

LEHTIKUVA
Sähköautojen lataus tökkii talvella – valmistajatkin huolissaan
Sähköautojen akkujen optimaalinen latauslämpötila on 20–30 astetta. Kylmä akku tarkoittaa lataustehon selkeää laskua ja lataukseen kuluvan ajan jopa dramaattista pitenemistä. Alma Median julkaisut ovat selvitelleet latausnopeuden putoamista Kian ja Hyundain uutuuksien osalta.
– Kauppalehden lukijapalautteen, kollegoiden kesken käytyjen keskustelujen ja netin sähköautopalstojen perusteella vaikuttaa siltä, ettei sähköautokaksikko kykene talven tullen käytännössä likimainkaan huippulatautumisnopeuksiin, todetaan Uuden Suomen artikkelissa.
Kauppalehti testasi molempien autojen latautumista useaan kertaan 350 ja 150 kilowatin tehoisilla latausasemilla eri talviolosuhteissa. Pakkasta oli parhaimmillaan 15 astetta, yleensä kuitenkin lämpötila tuhnusteli nollan tienoilla.
”Valmistaja on aloittanut tutkimukset asiasta”
Hyundailla lataustehot pyörivät 40–90 kilowatin välillä. Missään vaiheessa ei päästy lähellekään teoreettista huipputehoa. ”Mainitaan vielä, että Ioniq 5:a on ladattu kesäolosuhteissa usein yli 200 kilowatin toteutuneella teholla ongelmitta”.
Kian sähkötekniset ratkaisut ovat samanlaiset kuin Hyundaissa. Nollakelissä ja 350 kilowatin suurteholatausasemalla Kian latautuminen tapahtui 80 kilowatin teholla.
– Olemme saaneet autonsa jo vastaanottaneilta suomalaisilta asiakkailta käyttäjäkokemuksia, joiden mukaan lataaminen kylmissä olosuhteissa olisi merkittävästi oletettua hitaampaa, ja olemme huomanneet saman myös itse. Olemme raportoineet asiasta valmistajalle, joka on aloittanut tutkimukset asiasta”, sanoo PR- ja viestintäpäällikkö Saara Vainio Hyundai Motor Finland Oy:stä.
Latausajoilla on autoilijan yksittäisten autoilijoiden harmin lisäksi kyse kapasiteetista eli siitä, että hitailla talvisilla lataustehoilla latausasemia tarvitaan paljon useampia kuin kesällä. Suomen Uutiset on viime viikkoina kertonut sähköautojen erilaisista ongelmista nimenomaan talvikeleillä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- latausasemien tarve Kia Hyundai latauskapasiteetti käyttäjäkokemus Saara Vainio ladattava auto latauslämpötila sähköauto ja talvi latausasema latausteho täyssähköauto hybridi sähköauto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Bensalitran hinta jo lähes kaksi euroa – Luukkanen: Punavihreä hallitus siirtää Suomea takaisin 1800-luvulle – ”Kurjistaminen näkyy joka paikassa”

Suomessa on nyt EU-alueen kolmanneksi kallein bensa – Tavio: ”Autoilijoilta kerätään rahaa, joka menee kehitysapuna Afrikkaan”

Sähköautot hyytyvät lumimyrskyssä moottoriteiden tuntikausien jonoihin – virta ei riitä ja lataaminen on mahdotonta

Euroopan komissio esittää ”sosiaalista ilmastorahastoa” – suomalaiset mukaan maksamaan kreikkalaisten ja italialaisten sähköautoja

Hallituksen ilmastointoilu köyhdyttää autoilevia työmatkalaisia – Purra: ”Onko hallitukselle mieluisampaa, että ihminen menee kävellen Kelaan kuin autolla töihin?”

Sähköautoilijan arkea karussa Pohjolassa: Sisällä on kylmä, ulos ei näe, toimintamatka on puolet luvatusta ja huolto hengenvaarallista

Reijonen: Tuleeko sähköautosta turvallisuusriski?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää