LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ruotsin turvallisuuspoliisi: Isis-palaajat voivat lisätä terrorismin uhkaa ja heidän taitonsa kiinnostavat myös tavallisia rikollisia
Ruotsiin on palannut jo 150 Isis-järjestön toiminnassa mukana ollutta henkilöä ja lisää on tulossa. Monet ovat edelleen mukana radikalisoituneissa ympyröissä, joista aikoinaan matkaan lähtivät. Osa myy terroristijärjestöstä peräisin olevia taitojaan rikollisjengeille.
Pari viikkoa sitten Ruotsiin palasi kolme Isis-naista pohjoisen Syyrian vankileireiltä. Heidän on arveltu muodostavan uhan maan turvallisuudelle, sillä he ovat tiettävästi saaneet asekoulutusta ja osallistuneet taisteluihin. Paikallinen kurdihallinto on toteuttamassa uusia karkotuksia, joten lisää Isis-väkeä on väkeä tulossa Ruotsiin.
Monet palaajista uppoutuvat vanhoihin kuvioihinsa palattuaan kotimaahansa. Nämä ihmiset eivät välttämättä muodosta välitöntä terroristista uhkaa mutta he saattavat olla mukana jihadistisessa ruohonjuuritoiminnassa.
– Kyse on pikemminkin tukityöstä kuin törkeiden rikosten suunnittelusta ja toteuttamisesta. He hankkivat rahoitusta ja verkostoja, järjestelevät tiloja ja sen tapaista, sanoo Säpon analyytikko Ahn-Za Hagström.
– Monet hakeutuvat myös rikollisiin piireihin, joissa uskonto ei ole keskeinen tekijä.
Kokonaiskuva puuttuu
Turvallisuuspoliisi Säpolla ei ole Isis-terroristijärjestön piiristä palanneista yhtenäistä kuvaa. Sekalaisessa joukossa on kiihkomielisiä jihadisteja ja sodan traumatisoimia, illuusionsa menettäneitä ihmisiä. Siksi palanneiden taustojen selvittely on ensiarvoisen tärkeää, vaikkakin usein todella vaikeaa.
Saksalainen tutkimus osoittaa, että puolet Isis-palaajista jää ääriajattelun piiriin. Terrorismin asiantuntijan mukaan Ruotsissa ei ole kokonaiskuvaa siitä, mitä palaajille tapahtuu kotiinpaluun jälkeen.
– Nämä ihmiset ovat olleet osa maailman julminta terroristiorganisaatiota. Siksi haluamme tietää, kuinka moni on palannut, mitä he tekevät, kuinka moni on edelleen mukana rikollisessa toiminnassa ja kuinka moni on luopunut siitä, luettelee terrorismin tutkija Magnus Ranstorp.
– Viranomaiset väittävät, että palaajien vastaanottojärjestelyt toimivat, mutta mitä on väitteiden takana ja miltä todellisuus oikeasti näyttää? Ranstorp kysyy.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- törkeä rikollisuus tukitoiminnot Ahn-Za Hagström kurdihallinto Ääriajattelu Magnus Ranstorp terroristijärjestö säpo Isis-palaajat kalifaatti Turvallisuuspoliisi jihadismi Irak ISIS Syyria
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruotsiin saapuneet Isis-naiset ovat terroristijärjestön kovaa ydintä – epäily kansanmurhasta
Halla-aho välikysymyskeskustelussa: “Suomi ei voi viestittää olevansa turvasatama, josta voi lähteä ulkomaille tekemään silmittömiä rikoksia ja jonne voi palata jäähdyttelemään”
Hallitus junaili terroristit Suomeen salaa – PS: Ministerit valehtelevat, virkamiehet valehtelevat, kaikki valehtelevat, jotta maahan saa tuotua Isis-liikkeeseen kuuluvia ihmisiä!
Mikään laki ei velvoittanut hallitusta auttamaan Isis-naisia Suomeen – kelkka kääntyi vuodessa
Poliisi tutkii valekuolleen irakilaisen turvapaikanhakijan juttua – vihreän sisäministerin suu meni suppuun eduskunnassa
Ruotsin ongelmalähiöt umpikujassa – maahanmuuttajat halutaan asuttaa muualle
Ruotsin turvallisuuspoliisin turvallisuuspäällikkö vangittiin epäiltynä vakoilusta – Lähi-idän kielten ja kulttuurien asiantuntija
Isis-kolmikko syytteeseen terroriteon valmistelusta Tanskassa
Brittiparlamentaarikon murha oli islamistinen terrori-isku – tappaja oli aiemmin deradikalisaatio-ohjelmassa
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.