

LEHTIKUVA
Saarikolla tai Ohisalolla ei minkäänlaista käsitystä, kuinka moni suomalainen on rokotettu juhannukseen mennessä
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho muistutti MTK:n kuntavaalipaneelissa tänään, että hallitus ei voi siirtää lopullista vastuuta rokotusten etenemisestä paikallishallinnolle tai muille viranomaisille. – Suomea johdetaan hallituksesta käsin ja hallituksella on käytössään resurssit ja paras mahdollinen asiantuntijatieto. Hallitus on myös vastuussa tekojen tai tekemättä jättämisten seurauksista, Halla-aho sanoi.
Suomalaisten rokottaminen koronaa vastaan on käynnistynyt kankeasti samaan aikaan kun uusien tartuntojen keskimääräinen kasvu on jälleen kääntynyt nousuun.
Rokotehidastelu johtuu osin puutteellisesta viestinnästä, kattavan rokotesuunnitelman tekemättä jättämisestä ja vastuun siirtelystä. Keskeinen ongelma on lähinnä siinä, että Suomen hallitus on luottanut rokotteiden tilaamisen yhteisiin EU-hankintoihin, ja siksi Suomeen on saatu vain vähän rokotteita. Eräät EU-maat, kuten Saksa, ovat tilanneet rokotteita omin päin.
Rokottaminen ei lähtökohtaisesti tietenkään ole mahdollista, jos rokotteita ei ole saatavilla.
Saarikko: ”Mahdoton sanoa lukua”
Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n kuntavaalipaneelissa tänään aamupäivällä ministerikaksikko Maria Ohisalolta (vihr) ja Annika Saarikolta (kesk) vaadittiin vastauksia ja tarkennuksia rokotusten etenemiseen Suomessa. Tentin juontaja, Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen kysyi Saarikolta arviota siitä, kuinka moni suomalainen on rokotettu ennen juhannusta.
Saarikon vastaus ei juuri lisännyt informaatiota.
– Mahdoton sanoa lukua, mutta tärkeysjärjestys, kuten hoitohenkilöstö ja iäkkäämmät suomalaiset perussairaat, tämä joukko nyt ensiksi. Haluan luottaa siihen, että kesällä ollaan varmasti jo pitkällä työikäisen väestön rokottamisessa, Saarikko sanoi.
Ohisalollakaan ei ollut tietoa
Sama kysymys esitettiin Ohisalolle, joka esitteli vuolaasti perusteluja, miksi ei voi esittää arviota siitä, kuinka moni suomalainen on rokotettu ennen juhannusta.
– Voin hyvin kompata Annikaa tässä siinä, että meillä ei tässä kohtaa voi olla absoluuttista tietoa vielä, me tehdään hallituksessa kaikki sen eteen että niin paljon rokotteita Suomeen saadaan kuin niitä tänne halutaan.
Kemppainen tivasi Ohisalolta vastausta kysymykseen tai vähintään tavoitelukua siitä, kuinka moni suomalainen on juhannukseen mennessä rokotettu, eli noin puolen vuoden aikana.
Ohisalo ei vastannut kysymykseen vaan lausui, että ”meidän on luotettava viranomaisiin ja yhdessä suunniteltuun rokotestrategiaan.”
– Mahdollisimman paljon meidän täytyy myös hyödyntää asiantuntijatietoa, Ohisalo puhui asian vierestä.
Rokotusmyönteisyydestä ei iloa, jos rokotteita ei ole
Saarikko halusi lausua myös yleisestä ilmapiiristä rokotusten ympärillä
– Nyt on keskusteltu siitä, paljonko maassa on piikkejä ja miten ne saadaan laitettua ihmisiin. Tärkeintä on se, että meillä säilyy rokotemyönteinen ilmapiiri, että ihmiset myös ottavat rokotteen, ei omaksi vaan myös muiden suojaksi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho palautti keskustelun rokotteiden saatavuuteen.
– On selvää, että mahdollisimman monen on otettava rokote, jotta väestössä saadaan suoja virusta vastaan. Toivottavasti mahdollisimman moni onkin rokotettu kesään mennessä.
– Minun mielestäni ei ehkä kuitenkaan kannata kiinnittää huomiota mahdolliseen rokotevastaisuuteen, jos rokotteita ei edes ole saatavilla. Rokotteiden saatavuus on kuitenkin se tärkein kysymys johon hallituksen pitäisi panostaa. Rokotusmyönteisyydestä ei ole iloa, jos rokotteita ei ole saatavilla, Halla-aho sanoi.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitti toiveen, että ainakin puolet suomalaisista tulisi olla rokotettu kesään mennessä.
Pääministeri Marin ei taaskaan paikalla
Halla-aho muistutti, että hallitus ei voi siirtää lopullista vastuuta rokotusten etenemisestä paikallishallinnolle tai muille viranomaisille.
– Suomea johdetaan hallituksesta käsin ja hallituksella on käytössään resurssit ja paras mahdollinen asiantuntijatieto. Hallitus on siis vastuussa siitä, miten tilannetta hoidetaan. Hallitus on vastuussa myös tekojen tai tekemättä jättämisten seurauksista, Halla-aho sanoi.
Pääministeri Sanna Marin (sd) ei saapunut paikalle kertomaan hallituksen toimista rokotusten etenemiseksi. Viikko sitten politiikan toimittajien pääministerin haastattelutunnilla Marin totesi, että hän ”toivoo” rokotustahtia ripeämmäksi.
Useat asiantuntijat ja lääkärit ovat moittineet hallitusta hidastelusta sekä ennakoivien toimien tekemättä jättämisestä. Esimerkiksi anestesiologian ja tehohoidon ylilääkäri Harri Tohmo sanoo uusisuomi.fi-median haastattelussa, että varautuminen ja seuraaminen koronatilanteen hoidossa eivät riitä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rokotesuunnitelma vastuu korona tärkeysjärjestys puheenjohtajatentti suomalaiset Maria Ohisalo rokotukset Annika Saarikko Sanna Marin Petteri Orpo Saksa perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Onko Suomen rokotelinja EU:ssa rokotesolidaarisuus vai kansallinen etu?

EU:ssa kannattaa olla suuri jäsenmaa: Saksalainen komission puheenjohtaja haluton rankaisemaan Saksaa unionin rokoteohjelman rikkomuksista

Pekka Haavisto mukana vetoomuksessa, jossa esitetään EU:n tilaamien koronarokotteiden jakamista itänaapureiden kanssa

Kun hallitus söhlää, se tuuppaa virkamiehet eturiviin – Halla-aho: “Kriisin hoito siis joko on tai ei ole politiikkaa, aina riippuen siitä, mikä on punavihreän hallituksen kannalta edullisinta”

Ankeuttaako korona? Ei hätää, verottaja auttaa! Ei tosin veronalennuksilla, vaan drag queen- esityksillä ja piiparoinnilla, jossa nokkahuilua soitetaan nenällä

Koronarokotteiden niukka saatavuus ja suuri kysyntä luomassa suuren ongelman: Mafia voi iskeä silmänsä “vuoden 2021 nestemäiseen kultaan”

Halla-aho: Sisäisestä turvallisuudesta vastaavalla ministeri Ohisalolla ikävä tapa asemoitua laittomuuden puolelle

Vihreät kurittaa ilmastotoimilla, keskusta vedättää EU-rahasäkillä – perussuomalaisten kannatus kasvaa maakunnissa

Puolustusvoimain komentaja lupaa armeijan apuun vauhdittamaan rokotuksia Ruotsissa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää