PS ARKISTO
Saajien ja maksajien välinen epätasapaino rasittaa julkista taloutta – sosiaaliturva on muutettava kansalaisuusperusteiseksi
Perussuomalaiset haluaa seuraavalla eduskuntakaudella vahvistaa työn kannustimia ja parantaa kansalaisen ostovoimaa, sillä nykyisessä inflaatiokierteessä rahat eivät monella enää riitä liikkumiseen, asumiseen ja ruokaan. Perussuomalaisten mielestä tavallisen palkansaajan taloushuolista puhutaan eduskuntavaalien alla muutenkin liian vähän.
Eduskuntavaalien alla poliittinen talouskeskustelu pyörii pitkälti julkisen talouden ympärillä, teemat liittyvät usein leikkauslistoihin ja muihin julkisen talouden korjaustoimiin, mutta ei juurikaan tavan kansalaisen toimeentulon ongelmiin.
Perussuomalaiset on sitoutunut siihen, että julkinen talous tasapainotetaan kahden hallituskauden aikana. Osana tasapainotusta perussuomalaiset haluaa leikata suomalaisille toissijaisista tai jopa haitallisista kohteista.
Pelkillä leikkauksilla taloutta ei kuitenkaan korjata, vaan tarvitaan myös rakenteellisia muutoksia, joita perussuomalaiset on esittänyt muun muassa viimeisimmässä vaihtoehtobudjetissaan. Rakenteellisilla muutoksilla julkiset menot saadaan laskuun pidemmällä aikavälillä.
Leikkaukset toissijaisiin kohteisiin
Useiden mielipidetiedustelujen mukaan suomalaiset haluavat tasapainottaa taloutta pitkälti samoilla keinoilla kuin mitä esitetään perussuomalaisten uusimmassa vaihtoehtobudjetissa – siis ei veronkorotuksia vaan valtion menoja leikkaamalla.
Esimerkiksi Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) tuoreehkon arvo- ja asennetutkimuksen mukaan leikkaukset tulisi kansalaisten mielestä kohdentaa paisuneeseen hallintoon, kustannustehottomaan ympäristöpolitiikkaan, kehitysyhteistyöhön, Yleisradioon, maahanmuuttoon ja kulttuuriin.
– Vastaavasti suomalaisten mielestä leikkauksia ei tulisi kohdentaa perusopetukseen, varhaiskasvatukseen, maanpuolustukseen tai sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Myös perussuomalaiset ovat tätä mieltä, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.
Hän puhui eilen Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen vaalitilaisuudessa.
Kysymys kuuluu, miksi suomalaisille toissijaisista menoista on niin vaikeaa leikata. Purra toteaa, että vanhoilla puolueilla ja poliittisella eliitillä on omia intressejään, jotka usein estävät leikkaukset.
– Poliitikot puhuvat rakenteellisista uudistuksista. Perussuomalaisille keskeinen rakenteellinen uudistus on maallemme kalliiksi tulevan maahanmuuton vähentäminen. Maahanmuutosta leikkaamalla saadaan säästöjä erityisesti sosiaaliturvaan, tulonsiirtoihin ja julkisiin palveluihin.
Suomessa liikaa saajia suhteessa maksajiin
Tällä hetkellä kuka tahansa, joka tulee maahan ja saa oleskeluoikeuden, yleensä pääsee samalla veronmaksajien kustantamien etuuksien ja palvelujen piiriin ja myöhemmin eläkkeelle. Eduskuntavaalien alla perussuomalaiset haluaakin keskustella siitä, kenelle suomalainen hyvinvointi on tarkoitettu.
Purra korostaa, että perussuomalaisten pidemmän aikavälin tavoitteena on kansalaisuusperusteinen sosiaaliturva, sillä suomalaisten veronmaksajien rahoja tulisi käyttää ensi sijassa suomalaisten hyväksi.
– Kun puhutaan siitä, että Suomen julkinen talous on kroonisessa epätasapainossa, niin yksi selkeä syy siihen on se, että maassa on liikaa saajia suhteessa maksajiin. Veronmaksajan raha menee suurimmaksi osaksi sote-palveluihin, eläkkeeseen ja tulonsiirtoihin.
Työn kannustimet kuntoon
Suomen talouden yksi keskeisimmistä ongelmista on työn heikko kannustavuus erityisesti matalimmilla palkkatasoilla. Samaan aikaan Suomessa kuitenkin sanotaan olevan työvoimapula.
Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki puolueet tarjoavat Suomen työmarkkinaongelmiin ratkaisuksi matalapalkkamaahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta. Purra korostaa, että maahanmuutto ei ole ratkaisu ongelmiin.
– Perustamme tämän näkemyksen muun muassa tilastollisiin tosiasioihin maahanmuuttajaväestön työllisyyteen, bruttoansioihin ja riippuvuuteen tulonsiirroista. Suomeen tulee enimmäkseen sosiaaliturvaan nojaavaa maahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta. Keskimäärin Suomeen kohdistuvasta maahanmuutosta ei siis ole hyötyä julkiselle taloudelle.
Lääkkeeksi työn kannustimien parantamiselle perussuomalaiset esittää toimia palkansaajan ostovoiman parantamiseksi. Ansiotuloverotusta perussuomalaiset ei olisikaan nostamassa.
– Työn kannustimien parantaminen on ensiarvoisen tärkeää, jopa välttämätöntä. Ostovoimaan vaikuttaa paitsi ansiotuloverotus, myös arjen kustannukset, jotka haukkaavat palkansaajan ostovoimasta yhä suuremman osan.
Ilmastokunnianhimon tilalle sinivalkoinen siirtymä
Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen kunnianhimoisena ilmastotavoitteena on ollut hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä. Perussuomalaiset on kuitenkin pitänyt esillä, että ilmastonmuutoksen hallitseminen paikallisesti on täysin mahdotonta. Mikäli niin kuitenkin yritetään väkisin tehdä, suomalaisten elintaso tulee romahtamaan Pohjois-Korean tasolle.
Perussuomalaiset esittää hiilineutraalisuustavoitteen lykkäämistä vuoteen 2050, mikä on myös EU:n tavoite. Purra korostaa, että fossiilienergiasta irtautuminen pitää tehdä järkevällä tavalla.
– Kunnianhimon toteuttaminen on kallista ja se haittaa meitä suomalaisia suhteessa muihin maihin. Arki kallistuu ja elämästä tulee yhä kalliimpaa, jos eteen tulee pakkoinvestointeja keskeneräisiin, kalliisiin tai käsiin vanheneviin teknologioihin, Purra sanoo, ja nostaa esimerkiksi EU:n tuoreen direktiiviluonnoksen, joka asettaa aiempia tiukemmat ehdot talojen energiatehokkuudelle.
Omakotitaloissa energiaremontin hinta voi olla tuhansista euroista jopa 30 000 euroon.
Perussuomalaisten energia-, ilmasto- ja teollisuuspoliittinen malli on sinivalkoinen siirtymä, joka sisältää teknisesti ja taloudellisesti kestävät toimet, joilla sekä minimoidaan päästöjä että samalla lasketaan sähkön ja polttoaineiden hintoja. Ohjelman toteuttamalla myötä samalla annetaan suomalaisille työtä, ostovoimaa ja hyvinvointia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sinivalkoinen siirtymä työn kannustimet rakenteelliset uudistukset ilmastotavoitteet hintojen nousu asuminen ja liikkuminen valtion menot ostovoima verovarat veronmaksajat hyvinvointi Suomen kansalaisuus Työperäinen maahanmuutto leikkaukset Sosiaaliturva talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hallituskauden karu tilinpäätös: Valtionvelka räjähtänyt, ostovoima ennätysalhaalla, suomalaisten miljardeja EU:n pakettiin ja huoltosuhde heikkenee entisestään maahanmuuttopolitiikan vuoksi
Maahanmuuttopolitiikan hintaa maksavat nyt lapset – ”Suomi on aikaisempaa turvattomampi ja vaarallisempi maa erityisesti lapsille ja nuorille”
Nyt on veronmaksajille luvassa kylmää kyytiä: Näin hallitus lisää maahanmuuttajien kotouttamishyysäämistä – enää ei puutu kuin torvisoittokunta ja punainen matto
Perussuomalaisilta talouspoliittinen ohjelma: Rahan viskominen ideologisiin kohteisiin on lopetettava – ”Veronmaksajan tulee hyötyä maksamistaan veroista”
Leena Meri: Veronkorotusten tie on käyty loppuun – ”Suomalaisilla ei ole ostovoiman puolesta mahdollisuutta maksaa enempää”
Ruotsi alkaa määrätietoisesti torjua matalapalkkamaahanmuuttoa – uusi hallitus kaksinkertaisti tulorajan, joka on edellytyksenä maahanpääsylle
Ruotsi tiukentaa kansalaisuuden saamisen ehtoja: toimeentulovaatimus ja pitempi asumisaika
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää