

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ruuan hinta räjähtämässä, maatiloja suljetaan jopa 1 200 vuodessa – veronalennukset eivät sovi hallitukselle
Perussuomalaiset vaativat eduskunnan kyselytunnilla toimia ruuan hinta- ja tuotantokriisiin. Moni joutuu tinkimään kotimaisesta ruuasta ja ruuan laadusta, kun varaa on vain halvimpaan.
Pellervon taloustutkimuskeskus ennustaa, että ruuan hinta nousee vielä jopa toistakymmentä prosenttia tänä vuonna – ehkä enemmänkin. Edellinen vuoden aikana hinta on noussut jo yli viisi prosenttia. Syy on pitkälti ruuan tuotantokustannusten räjähdysmäisessä kasvussa.
– Kävin juuri tutustumassa Kouvolassa Lukkarin maatilaan ja kun siellä katselin heidän kustannustensa nousua, nousi jopa minulla tukka pystyyn. Lannoitteet, rehut, kaasu, sähkö, öljy – kaikkien hinta hipoo pilviä eikä loppua näy, perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso kertoi.
– Miten te aiotte helpottaa suomalaisen ruuantuotannon arkea? Teidän on pakko ryhtyä toimiin nyt, vai onko kotimainen ruuantuotanto tarkoitus ajaa alas ja korvata esimerkiksi maailmalta tuodulla soijalla? Laakso kysyi hallitukselta.
Ongelma myönnetään. toimet riittämättömiä
Tuore maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) myönsi, että Suomessa on aikamme pahin elintarviketuotannon kriisi. Hän luetteli syitä ruuanhinnan nousuun ja lupasi, että tulevassa 300 miljoonan huoltovarmuuspaketissa huomioidaan paremmin juuri ruuan huoltovarmuus.
Laakso totesi, ettei tietenkään hallitus ole syyllinen maailmanpoliittiseen tilanteeseen ja sen aiheuttamaan hintojen nousuun, mutta hallitus voi tehdä kansallisesti toimia, joilla ruuan tuotantokustannuksia ja samalla loppuhintaa lasketaan.
– Kotimaisen ruuan hinta laskee tehokkaimmin, jos tuotantokustannuksia lasketaan esimerkiksi energia- ja polttoaineveroja laskemalla. Perussuomalaiset ovat tätä esittäneet, mutta hallitus ei ole suostunut, Laakso harmitteli.
Perussuomalaisten aloite etenee
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) kehui, että viime vuoden edergiaverosta annetaan tiloille tuplapalautus verotuksessa. Lisäksi on Saarikon mukaan mahdollista, että maatilojen tuotantorakennusten verovapaus kuluvana vuonna voisi edetä.
Perussuomalaisista huomautetaan, että kyseessä on alun perin perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpään aloitteesta lähtenyt toimenpide. Mäenpään aloitteessa oli allekirjoittajia yli puoluerajojen.
Mäenpään aloite olisi kuitenkin vapauttanut tuotantorakennukset verosta pysyvästi, kun taas hallitus antaisi helpotuksen maatiloille vain vuodeksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- veronalennus maatalouskriisi tuotantokustannukset Antti Kurvinen Sheikki Laakso ruuan hinta ruuantuotanto kotimainen ruoka Annika Saarikko Verovapaus Juha Mäenpää perussuomalaiset verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Polttoaineiden, sähkön ja ruuan hinnannousu kurittaa kansaa – Purra: Ihmisten ostovoimaa on parannettava – “Suomalaisille ei riitä, jos Saarikko lupaa, ettei veroja enää nosteta”

Immonen: Autoilijat ja maaseudun ihmiset ongelmissa hallituksen politiikan seurauksena – “Pieni- ja keskituloiset suurimpia kärsijöitä”

Elinkustannukset karkaavat käsistä, veronmaksajien rahat valuvat unelmahöttöön – Purra: “Elämme vihreää päiväunta, jota kokoomus ja hallitus kannattavat”

Ruoantuottajien jaksamista on tuettava – Elomaa: “Pelissä on valtavat panokset”

Mäenpää vaatii maatalouden tuotantorakennusten kiinteistöveron poistamista: “Kysymys on kansallisen huoltovarmuuden perustasta”

Reijonen vaatii metsänomistajien hankintahakkuun verovapauden nostoa: “Verovapauden kiintiön nostaminen toisi ansaintamielessä helpotusta myös maatalousyrittäjille”

Yhä useampi pulassa nousevien elinkustannusten kanssa: Suomalaisten selkä uhkaa katketa – ”Sinivalkoinen siirtymä on välttämätön”

Ruuan hinta voi nousta ennakoituakin enemmän – vauhti kiihtyy kesän ja syksyn aikana

Purra: Turhat menokohteet eivät ole luonnonilmiöitä – ”Hallituksella ei ole edes minkäänlaista suunnitelmaa julkisen talouden ongelmien ratkaisemiseksi”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää