

PS ARKISTO
Saajien ja maksajien välinen epätasapaino rasittaa julkista taloutta – sosiaaliturva on muutettava kansalaisuusperusteiseksi
Perussuomalaiset haluaa seuraavalla eduskuntakaudella vahvistaa työn kannustimia ja parantaa kansalaisen ostovoimaa, sillä nykyisessä inflaatiokierteessä rahat eivät monella enää riitä liikkumiseen, asumiseen ja ruokaan. Perussuomalaisten mielestä tavallisen palkansaajan taloushuolista puhutaan eduskuntavaalien alla muutenkin liian vähän.
Eduskuntavaalien alla poliittinen talouskeskustelu pyörii pitkälti julkisen talouden ympärillä, teemat liittyvät usein leikkauslistoihin ja muihin julkisen talouden korjaustoimiin, mutta ei juurikaan tavan kansalaisen toimeentulon ongelmiin.
Perussuomalaiset on sitoutunut siihen, että julkinen talous tasapainotetaan kahden hallituskauden aikana. Osana tasapainotusta perussuomalaiset haluaa leikata suomalaisille toissijaisista tai jopa haitallisista kohteista.
Pelkillä leikkauksilla taloutta ei kuitenkaan korjata, vaan tarvitaan myös rakenteellisia muutoksia, joita perussuomalaiset on esittänyt muun muassa viimeisimmässä vaihtoehtobudjetissaan. Rakenteellisilla muutoksilla julkiset menot saadaan laskuun pidemmällä aikavälillä.
Leikkaukset toissijaisiin kohteisiin
Useiden mielipidetiedustelujen mukaan suomalaiset haluavat tasapainottaa taloutta pitkälti samoilla keinoilla kuin mitä esitetään perussuomalaisten uusimmassa vaihtoehtobudjetissa – siis ei veronkorotuksia vaan valtion menoja leikkaamalla.
Esimerkiksi Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) tuoreehkon arvo- ja asennetutkimuksen mukaan leikkaukset tulisi kansalaisten mielestä kohdentaa paisuneeseen hallintoon, kustannustehottomaan ympäristöpolitiikkaan, kehitysyhteistyöhön, Yleisradioon, maahanmuuttoon ja kulttuuriin.
– Vastaavasti suomalaisten mielestä leikkauksia ei tulisi kohdentaa perusopetukseen, varhaiskasvatukseen, maanpuolustukseen tai sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Myös perussuomalaiset ovat tätä mieltä, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.
Hän puhui eilen Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen vaalitilaisuudessa.
Kysymys kuuluu, miksi suomalaisille toissijaisista menoista on niin vaikeaa leikata. Purra toteaa, että vanhoilla puolueilla ja poliittisella eliitillä on omia intressejään, jotka usein estävät leikkaukset.
– Poliitikot puhuvat rakenteellisista uudistuksista. Perussuomalaisille keskeinen rakenteellinen uudistus on maallemme kalliiksi tulevan maahanmuuton vähentäminen. Maahanmuutosta leikkaamalla saadaan säästöjä erityisesti sosiaaliturvaan, tulonsiirtoihin ja julkisiin palveluihin.
Suomessa liikaa saajia suhteessa maksajiin
Tällä hetkellä kuka tahansa, joka tulee maahan ja saa oleskeluoikeuden, yleensä pääsee samalla veronmaksajien kustantamien etuuksien ja palvelujen piiriin ja myöhemmin eläkkeelle. Eduskuntavaalien alla perussuomalaiset haluaakin keskustella siitä, kenelle suomalainen hyvinvointi on tarkoitettu.
Purra korostaa, että perussuomalaisten pidemmän aikavälin tavoitteena on kansalaisuusperusteinen sosiaaliturva, sillä suomalaisten veronmaksajien rahoja tulisi käyttää ensi sijassa suomalaisten hyväksi.
– Kun puhutaan siitä, että Suomen julkinen talous on kroonisessa epätasapainossa, niin yksi selkeä syy siihen on se, että maassa on liikaa saajia suhteessa maksajiin. Veronmaksajan raha menee suurimmaksi osaksi sote-palveluihin, eläkkeeseen ja tulonsiirtoihin.
Työn kannustimet kuntoon
Suomen talouden yksi keskeisimmistä ongelmista on työn heikko kannustavuus erityisesti matalimmilla palkkatasoilla. Samaan aikaan Suomessa kuitenkin sanotaan olevan työvoimapula.
Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki puolueet tarjoavat Suomen työmarkkinaongelmiin ratkaisuksi matalapalkkamaahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta. Purra korostaa, että maahanmuutto ei ole ratkaisu ongelmiin.
– Perustamme tämän näkemyksen muun muassa tilastollisiin tosiasioihin maahanmuuttajaväestön työllisyyteen, bruttoansioihin ja riippuvuuteen tulonsiirroista. Suomeen tulee enimmäkseen sosiaaliturvaan nojaavaa maahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta. Keskimäärin Suomeen kohdistuvasta maahanmuutosta ei siis ole hyötyä julkiselle taloudelle.
Lääkkeeksi työn kannustimien parantamiselle perussuomalaiset esittää toimia palkansaajan ostovoiman parantamiseksi. Ansiotuloverotusta perussuomalaiset ei olisikaan nostamassa.
– Työn kannustimien parantaminen on ensiarvoisen tärkeää, jopa välttämätöntä. Ostovoimaan vaikuttaa paitsi ansiotuloverotus, myös arjen kustannukset, jotka haukkaavat palkansaajan ostovoimasta yhä suuremman osan.
Ilmastokunnianhimon tilalle sinivalkoinen siirtymä
Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen kunnianhimoisena ilmastotavoitteena on ollut hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä. Perussuomalaiset on kuitenkin pitänyt esillä, että ilmastonmuutoksen hallitseminen paikallisesti on täysin mahdotonta. Mikäli niin kuitenkin yritetään väkisin tehdä, suomalaisten elintaso tulee romahtamaan Pohjois-Korean tasolle.
Perussuomalaiset esittää hiilineutraalisuustavoitteen lykkäämistä vuoteen 2050, mikä on myös EU:n tavoite. Purra korostaa, että fossiilienergiasta irtautuminen pitää tehdä järkevällä tavalla.
– Kunnianhimon toteuttaminen on kallista ja se haittaa meitä suomalaisia suhteessa muihin maihin. Arki kallistuu ja elämästä tulee yhä kalliimpaa, jos eteen tulee pakkoinvestointeja keskeneräisiin, kalliisiin tai käsiin vanheneviin teknologioihin, Purra sanoo, ja nostaa esimerkiksi EU:n tuoreen direktiiviluonnoksen, joka asettaa aiempia tiukemmat ehdot talojen energiatehokkuudelle.
Omakotitaloissa energiaremontin hinta voi olla tuhansista euroista jopa 30 000 euroon.
Perussuomalaisten energia-, ilmasto- ja teollisuuspoliittinen malli on sinivalkoinen siirtymä, joka sisältää teknisesti ja taloudellisesti kestävät toimet, joilla sekä minimoidaan päästöjä että samalla lasketaan sähkön ja polttoaineiden hintoja. Ohjelman toteuttamalla myötä samalla annetaan suomalaisille työtä, ostovoimaa ja hyvinvointia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sinivalkoinen siirtymä työn kannustimet rakenteelliset uudistukset ilmastotavoitteet hintojen nousu asuminen ja liikkuminen valtion menot ostovoima verovarat veronmaksajat hyvinvointi Suomen kansalaisuus Työperäinen maahanmuutto leikkaukset Sosiaaliturva talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallituskauden karu tilinpäätös: Valtionvelka räjähtänyt, ostovoima ennätysalhaalla, suomalaisten miljardeja EU:n pakettiin ja huoltosuhde heikkenee entisestään maahanmuuttopolitiikan vuoksi

Maahanmuuttopolitiikan hintaa maksavat nyt lapset – ”Suomi on aikaisempaa turvattomampi ja vaarallisempi maa erityisesti lapsille ja nuorille”

Nyt on veronmaksajille luvassa kylmää kyytiä: Näin hallitus lisää maahanmuuttajien kotouttamishyysäämistä – enää ei puutu kuin torvisoittokunta ja punainen matto

Perussuomalaisilta talouspoliittinen ohjelma: Rahan viskominen ideologisiin kohteisiin on lopetettava – ”Veronmaksajan tulee hyötyä maksamistaan veroista”

Leena Meri: Veronkorotusten tie on käyty loppuun – ”Suomalaisilla ei ole ostovoiman puolesta mahdollisuutta maksaa enempää”

Ruotsi alkaa määrätietoisesti torjua matalapalkkamaahanmuuttoa – uusi hallitus kaksinkertaisti tulorajan, joka on edellytyksenä maahanpääsylle

Ruotsi tiukentaa kansalaisuuden saamisen ehtoja: toimeentulovaatimus ja pitempi asumisaika
Viikon suosituimmat

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.