LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Sähkön hinta hirvittää – onko valtionyhtiön monen sadan prosentin hinnannosto kohtuullista?
Sähkön jatkuvasti nouseva hinta kurittaa suomalaisia. Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen muistuttaa, että sähkömarkkinalaissa puhutaan toistuvasti kohtuullisista maksuista ja korvauksista. – Voidaan pohtia, onko yli 200 prosentin hinnannousu kohtuullisuuden rajoissa.
Kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt kirjallisen kysymyksen sähkön hinnannousun kohtuullisuudesta.
– Kansalaiset tuskailevat kasvavien sähkölaskujensa kanssa. Toiset, jotka ovat esimerkiksi viime talvena tehneet uuden määräaikaisen sopimuksen, välttävät pahimmat hinnankorotukset. Toiset, joilla on esimerkiksi toistaiseksi voimassa oleva sopimus, joutuvat vain katsomaan vierestä, kun hinta kasvaa hillittömästi, Wihonen avaa vakavaa tilannetta.
Osalle kansalaisista on tullut järkytyksenä, kun voimassa olevia sopimuksia on purettu. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi tapauksesta, jossa valtionyhtiö Fortum lakkautti sähkösopimustyyppinsä, jolloin asiakkaiden on täytynyt etsiä uutta sopimusta. Esimerkkitapauksen asiakkaalle hinnannousu tarkoitti yli 200 prosenttia. Sopimustyypin lakkauttaminen perusteltiin markkinatilanteen muutoksella.
Tilanne on todella huolestuttava
Wihosen mukaan sähkön hinnannousu on ollut hirvittävää.
– Kun hinnannoususta puhutaan sadoissa prosenteissa, niin on selvää, ettei se voi olla vaikuttamatta kenenkään talouteen. Ymmärrettävästi sähköntuottajilla ja myyjilläkin on tilanteessa vaikeuksia, mutta tilanne on tavallisen kansalaisen osalta huolestuttava.
Wihosen mukaan sähkömarkkinalaissa puhutaan toistuvasti kohtuullisista maksuista ja korvauksista.
– Voidaan pohtia, onko yli 200 prosentin hinnannousu kohtuullisuuden rajoissa.
Tukien kohdistaminen ei osunut nappiin
Sähköpulalla pelotellaan, mutta miten kannustetaan vähentämään kulutusta?
Uutisissa väläytellään tulevan talven energiakriisiä ja mahdollisesti jopa sähkökatkoja. Wihonen toteaa, että hallitukselle voi antaa kiitosta reagoimisesta tilanteeseen ja veroalennuksista, mutta tukien kohdistaminen ei osunut aivan nappiin.
– Asiantuntijat ovat toistuvasti todenneet, että kun uhkana on, että sähkön kulutus ylittää tuotettavan ja tuotavan sähkön määrän, niin tärkeää olisi pienentää kulutusta. Nyt veroalennukset kohdistuvat myös halpoihin sopimuksiin, jolloin suhteessa nykysopimuksiin nämä kansalaiset saavat sähköä lähes ilmaiseksi. Kovin kohtuulliseksi ei tilannetta voi sanoa.
Moni joutuu lopettamaan toimintansa
– Hädässä eivät ole vain kodin lämmittäjät, vaan myös maataloustuottajat, teollisuus, liikuntatilat ja niin edelleen. Kun sähkön osuus menoista kasvaa sadoilla euroilla, ei jää vaihtoehdoksi kuin sulkea toiminta kokonaan. Seuraukset tulevat näkymään varmasti, Wihonen toteaa.
Wihonen tiedustelee hallitukselta, ovatko valtionyhtiön tekemät monen sadan prosentin hinnankorotukset sen mielestä kohtuullisia ja mikä on hallituksen mielestä kohtuullinen hinnankorotus sähkölaskussa. Lisäksi Wihonen kysyy, miten hallitus aikoo kohdistaa tarkemmin tukeaan kansalaisille, tuottajille ja yrityksille, ja miten hallitus aikoo kannustaa sähkön kulutuksen vähentämiseen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sähkön kulutus sähkösopimukset sähköntuottajat sähkön hinnannousu sähkökatkot energiakriisi sähköpula sähkömarkkinalaki Jussi Wihonen sähkön hinta kirjallinen kysymys Fortum
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Energiakriisin perussyihin on puututtava – ”Pussi päässä harjoitettu ja todellisuutta pakeneva ilmastopolitiikka”
Purra saa päivittäin yhteydenottoja energian hintojen vuoksi hädässä olevilta kansalaisilta: ”Talvi on tulossa, mutta monet pohtivat jo, täytyykö lämmitys lopettaa”
Porin Tahkoluodon voimalaitoksen käyttöönotto selvitettävä
Perussuomalaiset tekee välikysymyksen: ”Olemme vaatineet vastauksia heinäkuusta asti – näitä ei edelleenkään tullut”
Tavio: Suomalaiset tarvitsevat suoraa sähkötukea
Perussuomalaiset: Helsingin hiilivoimaloiden alasajo edesvastuutonta
Professori sähkökriisistä: Poliitikot eivät osaa ottaa luonnonlakeja huomioon
Juuso esittää sähkön hinta-alueiden muodostamista – elinkeinoministeri käänsi kelkkansa ja tuli samoille linjoille
Taviolta aloite sähkölaskujen pienentämiseksi: ”Ostovoiman pelastaminen vaatii voimakkaita tekoja”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.