

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ruotsin valtiopäivät hyväksyi opposition budjetin: Liikennepolttoaineiden ja ansiotulojen verotusta kevennetään – kansalaisten turvallisuutta lisätään
Ruotsin valtiopäivät hyväksyi melkoisten kiemuroiden jälkeen opposition esittämän tulo- ja menoarvion vuodeksi 2022. Kansalaisten elinoloja helpotetaan laskemalla liikennepolttoaineiden verotusta sekä tuloveroja. Kansalaisten turvallisuutta puolestaan lisätään miljardisatsauksilla.
”Ehkä oudoin päivä Ruotsin poliittisessa historiassa”, otsikoi SVT uutisjuttunsa keskiviikkona illalla. Ruotsiin valittiin maan historian ensimmäinen naispääministeri ja jo muutamaa tuntia myöhemmin hän joutui jättämään eroanomuksensa. Jopa Anneli Jäätteenmäen saavutukset kalpenevat tälle suoritukselle.
Sosialidemokraattinen ”pikapääministeri” Magdalena Andersson kaatui seitsemässä tunnissa siihen, että valtiopäivät äänesti nurin hänen budjettiesityksensä ja valitsi sen sijaan ruotsidemokraattien, kokoomuksen ja kristillisten yhdessä muokkaaman tulo- ja menoarvioesityksen vuodelle 2022.
Vihreiden pirtaan porvaribudjetti ei sopinut, joten he vetäytyivät hallitusvastuusta. Ruotsiin on nyt mahdollisesti tulossa sosialidemokraattien yksin muodostama vähemmistöhallitus. Näin toimitaan siksi, että valtiopäivävaalit ovat edessä jo ensi vuoden syyskuussa. Pääministeriksi palannee Magdalena Andersson.
Lisää työtä ja vähemmän veroja
Ruotsin valtiopäivät lienee kuunnellut työmies Matti Putkosen neuvoja, sillä opposition budjetin myötä liikennepolttoaineiden veroa alennetaan 0,50 kruunua litralta alkaen 1. toukokuuta 2022.
Ansiotyön verotusta kevennetään ruotsalaismedioiden tietojen mukaan 8 miljardia kruunua ja kevennykset suunnataan pien- ja keskituloisille. Jokaisen työssä käyvän verotus kuitenkin laskee ainakin 150 kruunua kuukaudessa.
Eläkeläisten verotus laskee samaten 150 euroa kuukaudessa 13 000 kruunun kuukausieläkkeestä. Asumistuki nousee 200 kruunua kuussa yksinasuvilta eläkeläisiltä ja pariskunnilla puolet tästä.
Pitkäaikaistyöttömien työllistymistä helpotetaan laskemalla työnantajien kustannuksia, jos he palkkaavat pitkään vailla työtä olleen. Tavoitteena on, että jokainen työkykyinen saa ja tekee kykyjään vastaavaa työtä. Tukiyhteiskunnasta halutaan pois.
Maahanmuuttoa leikataan
Maahanmuuttoa on tarkoitus leikata EU:n määrittelemälle minimitasolle. Maahantuloa vaikeutetaan myös nostamalla vaadittavan minimitulon määrää. Prioriteetti numero yksi on kuitenkin laittoman maahanmuuton hillitseminen. Maahanmuuttovirasto saa 75 miljoonaa kruunua lisää valvottujen tilojen ja jalkapantojen lukumäärän kasvattamiseen.
Ruotsidemokraattien päätavoitteet maahanmuuton rajoittamiseksi ja laittomien maahanmuuttajien sekä rikollisten palauttamiseksi lähtömaihinsa eivät juurikaan näy vielä vuoden 2022 budjetissa. Pääpaino on vuoden 2022 valtiopäivävaalien jälkeisessä ajassa, jolloin nykyinen oppositio saattaa olla hallitusvastuussa.
Lisää poliiseja ja poliiseille lisää liksaa
Koululaitoksen määrärahat kasvavat 400 miljoonaa ja peräti kaksi miljardia satsataan esikoulujen ryhmien pienentämiseen. Näin pyritään osaltaan estämään jo lapsena alkavaa syrjäytymistä.
Kansalaisten turvallisuutta parannetaan parantamalla poliisien palkkausta ja lisäämällä poliisien määrää. Poliisin palkka nousee 1 250 kruunua kuukaudessa. Toimet ulottuvat aina vuoteen 2024 asti, johon mennessä on tarkoitus palkata 10 000 poliisia lisää. Myös teknistä valvontaa ja oikeuslaitoksen resursseja lisätään tuntuvasti.
Ruotsin budjetti vuodelle 2022 on suuruudeltaan 1 137 miljardia kruunua. Valtion tulojen arvioidaan kuitenkin nousevan 1 189 miljardiin kruunuun.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- bensa- ja dieselvero Ruotsin budjetti 2022 liikennepolttoaineet Magdalena Andersson Ruotsin pääministeri valtion tulo- ja menoarvio kristilliset laittomat maahanmuuttajat sosialidemokraatit polttoaineverotus Keskustapuolue ansiotuloverotus Ruotsidemokraatit vihreät Poliisi Kokoomus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Bensalitran hinta jo lähes kaksi euroa – Luukkanen: Punavihreä hallitus siirtää Suomea takaisin 1800-luvulle – ”Kurjistaminen näkyy joka paikassa”

Polttoaineiden hinnat ennätyskorkealla, hallituksesta lupailtiin rahallista hyvitystä pienituloisille autoilijoille – ”Ministeri Harakka, milloin aiotte toimittaa lupaamanne rahat ihmisten tileille?”

Purra: Vain kilpailukykyinen teollisuus voi turvata hyvinvointiyhteiskunnan – “Hallitus vesittää pienetkin kilpailukykyä parantavat teot”

Perussuomalaiset haluaa vahvistaa kotitalouksien ostovoimaa alentamalla sähkön ja polttoaineiden veroja 25 prosentilla – “Tämäkin on arvovalinta”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää