Ruotsin omalaatuinen hallitusnäytelmä on saamassa arvoisensa käänteen, kun valtiopäivät äänestää pääministeristä ensi viikon maanantaina. Ehdokkaita on kylmiltään vain yksi, kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson. Maahan on mahdollisesti syntymässä vähemmistöhallitus, joka nojaa ruotsidemokraatien tukeen valtiopäivillä. Jos Kristersson ei saa parlamentin luottamusta, uudet vaalit ovat taas askelta lähempänä. Ruotsin hallituskiemuroista kertoo yleisradioyhtiö SVT.
Toisin kuin maltillisen kokoomuspuolueen johto tykönään ajattelee, äänestäjät ovat saaneet ilmeisen tarpeekseen Ruotsin hallitusneuvotteluiden pattitilanteesta. Vaaleista on pian kaksi kuukautta, eikä hallituksen muodostamisessa ole päästy puusta pitkään. Kokoomuksen kannattajista peräti 85 prosenttia on SVT:n kyselyssä sitä mieltä, että muiden puolueiden pitäisi selvittää, löytyisikö ruotsidemokraattien kanssa yhteistä linjaa edes asiakysymyksissä. Kristillisdemokraattien kannattajat ovat lähes samaa mieltä kokoomusäänestäjien kanssa, neuvotteluja kannattaa 83 prosenttia puolueen äänestäjistä.
Keskustan kannattajista avausta ruotsidemokraatteihin päin suosittaa jo lähes kolmannes eli 29 prosenttia puolueen äänestäjistä. Ja ihme ja kumma: neljännes demareista olisi valmis keskusteluihin ruotsidemokraattien kanssa ja jopa vasemmistopuolueen kannattajista 9 prosenttia on tätä mieltä.
Hallitus syntyisi jo kolmen puolueen voimin
Kokoomuksen, ruotsidemokraattien, keskustan ja kristillisten yhteinen paikkaluku riittää enemmistöön valtiopäivillä. Keskustan puoluejohtaja Annie Lööf näkisi itsensä mielellään pääministerinä, joten hänen puolueensa tuki kokoomuksen Ulf Kristerssonille on kaikkea muuta kuin varmaa. Kokoomuksen, ruotsidemokraattien ja kristillisten voimin voitaisiin periaatteessa saada kasaan toimiva vähemmistöhallitus. Vähemmistöhallituksen ainainen painajainen tosin on sen esitysten mahdollinen kaatuminen valtiopäivien äänestyksissä.
Ruotsidemokraattien ”työmies”, järjestöpäällikkö Mikael Eriksson on sitä mieltä, että kokoomuksen ja kristillisten johdon pitäisi nyt kuunnella äänestäjiään:
– Porvaripuolueiden äänestäjien näkemykset menevät niin pahasti keskenään ristiin, että ajatus kaikkien allianssipuolueiden yhteistyöstä on käytännössä kuollut. Mitä nopeammin asianomaisten puolueiden johto tämän tajuaa, sen parempi koko Ruotsille, Eriksson sanoo.
– Meillä on ovet edelleen avoinna ja toivonkin, että Kristersson käyttää nyt aikansa viisaasti, sanoo ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson.