LEHTIKUVA
Saarakkala: Suomi maksaa turvapaikanhakijoille muita maita avokätisemmin
Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala on huolissaan akuutista turvapaikkatilanteesta ja siihen liittyvistä Suomen käytännöistä. Saarakkala perää sisäministeri Petteri Orpolta vastausta siihen, aiotaanko turvapaikanhakijoiden vastaanottorahaa pienentää ns. vetovoimatekijöiden hillitsemiseksi.
– EU-komission koordinoiman Euroopan muuttoliikeverkoston tekemän selvityksen mukaan Suomi maksaa turvapaikanhakijoille tukia muita Euroopan maita avokätisemmin. Suurin tukeen vaikuttava tekijä on, saako turvapaikanhakija ruuan majoituspaikassaan. Kolmen päivittäisen aterian ohella tukea maksetaan 93 euroa/kk, mutta ilman aterioita käyttörahan määrä nousee 316 euroon/kk. Euroopan maissa tuen keskimääräisen taso ruuan kanssa on 49 euroa/kk ja ilman ruokailumahdollisuutta 247 euroa/kk, Saarakkala huomauttaa.
“Ei aihetta
kiittämättömyyteen”
SPR:n mukaan erikoisruokavaliot ja uskonnolliset rajoitukset huomioivaa ruokalistaa on jo muutettu turvapaikanhakijoille mielekkäämmäksi. Lisäksi asukkaat saavat katon pään päälle, aloituspakkauksen, neuvontaa, sosiaalipalvelut sekä akuutin perusterveydenhuollon.
– Keskusten olojen ei siis pitäisi antaa aihetta kiittämättömyyteen ja huonoon käytökseen, mikäli turvapaikkaa haetaan todellisesta ja painavasta syystä. Voidaankin perustellusti kysyä, onko viime päivien ruokalakoissa ollut kyse ruuan laadusta, vai halusta saada korkeampaa tukea?
Käyttörahan sijaan
ateriapalveluita
Saarakkalan mielestä hallituksen tulisi ensisijaisesti kohtuullistaa turvapaikanhakijoille maksettavan käyttörahan määrä eurooppalaiselle tasolle.
– Käytäntö, jossa vastaanottokeskusten asukkaat saavat moninkertaista tukea hätämajoituskeskuksiin nähden, koska valmistavat ruokansa itse, ruokkii vain lieveilmiöitä sekä turvapaikanhakijoiden välistä eriarvoisuutta. Käyttörahan sijaan, tuen tulisikin painottua ateriapalveluihin, joiden toteuttamiseksi myös lounassetelit tai maksusitoumukset ruokaan voisivat tarvittaessa toimia vaihtoehtona, Saarakkala esittää.
Miksi hakijoita ei
palauteta Ruotsiin?
Saarakkala jätti ministeri Orvolle toisenkin kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedusteli, miksi turvallisen Dublin-maan Ruotsin kautta Suomeen tulevia turvapaikanhakijoita ei palauteta Ruotsiin ja heidän turvapaikkahakemustaan käsitellä siellä.
Saarakkala huomauttaa, että maahanmuuttoviraston verkkosivuston mukaan turvapaikkahakemus käsitellään vastuunmäärittämisen takia vain yhdessä EU:n jäsenvaltiossa, Norjassa, Islannissa, Sveitsissä tai Liechtensteinissa niin sanotun Dublin-menettelyn perusteella.
– Sen mukaan turvapaikkahakemuksen käsittely kuuluu sille jäsenvaltiolle, jossa turvapaikkaa hakevalla on perheenjäseniä, tai joka on jo myöntänyt turvapaikanhakijalle oleskeluluvan tai viisumin, tai jonka kautta turvapaikanhakija on tullut Suomeen tai josta hän on jo hakenut turvapaikkaa.
Länsirajalle
täysi valvonta?
Maahanmuuttoviraston mukaan tällaisessa tapauksessa Suomen viranomaisille turvapaikanhakijan tekemää turvapaikkahakemusta ei tutkita Suomessa, vaan se tutkitaan edellä mainittujen perusteiden takia esimerkiksi Ruotsissa, jos turvapaikanhakija on tullut Suomeen Ruotsin kautta.
Saarakkala ihmettelee, mikä on tällä hetkellä syynä siihen, ettei käännytys tai palautus takaisin Ruotsiin tapahdu nopeasti, vaikka rajavalvonta Suomen länsirajalla on tiukentunut ja pystytään selkeästi todentamaan, mistä turvapaikanhakijat Suomeen saapuvat.
– Asiasta uutisoidaan päivittäin ja järjestelykeskuskin on perustettu Tornioon. Tulisiko kenties ottaa käyttöön täysi rajavalvonta, mikäli nykyinen todentaminen siitä, mistä henkilö Suomeen saapuu, ei riitä todisteeksi, vai mistä johtuu henkilöiden käännyttämättömyys takaisin Ruotsiin?
Kuvassa: Turvapaikanhakijat osoittivat viime viikolla mieltään Oulussa Huikkavaaran hätämajoitusyksikön ruuasta ja majoitusolosuhteista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset vaatii: Lisää kansallisia toimia turvapaikkakriisin ratkaisemiseksi
Miksi lapsia ja vanhuksia siirretään pois turvapaikanhakijoiden tieltä?
Suomea markkinoidaan Irakissa unelmamaana : “maksetaan kaikki kustannukset ja palvelut, annetaan asunto, rahaa ..”
“Tulen Bagdadista” ei kohta enää riitä turvapaikan saantiin
PS-johto: Vain hallituksessa voimme vaikuttaa maahanmuuttopolitiikkaan
Vuokralaiset huolissaan: Menevätkö pakolaiset asuntojonossa pienituloisten ohi?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.