Ville Vähämäki. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
“Säädöksiä pitäisi vapauttaa niin, että uudenlainen raja-aitoja rikkova teknologia voisi kukoistaa”
Perussuomalaisten toisen kauden oululaisedustaja Ville Vähämäki puhui tiistaina eduskunnan kansalaisinfossa sujuvammasta Suomesta ja sääntelyn vähentämisestä. Diplomi-insinöörinä Vähämäki keskittyi tekniikan antamiin mahdollisuuksiin.
Ensimmäisen esimerkin hän löysi tekniikan ja maatalouden väliseltä hetteiseltä suolta. Uusinta maataloutta edustavat ledien avulla tehdashalleissa viljeltävät silmut. Se on kaupunkikerrosviljelyä, jota eduskunnan tulevaisuusvaliokunta pitää suurena tulevaisuuden lupauksena.
– Ledien avulla viljellään silmuja tehdashalleissa. Näin ollen ne eivät saa maataloustukea, kun se tapahtuu tehtaassa. Ne eivät saa myöskään Tekesin tukea, koska viljely on alkutuotantoa, Vähämäki kuvasi.
“Meidän täytyy ottaa nopeasti ulkomailla kehitettyjä teknologioita osaksi Suomea ja kehittää niitä eteenpäin.”
– Kuitenkin olemme havainneet, että tämä on ihan keskeisiä tulevaisuuden innovaatioita, koska tämä tuo kulutuksen ja tuotannon lähemmäksi toisiaan ja voimme viljellä ituja myös talvella. Kasvit nauttivat, kun niitä säteilytetään tietyillä aallonpituuksilla, Vähämäki kertoo.
Mitä pitäisi siis tehdä? Säädöksiä pitäisi vapauttaa niin, että tällainen uudenlainen raja-aitoja rikkova teknologia voisi nousta kukoistamaan.
– Voisimmeko kehittää systemaattisen menetelmän, jolla tarkasteltaisiin, mitkä säädökset näihin teknologioihin vaikuttavat? Kenties näin voisi tehdä, Vähämäki totesi.
Uusi teknologia tuo uusia työpaikkoja
Mihin vapaampia säädöksiä sitten tarvitaan? Vähämäen mukaan lähivuosina pitää luoda jopa 800 000 uutta työpaikkaa poistuvien työpaikkojen tilalle. Kun yksiä tehtäviä katoaa, täytyy luoda uusia tilalle.
– Mihin muualle ne syntyisivät, ellei uusien teknologioiden alalle. Jostain meidän täytyy lähteä etsimään, mistä ne työpaikat saataisiin. Meidän täytyy pystyä johtamaan tätä Suomea. Etsimällä systemaattisesti asioita, jotka estävät meitä ottamasta uusia tekniikoita osaksi yhteiskuntaa, Vähämäki aprikoi.
Hän esittää järjestelmällistä suunnittelua, joka uudistaisi menetelmät, jotka tuottavat yhteiskunnalle hyötyä vuoteen 2030 mennessä. Siinä katsottaisiin, mihin syntyisi uusia työpaikkoja ja mitä säädöksiä pitäisi sen vuoksi poistaa, muuttaa tai tehdä.
– Tämä voitaisiin tehdä systemaattisesti ohjausvaikutusten listauksen avulla, Vähämäki kertoi.
Eduskunnan malli ennustaa kehitystä
Hän kertoi sadasta innovaatiosta, jotka on listattu eduskunnassa kehitellyllä mallilla, joka on alallaan ykkönen teknologioiden vertailussa.
– Mallillamme voidaan ennustaa, mitkä teknologiat kehittyvät nopeasti ja todennäköisimmin. Tätä voidaan käyttää myös sijoittamisen tai koulutuksen apuna tai mihin vaan. Itse olen sitä mieltä, että tällä voitaisiin saada huomattavan hyviä tuloksia, Vähämäki totesi.
Vähämäen mukaan pääasia on se, että yhteiskuntien pitää sopeutua muuttuviin oloihin. Meidän täytyy ottaa nopeasti ulkomailla kehitettyjä teknologioita osaksi Suomea ja kehittää niitä eteenpäin.
– Tällaiset yhteiskunnat ovat tulevaisuudessa voittajia. Emme saa taantua tässä. Jatkuvasti pitää etsiä maailmalta uusia teknologioita osaksi yhteiskuntaa, Vähämäki kannusti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää