimukseen, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kok.) pahoitteli.
– Ja se yksi oli SAK, puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) sanoi tiedotustilaisuuden lopuksi.
SAK:n kanta ratkesi jälleen siihen, ettei puolue halunnut sitoutua viiden prosentin työvoimakustannusten laskuun, mihin muut olivat valmiit.
Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen (kok.) vahvisti, että SAK oli keskustelussa omalla linjallaan. Muut ryhmät olisivat olleet valmiit sopimukseen jo maanantaina.
– Olisi ollut hyvin mahdollista, että sopimus olisi syntynyt jo tänään, Jalonen tuumaili tilaisuuden jälkeen.
Neuvottelut jatkuvat
Suurena uutisena ilmoitettiin kuitenkin tilaisuuden alussa, että neuvotteluja jatketaan hallituksen ilmoittaman määräajan päätyttyä. Keskustelut alkavat ensi keskiviikkona sen jälkeen, kun hallitus on esittänyt oman, nyt alustavana pidettävän tiedonantonsa eduskunnalle.
– Olemme käyneet läpi, mitä olemme parina viikkona saaneet aikaan. Viiden prosentin kilpailukykyhyppyyn emme ole saaneet tarpeeksi asiaa, mutta prosessin aikana on tullut niin paljon uutta konkretiaa pöydälle, että olemme yhdessä päättäneet, että osapuolet vielä jatkavat keskustelua ja pyrkimystä siihen, että tähän kustannuskilpailukykyhyppyyn ja palkkamalttiin syntyisi yhtä aikaa ratkaisu. Tämä on nyt uusi asetelma, johon pyrimme lähiviikkojen aikana, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa.
– Hallitus lähtee etenemään oman kustannuskilpailukykypakettinsa eteenpäin viemisessä: keskiviikkona on tiedonanto ja heti tämän jälkeen hallitus kokoontuu miettimään ja tarkentamaan tiedonannon sisältöä näiden kahden viikon aikana käytyjen keskustelujen perusteella, Sipilä jatkoi.
VM:n virkamiehet auttavat neuvotteluissa
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) vakuutti, että hallitus pitää yhä kiinni viiden plus viiden prosentin säästöjen tavoitteesta eli viisi prosenttia työmarkkinoiden kilpailukyvystä ja viisi prosenttia palkkaratkaisusta.
– Tulemme myös antamaan työmarkkinajärjestöille avuksi virkamiehiä, jotta laskelmat olisivat täsmälliä ja vaikutukset kestävyysvajeeseen pysyisivät 0,5 prosentissa. Haluamme käydä tarkasti lävitse, mitä näiden viisi plus viisi –lukujen takana on, Stubb selvitti.
Lindström: Vuori on liikahtanut
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) iloitsi neuvottelujen jatkumisesta.
– Kiitos siitä, että tämä vuori on hiukan liikahtanut ja neuvottelut jatkuvat ja toimijat kantavat vastuuta siitä, että maamme talous- ja työtilanne on huono. On hyvä, että tämä prosessi jatkuu ja toivotaan konkreettisia esityksiä jatkossakin ja että sopu löytyisi, Lindström totesi.
Lauri Lyly puolestaan kertoi, että äsken päätettiin yhdistää kilpailukyky- ja työmarkkinakierros ja katsoa, löydetäänkö siitä kokonaisuudesta ratkaisu ja pitkä näkymä eteenpäin.
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder (kok.) piti tärkeänä sitä, että neuvottelut jatkuvat ja toivon mukaan pystytään estämään varsinkin naisille epäoikeudenmukainen hallituksen pakkoratkaisu.
– Olemme koko ajan olleet valmiit ratkaisuun, olemme siihen valmiit huomennakin. Nyt on laajempi ratkaisu, kilpailukyvyn viisi prosenttia ja työmarkkinaratkaisu. Mikäli se kantaa niin varmaan parin viikon aikana saadaan ratkaisu aikaan. Mutta meillä on kohta 400 000 työtöntä – nyt ei ole riidan vaan sovun aika, Fjäder totesi.
Häkämies tavoittelee yhä liittokohtaista
Häkämies pahoitteli, että työmarkkinaratkaisu tuli SAK:n vaatimuksesta kuvioon jo nyt: sopimuksia on vielä jäljellä vuoden verran ja ne asiat ovat aivan eri korissa, Häkämies mietti. Hän korosti, että EK:n mielestä työmarkkinaratkaisun tulisi yhä olla liittokohtainen.
Hän piti kuitenkin hyvänä SAK:n esitystä, että vuoden 2018 sopimus tehtäisiin avoimien työmarkkinoiden eli vientialojen ehdoilla, eli ne säätäisivät korotusten katon – kuten Ruotsissa tehdään.
Ruotsin malli olisi iso rakenteellinen muutos. Nähtäväksi jää, onko meillä valmiutta uudenlaiseen työmarkkinakulttuuriin, Häkämies aprikoi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.