MATTI MATIKAINEN
Ryhmänjohtaja Leena Meri vakuutuslääkäriasiasta: ”Asiat jäävät silleen ja ihminen jää tyhjän päälle”, ratkaisuksi käännetty todistustaakka
Eduskuntaryhmän johtaja Leena Meri avasi Tuumaustunnilla vakuutuslääkäriongelmaa. Perussuomalaiset nostivat kesällä yhdeksi kärkihankkeekseen vakuutuslääkäreiden mielivaltaisiin korvauspäätöksiin puuttumisen.
– Suomessa pitkään ollut ongelma, joka koskee tapaturmissa olleita ihmisiä, jotka vuosikausia taistelevat vakuutusyhtiöiden ja vakuutusoikeuden kanssa. Tuntuu siltä, että vaikka näillä ihmisillä olisi kuinka paljon omien hoitavien lääkäreiden lausuntoja, niin siitä huolimatta heidän asiansa ei koskaan etene ja viime kädessä vakuutusoikeudessa todetaan, että ei ole perustetta eläkkeelle tai korvauksille. Asiat jäävät silleen ja ihminen jää tyhjän päälle, Meri alusti.
Meri kertoi, että Perussuomalaisiin ollaan tässä asiassa oltu paljon yhteydessä.
– Päätimme tehdä asiasta lakialoitteen. Kutsumme sitä työnimellä Lex Ronkainen kansanedustaja Jari Ronkaisen mukaan. Hän on ollut toiminut asiassa aktiivisesti.
– Me ehdotamme ratkaisuksi niinsanottua käännettyä todistustaakkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun vakuutusyhtiön lääkäri katsoo, ettei ole korvausperustetta, niin hänen pitäisi pystyä osoittamaan hoitavien lääkäreiden lausunnot olennaisilta osiltaan virheellisiksi. Ei riittäisi pelkkä toteamus, että asiasta ei ole näyttöä.
– Lisäksi edellytämme, että kaikki lääkärilausunnot kirjoitetaan aina kunnian ja omantunnon kautta. Tällä hetkellä tilanne on se, ettei lausuntoja tarvitse vakuuttaa oikeiksi. Tämä lisäisi luotettavuutta. Tuomioistuimissa lääkärilausunnot tulisi aina vakuuttaa kunnian ja omantunnon kautta, jotta ne kelpaisivat todisteeksi.
Ronkaisen lakiesityksen allekirjoitti 57 kansanedustajaa. Olimme tästä ilahtuneita, vaikka olisimme toivoneet sataa.
Ihmetytti kun huomasimme, että kokoomus oli tehnyt oman lakialoitteen, jossa heillä on asiaa käsitelty suppeammin. Heillä esimerkiksi ei ole ratkaisua käännettyyn todistustaakkaan. Olisimme tietenkin toivoneet, että he olisivat olleet mukana tässä meidän aloitteessamme.
– Eikö tätä voisi yhdessä tehdä ja toteuttaa, Meri kysyy.
Tuumaustunnin videotallenne. Leena Meren osuus alkaa kohdasta 23 min.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kansanedustaja tarttuu rumaa härkää sarvista – Lex Ronkaisella vakuutuslääkäreiden mielivallan kimppuun
Kansanedustaja Jari Ronkainen A-talkissa: vakuutuslääkärinkin pitäisi vakuuttaa lausuntonsa oikeiksi kunniansa ja omatuntonsa kautta
Ronkainen jätti lakialoitteen vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamiseksi
Johan oli keskustelu – PS esitti rikkaiden säätiöiden ja yhdistysten verollepanoa, Petteri Orpo turvautui karkeaan ivaan
Taistelun vakuutuslääkäreiden mielivaltaa vastaan aloittanut Ronkainen iloitsee kansalaisaloitteesta: Vääryys halutaan korjata
Ronkaisen lakialoitteelle tukea kaikista puolueista: Lääkäri ei saisi päättää vakuutetun loppuelämästä tapaamatta potilasta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää