LEHTIKUVA
Saarakkala: Mopoautoiluun uusia rajoituksia
Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala esittää mopoautoilua rajoitettavaksi liikenteen kannalta merkittävimmillä liikenneväylillä koko maassa.
Saarakkalan mukaan liikenteellä ja sen sujuvuudella sekä turvallisuudella on suuri merkitys ihmisten arjessa sekä yhteiskunnan toimivuuden kannalta. Liikenneyhteydet ja logistiikkakustannukset vaikuttavat olennaisesti myös yritysten toimintaan ja kasvuun.
Heikentää liikenneturvallisuutta
Saarakkala muistuttaa, että perusväylänpidon ohella liikennejärjestelmän kehittämiseksi tehdään mittavia panostuksia: vuoden 2017 talousarvioesityksessä esitetään liikenneinvestointeihin yhteensä 444 miljoonan euron määrärahaa.
– Kevyt nelipyörä eli mopoauto on verrattain uusi tuttavuus Suomen teillä. Tilastojen mukaan liikennekäytössä oli kesäkuussa 2016 yhteensä 9 498 mopoautoa, joille säädetty suurin sallittu ajonopeus on 45 kilometriä tunnissa. Samalla kun liikenteen sujuvoittamiseksi tehdään merkittäviä panostuksia, mopoautojen aiheuttamat tukot ja ohitukset vaikeuttavat liikennettä ja heikentävät liikenneturvallisuutta, Saarakkala toteaa.
Liikenneturvan (2013) teettämän kyselyn mukaan 43 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että mopoautot häiritsevät muuta tieliikennettä ja vastaajista 22 prosenttia kieltäisi mopoautot kokonaan.
Onnettomuusriski kasvaa
Trafin (8/2010) julkaiseman tutkimuksen mukaan keskeinen mopoauton turvallisuuteen liittyvä ongelma on sen alhaisesta nopeudesta johtuva nopeusero muun liikenteen kanssa taajamaliikenteen ulkopuolella.
– Liikennevakuutuskeskuksen mukaan mopoauton kuljettajalla on lähes kolminkertainen riski joutua onnettomuuteen henkilöauton kuljettajaan verrattuna. Mopoihin verrattuna onnettomuusriski on peräti nelinkertainen, Saarakkala huomauttaa.
Mopoautoille ei vielä kieltomerkkiä
Tieliikenneasetuksella (182/1982) on kielletty moottori- tai moottoriliikennetiellä ajaminen ajoneuvolla, jonka suurin sallittu tai rakenteellinen nopeus ei yllä 50 kilometriin tunnissa. Muilla tieväylillä häiriöitä aiheuttaviin ajoneuvoihin liittyvät kiellot on hoidettu niitä koskevin kieltomerkein.
– Esimerkiksi mopoista ja traktoreista poiketen, mopoautolle eli ajoneuvotyypiltään kevyelle nelipyörälle ei kuitenkaan ole olemassa omaa kieltomerkkiä ongelman ratkaisemiseksi.
Saarakkala kysyy kirjallisessa kysymyksessään, onko hallitus valmis pohtimaan keinoja kevyen nelipyörän eli mopoauton kuljettamisen kieltämiseksi liikenneväylillä, joissa kielto olisi tarpeellinen liikenteen sujuvoittamiseksi sekä liikenneturvallisuuden parantamiseksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.