PS ARKISTO
Saarikko puolusteli taas aluevaltuustoille jaettavia hillotolpparahoja – Purra: ”Miksi keskustalle ei kelpaa menokohteiden laittaminen tärkeysjärjestykseen?”
Ilta-Sanomien puoluejohtajatentissä tänään kävi jälleen selväksi, että Keskusta puhuu äänestäjille mielellään hyvinvointialueiden palveluiden parantamisesta, mutta vaikenee siitä, millä rahalla palvelut maksetaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistutti kollegalleen, keskustan Annika Saarikolle, että hallinnollinen uudistus ei vielä ratkaise kansalaisten soteongelmia, vaan palvelujen taustalle tarvitaan rahaa ja resursseja.
Sunnuntaina järjestettävissä aluevaaleissa uusille hyvinvointialueille valittavat valtuutetut saavat vastuulleen kunnilta siirtyvän terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisen, joskin nopeita ratkaisuja ei ole luvassa, sillä tämä vuosi valtuutetuilta kuluu pitkälti palveluverkostojen rakentamiseen.
Vuonna 2023 aloittavien hyvinvointialueiden rahoitus on suurelta osin valtion vastuulla, sillä ainakaan toistaiseksi hallitus ei ole päässyt yhteisymmärrykseen hallitusohjelmassa mainitusta maakuntaverosta.
Hyvinvointialueiden yleiskatteinen rahoituspohja on tällä hetkellä 20,63 miljardia euroa eli jopa miljardin vuodessa.
Riittääkö raha edes käynnistymiseen?
Perussuomalaiset on pitänyt jatkuvasti esillä, että uudistuksessa hupenee nyt valtavasti miljardeja pelkkään hallintoon, vaikka rahat olisi pitänyt kohdistaa perusterveydenhuollon resursseihin.
Ilta-Sanomien tänään aamulla järjestämässä puoluejohtajatentissä kävi jälleen selväksi, että keskusta puhuu äänestäjille mielellään hyvinvointialueiden palveluiden parantamisesta ja sitäkin mieluummin palveluiden järjestämisen yksityiskohdista, mutta ikävämpää on puhua siitä, mistä otetaan rahat, jolla palvelut maksetaan.
Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon tunnelmannostatuspuheen mukaan sote-uudistuksessa olisi kyse ”kansalaisten tärkeimpien lähipalvelujen vahvistamisesta ja ”vastuullisesta veronmaksajien rahojen käytöstä”.
Perussuomalaisten Riikka Purra huomautti puheenjohtajakollegalleen, että jotkut hyvinvointialueet eivät välttämättä ehdi edes käynnistyä suunnitellusti, koska rahaa edes käynnistymiseen ei ole riittävästi.
– Keskusta on nyt lähtenyt populistiseen maakuntahimmelin rakentamiseen. Alueilla esimerkiksi ICT-menoihin ja järjestelmäkustannuksiin ei ole riittävästi rahaa. Tänään on jo kerrottu, että Länsi-Uusimaa on suurissa vaikeuksissa, ja myös moni muu alue on saanut pelkkiin ICT-kustannuksiin paljon vähemmän rahaa kuin tarvittaisiin. Jos tietojärjestelmiä ei saada puhumaan keskenään, ja sopimuksia ei saada siirrettyä, alueet eivät ehdi käynnistymään ajallaan, Purra sanoi.
“Kaikki muutos maksaa rahaa”
Sote-uudistuksessa hupenee rahaa myös työntekijöiden palkkojen yhdenmukaistamiseen, käytännössä palkankorotuksiin, kun työntekijöitä siirtyy kuntien ja kuntayhtymien palveluksesta hyvinvointialueille. Yksistään palkkojen harmonisoinnin hintalapuksi on arvioitu jopa 400-500 miljoonaa euroa.
Saarikko hihkaisi, että ”kaikki muutos maksaa” ja lupaili valtion kassasta löytyvän tulevaisuudessa tarvittaessa lisää rahaa muutoskustannuksiin. Tosin sitä ei kuultu, millainen summa olisi luvassa.
– Ministeriö on valmis katsomaan tarkemmin, riittävätkö varatut eurot muutokseen ICT-kulujen osalta. Työkalut ja eurot pitää olla kunnossa. Myös palkat tullaan harmonisoimaan ylöspäin, se on oikeudenmukaista. Neuvottelut alueilla kuitenkin alkavat vasta kun alueet aloittavat ja syntyy uusia työnantajia, siihen on varattu rahaa, mutta sitä ei ole korvamerkitty. Tarkkaa rahasummaa ei voi sanoa, Saarikko muotoili.
Keskusta hyväksyy ilmastoimet ja EU-tukipaketit
Purra huomautti Saarikolle, että palkkaharmonisointi ei ole edes soten oleellisin kysymys.
– Millä rahalla te oikeasti aiotte parantaa palveluja ja hoitajien asemaa? Tässä maassa tarvitaan tietysti korkeampaa työllisyyttä ja kasvupolitiikkaa, mutta ne eivät itsessään tee asialle mitään, mikäli tärkeysjärjestyksestä ei kyetä huolehtimaan. Menot on laitettava järkeviin kohteisiin, eli rahat on suunnattava oikein. Meidän perussuomalaisten näkökulmastamme suomalaisten oma hyvinvointijärjestelmä eli sotepalvelut ovat erittäin tärkeitä, Purra sanoi.
Samaan aikaan kalliiksi käyvän soteuudistuksen kanssa pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus käyttää keskustan tuella kehitysapuun vuodessa 1,3 miljardia euroa. Keskusta myös hyväksyi hallituksessa EU-elvytyspaketin sekä hyväksyy kaikki kunnianhimoiset ilmastotoimet, jotka käyvät erittäin kalliiksi veronmaksajalle.
Purra muistuttikin tilanteesta Saarikolle:
– Te hallituksessa siunaatte maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa, jolla ei ole edes vaikutusta ilmastoon. Te siunaatte kehitysavun tilanteessa, jossa kehitysapu rahoitetaan velaksi. Te harjoitatte yhä löysempää maahanmuuttopolitiikkaa. Näihin kaikkiin hupenee miljardeja.
Saarikko väisteli ikäviä kysymyksiä
Saarikko ei suoraan antanut vastausta, miksi valtion varoja pitää käyttää miljardeja maahanmuuttoon, EU-tukipaketteihin ja kehitysapuun tai miksi valtio kurjistaa veronmaksajan elämää kunnianhimoisilla ilmastotoimilla, kun soteuudistus myös nielee miljardeja.
Sen sijaan Saarikko vihjaili että kaikki paisuvat julkiset menot voidaan kattaa talouskasvulla.
– Olen vakuuttunut siitä, että tämä maa tarvitsee enemmän työllisyyttä ja yrittäjyyttä sekä politiikkaa, joka näitä molempia tukee. Tämä koskee kaikkia hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen rahoitusta, Saarikko sanoi.
Saarikon tarkoittamien palvelujen taustalta puuttuvat resurssit ovat kuitenkin tosiasia. Esimerkiksi Marinin hallituksen lempihankkeisiin kuuluu seitsemän päivän hoitotakuu. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) lausunnon mukaan hoitotakuun toteutuminen on epärealistista. VATTin mukaan hoitotakuuesityksessä ei ole huomioitu pulaa terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä sekä tarvittavasta lisärahoituksesta.
Miksi toissijaisista menoista ei voi karsia?
Purra ihmettelikin miksi Saarikko antaa ymmärtää, ettei toissijaisille menoille voisi tehdä hallituksessa mitään.
– Ikään kuin Suomi ei voisi tehdä mitään maahanmuuttoon, kehitysapuun, EU:hun ja ilmastopolitiikkaan laitettavin miljardeihin. Silloin kun näistä puhutaan, ei koskaan olla köyhiä ja kipeitä, mutta kun puhutaan lähipalveluista, hoitajista ja hoitotakuusta, rahaa ei ole. Miksi teille ei kelpaa se, että menokohteet pitää laittaa tärkeysjärjestykseen ja pitää keskittyä siihen, mikä Suomessa on kaikkein tärkeintä? Purra sanoi.
Saarikko ei halunnut kommentoida Purran esille nostamia miljardikuluja, jotka menevät esimerkiksi EU:hun, haittamaahanmuuttoon ja kehitysapuun. Saarikko väisti keskusteluaiheen ja lupaili, että resursseja löytyy esimerkiksi hoitajamitoitukseen ja vanhuspalveluihin.
– Näihin on kohdistettu merkittävästi lisää euroja, Saarikko sanoi.
Keskustalle kelpaa uusi hillotolpparaha
Hyvinvointialueiden valmistelutyössä puolueille on uusien aluevaltuustojen edustajamäärän mukaisesti vaivihkaa suunniteltu myös uutta rahoitusta, käytännössä piilopuoluetukea, vaikka pääministeri Sanna Marinin hallitus nosti heti ensitöikseen puoluetukea.
Perussuomalaiset vastustaa puolueiden uutta ”hillotolpparahaa”. Perussuomalaiset katsoo, että nykyinen puoluetuki olisi riittävä kattamaan myös uuden aluevaltuustotason, eikä puolueiden lisärahoitukselle ole akuuttia tarvetta.
Purra totesi, että puolueita tuetaan tällä hetkellä jo riittävästi ja että juuri äskettäin korotettu puoluetuki olisi ollut riittävä myös uusien aluevaltuustoryhmien toimintaan.
Purra ei kuitenkaan ihmetellyt, miksi uusi hillotolpparaha hyvin kelpaa keskustalle.
– Sillä saadaan keskustalaisille satraapeille työpaikkoja hallintoon ja puolueille lisää tukea, jonka turvin keskusta voi sitten nostaa kentälle lisää ammattipoliitikkoja. Kaikki tämä rahanmeno on pois konkreettisesta sotetyöstä, jota voitaisiin tukea sotesektorilla.
Selitykset tuen tarpeesta vaihtelevat
Saarikon mukaan aluevaltuustoryhmille kohdistettava uusi rahoitus on tarpeen, jotta päättäjillä olisi käytössään riittävästi ”tietoa ja asiantuntemusta”. Aiemmin uutta rahoitusta on perusteltu myös toimitilojen tarpeella.
Purra huomautti Saarikolle, että aluevaltuustot tuskin tarvitsevat toimitiloja, koska sellaisia on olemassa jo nyt. Purra myös totesi, että asiantuntijoitakin puolueilla on käytössään tarvittaessa.
– On röyhkeää esittää tällaisia rahasummia puolueille tilanteessa, jossa jokainen sotesektori kärsii rahoitusalijäämästä, Purra paheksui.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansalaisten kurjistaminen hillotolpparaha piilopuoluetuki aluevaalit ilmastotoimet EU-tukipaketit rahoitus veronmaksajat sosiaali- ja terveyspalvelut sote-uudistus haittamaahanmuutto Annika Saarikko Riikka Purra Sanna Marin perussuomalaiset hallitus Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra kritisoi aluevaltuustoryhmien uutta puoluetukea: ”Vähäiset resurssit pitäisi kohdistaa oikein” – Saarikko kimpaantui puolustelemaan hillotolpparahaa
Ranne: Sote-uudistus romuttaa talouden ja palvelut, jos vanha valta jatkaa
Miten sote-rahat saadaan riittämään? – Purra: ”Voidaan tehdä erilaisia tärkeysjärjestyksiä ja arvovalintoja”
MTV:n puoluejohtajatentti oli löysää mainospuhetta ja kivoja lupauksia – kanava myöntää itsekin: Tentti pyöri pääministeri Marinin ympärillä
Keskusta haluaa tuoda hoitajia ulkomailta – perussuomalaiset vaatii, että lääkärien ja hoitajien on osattava suomea
Purra: Puoluejohtajien sote-paneeleissa puhutaan aivan liian vähän siitä, mistä tarvittavia rahoja otetaan
Purra: Aluevaalien suurin ongelma kilpistyy rahasta puhumisen sivuuttamiseen – ”On demokratian irvikuva, että äänestäjiä jälleen kerran höynäytetään”
Purra: Hallitus runnoi poliittisen himmelin ilman tarvittavaa rahoitusta ja aikaa – edes pääministerin maakunta ei todennäköisesti ole ajoissa valmis
Purra: Pelkkä kasvu tai työllisyyden nousu eivät riitä kustantamaan sote-menoja – ”Nyt on välttämätöntä puhua siitä, mistä raha saadaan”
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen: Suomalaiset oikeusoppineet politikoivat asiantuntijaroolissa – ”Vastauksiin yhdistyy omia toiveita siitä, kuinka asioiden pitäisi olla”
Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen arvostelee suomalaisia oikeustieteilijöitä sortumisesta politikointiin. Asetelma oli nähtävissä etenkin viime kesänä eduskunnan säätämästä rajaturvallisuuslaista käydyn julkisen keskustelun yhteydessä. Eduskunta sääti lain, vaikka eräät kansainvälisen oikeuden professorit katsoivat että lain soveltaminen rikkoisi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.