

LEHTIKUVA
Ruotsissa nyt 4 000 koronaan kuollutta – tästäkin selvitään selittämällä
Ruotsissa ylitettiin Worldometersin mukaan 4 000 koronakuoleman raja maanantaina. Suhteellinen korokuolleisuus on ollut maassa hetkittäin maailman huippua. ”Tilastoinnin erot”, selittää ruotsalaisprofessori. Koko maailmassa koronakuolemia on tilastoitu vajaat 350 000.
Toukokuun 20. päivänä Ruotsissa raportoitiin 6.08 koronakuolemaa per miljoona asukasta. Lukema oli maailman korkein seitsenpäiväisen seurantajakson aikana. Seuraavana synkeässä tilastossa oli Iso-Britannia, jonka suhdeluku oli 5,57. Vertailun tulokset kiistetään kansankodissa.
Ei ole lainkaan yksinkertaista vertailla kuolleiden lukumäärää, koska tilastointimenetelmät vaihtelevat eri maissa, sanoo tilastotieteen professori Dan Hedlin SVT:n uutisissa.
Sattumanvaraisia lukuja
Osa valtioista tilastoi ainoastaan sairaalassa koronaan kuolleet mutta jättää vanhainkodeissa sattuneet tautikuolemat tilastoimatta.
– Kuolemantapausten vertailu on hankalaa, koska eri maissa tilastoidaan eri tavoin. Sitä paitsi kuolemia ei välttämättä ole raportoitu juuri sinä päivänä, kun ne ovat tapahtuneet, joka sekin vääristää tilastoja, muistuttaa professori Hedlin.
Valtion epidemiologi Anders Tegnell pitää hänkin tulosta sattumanvaraisena ja vertailu pitäisikin tehdä muiden muuttujien perusteella.
– Ruotsissa kuolleita on päivästä riippuen neljän ja 140 välillä, eikä se siten ole mielekäs luku vertailujen pohjaksi. Eri maat ovat pandemian kulussa myös eri tasoilla, hän sanoi tiedotustilaisuudessa viime viikolla.
Ruotsalaisturistit boikotissa
Kypros ilmoitti sunnuntaina, että ruotsalaisturisteja ei toistaiseksi päästetä maahan. Sen sijaan lennot saarivaltioon sallitaan 19 muusta maasta. SVT:n mukaan aiemmin Suomi, Norja ja useampi tanskalainen puolue ovat sanoneet ei ruotsalaisille.
– Ruotsalaisista on tullut Euroopan kiusattu kansa, tämä on kamalaa, toteaa matkailun asiantuntija Lottie Knutson.
Matkailutoimialalle on Knutsonin mielestä tulossa tuplasti turpiin, sillä hallitus ei ole antanut eväitä kesän kotimaanmatkailulle.
– Olemme vapaassa pudotuksessa, koska toimintaohjeet uupuvat. Ruotsalaiset eivät uskalla varata matkoja tällä hetkellä.
Ruotsin hallitus on ilmoittanut tiedottavansa kotimaanmatkailun suosituksista kesäkuun alussa. Ohjeissa tullaan sosiaaliministeri Lena Hallengrenin mukaan huomioimaan ”korona-aikojen uusi normaali”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- turismi uusi normaali Lena Hellengran Lottie Knutson Dan Hedlin tilastointi boikotti koronaan kuolleet Anders Tegnell Covid-19 pandemia matkailu koronavirus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


THL:n tutkimusprofessori: Tukahduttaminen vai laumasuoja – mihin hallituksen hybridistrategia oikein pyrkii?

Ruotsin kiistellyn koronalinjan oppi-isä: ”Jokainen saa tartunnan – Pohjoismaiden koronakuolemat kaikki samalla tasolla vuoden sisällä”

Ruotsissa koronastrategiasta sentään keskustellaan: ”Virkamiehet kyvyttömiä, numerot pyörittävät tutkijoita, maassa valitsee massapsykoosi”

Valtion epidemiologi Tegnell: ”En ole lainkaan vakuuttunut siitä, että Ruotsi on toiminut oikein”

Tavio: Jos tartunnat saataisiin painettua mahdollisimman alas, yhteiskuntaa voitaisiin avata nopeammin – ”Strateginen valinta tulisi olla tukahduttaminen, eikä taudin leviämisen jatkuva hidastaminen”

Pandemia sai jopa puolet Ruotsin koululaisista jäämään kotiin – oppivelvollisuudesta huolimatta

Rantanen: ”Asiantuntijoiden viesti syytä ottaa vakavasti”

Expressen vaatii pääkirjoituksessaan: ”Lopeta turvapaikkapelleily, pääministeri Löfven – tai menetät kansan luottamuksen”

Vanhusten kuolemat kaksinkertaistuneet paikoin Ruotsissa – sosiaalihallitus kiistää ja hallituksen suosio romahtaa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää