

MATTI MATIKAINEN
Sairaalan kosteusvauriot johtivat kätilön työpaikan ja terveyden menettämiseen – myös 12 vuoden eläkkeet menivät: ”En pidä Suomea enää oikeusvaltiona”
Sisäilmasairastunut kätilö Tarja Kovalainen kertoi tuumaustunnilla, ettei vaikeuksien jälkeen ole antanut periksi. – Jos nyt sairastuisin, lähtisin edelleen hakemaan oikeutta vaikka tie on ollut pitkä ja kivinen, Kovalainen sanoo.
Tarja Kovalainen kertoi maanantaina tuumaustunnilla, että hän haaveili jo lapsena tulevansa kätilöksi.
– Se oli ihailemani ammatti. Aikomukseni työskennellä kätilönä eläkeikääni saakka mureni sairastumiseen, joka alkoi 1990-luvun loppupuolella.
Parikymmentä vuotta sitten Kovalainen sai astmadiagnoosin. 2000-luvulle tultaessa oireet pahenivat, lisäksi tuli muun muassa korvatulehduksia, silmäoireita ja poskiontelotulehduksia, joita hoidettiin antibiooteilla. Myöhemmin astmakin paheni, ja lisäksi tuli hengenahdistusta, nivelvaivoja ja nenäverenvuotoa.
– Hoidin vielä tuolloinkin sairaanakin synnytyksiä. Olo työvuoron jälkeen oli kuin umpipussissa. Aivot löivät tyhjää ja olin suunnattoman väsynyt, Kovalainen kertoo.
Tutkimusten jälkeen todettiin ammattitauti
Työterveyslääkäri alkoi epäillä Kovalaisen oireita työperäisiksi, koska vapaa-ajalla Kovalainen oli terve. Sairastelu kuitenkin jatkui, ja muidenkin Kovalaisen työtovereiden terveys oli alkanut heikentyä.
Tutkimusten jälkeen Kovalaisella todettiin ammattitauti.
– Yksi osastomme lääkäri pyysi, että en ryhtyisi oikeusteitse vaatimaan korvauksia, koska sen vuoksi muidenkin työpaikat olisivat vaarassa mennä. Niin, minultahan itseltänihän tässä meni lopulta työ, terveys ja toimeentulo.
– Ajatuksissa oli, että kun olemme sairaalassa, eikö kukaan tiedä että juuri hän voi olla seuraava, joka sairastuu homeesta. Eikö sairaalan pitäisi parantaa eikä sairastuttaa ketään? Kovalainen ihmettelee.
Asiaa puitiin eri oikeusasteissa
Vuonna 2008 Kovalainen muutaman työtoverinsa kanssa päätti viedä asian käräjäoikeuteen ja vaatia korvauksia.
Käräjillä Kovalaisen työnantaja, keskussairaalakuntayhtymä, vapautettiin korvausvaatimuksista. Myöhemmin hovioikeus kuitenkin katsoi kolmen kätilön sairastumisen johtuneen työnantajaosapuolesta.
Lopulta korkein oikeus asettui työnantajaosapuolen kannalle ja ratkaisussa katsottiin, etteivät sairaalan kosteusvauriot olleet työnantajan tiedossa eivätkä sairastumiset ennakoitavissa.
Ammattiliitto ei osannut auttaa
Altistuminen työpaikalla sisäilman ongelmille on johtanut siihen, että Kovalainen ei sairastuttuaan ole enää työkykyinen mutta tuloja hän ei ole saanut sen jälkeen, kun Kela lopetti sairauspäivärahan maksamisen 180 päivän jakson kuluttua loppuun.
Kovalainen toimi myös sosiaali- ja terveyslautakunnassa, mutta joutui lopettamaan, koska tila oli homeessa.
– Minulle sanottiin, että yhden ihmisen takia paikkaa ei vaihdeta.
Lopulta Kovalainen pyysi, että hänet irtisanottaisiin, koska hänestä ei enää ole töihin sairaalassa.
– Otin yhteyttä myös Tehyyn ja pyysin neuvoa. Yhdeksän kuukauden miettimisen jälkeen sain vastauksen, että kun hävisin juttuni korkeimmassa oikeudessa, minun tulee varmaan palata töihin. Vastasin, että eihän minun sairauteni ole mihinkään hävinnyt, vaikka korkein oikeus teki oikeusmurhan. Vuonna 2017 Tehy lopulta vastasi, etteivät he osaa auttaa ja toivottivat hyvää kesää, Kovalainen kertoo.
Eläkehakemus hylättiin
Koska ammattiliitto ei osannut auttaa, Kovalainen palkkasi itse itselleen lakimiehen
– Hän hoitikin työnsä mallikkaasti ja selkein perustein. Minut sanottiin irti helmikuussa 2018. Mietin kuitenkin, miksi kaikki täytyy mennä vaikeimman kautta. Oikeudenkäyntien pitkittymiseenhän emme olisi menneet, jos vakuutusyhtiö olisi ymmärtänyt, että olemme saaneet ammattitaudin ja että työpaikka on meidät sairastuttanut.
Kovalainen laskee, että hän on sairastumisen vuoksi menettänyt yli 12 vuoden eläkkeet.
– Ennen joulua sain joululahjan, eläkehakemukseni oli hylätty. Olen kuulemma työkykyinen 56-vuotias. Elämä kuitenkin jatkuu eikä periksi anneta. Jos nyt sairastuisin, lähtisin edelleen hakemaan oikeutta vaikka tie on ollut pitkä ja kivinen, Kovalainen sanoo.
Hän jatkaa, ettei pidä enää Suomea oikeusvaltiona.
– Eikö perustoimeentulo ja työtapaturmasta tulevat korvaukset pitäisi kuulua kaikille? Mitään ylimääräistä korvausta en ole pyytänyt, vain sen mitä olen menettänyt, Kovalainen kysyy.
Suomessa on paljon muitakin työpaikalla sisäilmasta sairastuneita, joiden hyväksi perussuomalaiset ovat viime vuosina laatineet esityksiä, joilla sairastuneiden tilannetta ja oikeusturvaa pyritään parantamaan. Sisäilmasairastunut Susanna Vauhkonen kertoo tilanteestaan Youtubessa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sairauseläke vakuutusyhtiö kätilö työterveyshuolto Tehy sisäilmasairastuneet Sairaala Homeongelmat Kela oikeus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yhteiskunnan tuen puute johti sisäilmasairastuneen lapsen kuolemaan – isän vetoomus: ”Auttakaa meitä”

Eläkkeellä oleva biokemisti: ”Työterveyslaitoksen turhat hometestit olivat huijausta ja sairastuneiden turhaa pahoinpitelyä”

Meri: Sisäilmasairastuneiden terveyspalvelut ja sosiaaliturva on saatava kuntoon
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää