

LEHTIKUVA
Ruotsin yleisradio joutumassa laihdutuskuurille – oikeistopuolueet haluavat leikata SVT:n menoja
Oikeistopuolueet ja erityisesti ruotsidemokraatit ovat koko edellisen hallituskauden moittineet paikallista yleisradiota rönsyilystä sekä puolueellisuudesta. Mahdollinen oikeistohallitus ryhtynee sanoista heti toimikautensa alussa ja leikkaa yhtiön budjettia.
Ruotsin yleisradion voimassa olevan toimiluvan mukaan yhtiön on kehitettävä kulttuuritarjontaa yhä syvempään laajempaan suuntaan ja sitä on toimitettava myös vähemmistöjen kielillä. Erityisen tärkeää ohjelmatoiminnassa on viedä sitä tasa-arvoiseen ja monikulttuuriseen suuntaan.
Seuraava lupakausi alkaa vasta vuonna 2026. Silloin puolueilla on mahdollisuus tehdä suurempia linjauksia julkisen palvelun strategiaan ja tarjontaan.
Ruotsidemokratit edellyttää menoleikkauksia
Ruotsidemokraatit haluaa leikata yleisradion kustannuksia ja moderaatit haluaa julkisen palvelun rahoille yhä tehokkaampaa käyttöä välittömästi. Siksi onkin mahdollista, että valtiopäivät ja Ruotsin mahdollinen uusi oikeistohallitus ovat valmiita leikkauksiin jo alkavalla hallituskaudella.
Julkisen palvelun budjettiin on periaatteessa mahdollista puuttua valtion jokaisen vuosibudjetin yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että koko toimikaudeksi määritelty linjapäätös ei ole juridisesti sitova. Julkiseen palveluun puuttuminen tosin ole juurikaan kuulunut maan tapoihin.
– Tiettyjä ohjelmia ei ehkä ole viisasta tuottaa itse. Ajatellaanpa vaikka deittiohjelmia papeille tai laihdutusohjelmia koirille, ne pitäisi suosiolla jättää kaupallisille toimijoille, sanoo ruotsidemokraattien kulttuuripoliittinen asiantuntija Bo Broman.
Eri yhtiöt saman katon alle
Bromanin mukaan julkisen palvelun kolme yksikköä pitäisi lyödä samaan katon alle yhteen yhtiöön. Rahaa säästyisi ja tehokkuutta tulisi lisää.
– Kahdesta uutistoimituksesta muodostettaisiin yksi ja kolmen eri laitoksen henkilökunta yhdistettäisiin, jolloin pärjättäisiin yhdellä toimitusjohtajalla. Se olisi eräs tapa saada organisaatio ohuemmaksi.
Ruotsin yleisradion (SVT, SR ja UR) budjetti on noin 8,5 miljardia kruunua (775 miljoonaa euroa). Suhteessa väkilukuun budjetti on huomattavasti pienempi kuin Suomessa. YLE:n budjetti on luokkaa 550 miljoonaa euroa vuodelle 2022.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yksiköiden yhdistäminen julkisen palvelun menot Bo Broman hallituskausi toimilupa rönsyily julkisen palvelun yhtiö oikeistohallitus Moderaatit UR SR Ruotsin radio Ruotsin yleisradio Yleisradio valtion budjetti SVT puolueellisuus Ruotsidemokraatit leikkaukset Valtiopäivät Yle
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yle taikoi valtavan valtiovelan kahdeksi kahvikupiksi, talousprofessorilta vastaveto: “Jos YLE yksityistettäisiin, jokainen suomalainen saisi vuodessa 100 ilmaista kahvipakettia”

Yleisradiolle ei riitä 1,5 miljoonaa euroa päivässä: Yle-veroon vihjaillaan korotuksia – budjetti paisuu ja johdon palkkiot paukkuvat

Perussuomalaiset: Yle kulukuurille ja kehitysavusta 520 miljoonaa euroa pois

Uusi kansalaisaloite leikkaisi Ylen budjetin kolmasosaan nykyisestä

Ex-päätoimittaja Atte Jääskeläinen tyrmää ministeri Harakan hankkeen harkinnanvaraisesta tuesta medialle: ”Median ei tule olla riippuvainen hallitusten poliittisista voimasuhteista”

Vallan linnakkeet kaatuvat Ruotsissa: Ammattiyhdistysliike yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa

Moderaattien totuuden hetki käsillä Ruotsissa – uuden hallituksen pitäisi olla koossa keskiviikkona

Ruotsin uusi hallitus kokoon vaalivoittajan ehdoilla – hallitusohjelma kuin suoraan Jimmie Åkessonin pelikirjasta

Evan tutkimus osoittaa: Suomalaiset haluavat pelastaa hyvinvointivaltion leikkaamalla toissijaisista kohteista, kuten Yleisradiosta ja kehitysavusta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää