

LEHTIKUVA
Ruotsin suunnanmuutos on kirjattu 62-sivuiseen asiakirjaan – uuden hallituksen työ alkaa tiistaina
Valtiopäivät äänesti Ulf Kristerssonin Ruotsin uudeksi pääministeriksi maanantaina. Porvarihallituksen ohjelma on kokonaisuudessaan mykistävää luettavaa ja sen konkretia käsin kosketeltavaa. Viimein on tullut aika korjata vihervasemmiston virhearvioinnit.
Ruotsin valtiopäivät äänesti – liberaalien haparoinnista huolimatta – moderaattien Ulf Kristerssonin Ruotsin uudeksi pääministeriksi maanantaina puoliltapäivin äänin 176 puolesta 173 vastaan. Kristersson esittelee uuden hallituksensa tiistaina aamulla, jonka jälkeen kuningas toteaa hallituksen vaihtuneen.
Oikeistopuolueet esittelivät perjantaina hallitusohjelmansa, jonka ne olivat rustanneet kokoon Tidön linnassa, Västeråsin kupeessa. Hallitukseen marssivat moderaatit, kristillisdemokraatit sekä liberaalit. Hallituslaivan perää pitää ruotsidemokraatit, vaikka eivät hallituksessa istukaan.
”Tidön sopimukseksi” nimetyssä 62-sivuisessa asiakirjassa puolueet ovat listanneet yksityiskohdat ja asiakokonaisuudet, joihin ne vaalikauden aikana aikovat tarttua. 62-sivuinen Proopuska koostuu seitsemästä yhteistyöprojektista sekä budjettiosiosta.
Maahanmuutto minimiin
Pakolaisten määrä rajoitetaan EU:n minimitasolle. Kiintiöpakolaisten määrää lasketaan 6 400 henkilöstä 900 henkilöön vaalikauden aikana. Oleskelulupiin tulee tiukennuksia ja kansalaisuuden saamisen ehtoja tiukennetaan.
– Ruotsin lainsäädäntö ei saa olla piiruakaan anteliaampaa, kuin mitä EU meiltä vaatii, sanoo ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson.
Åkessonin mukaan maahanmuuttajille on tulossa myös käyttäytymis- ja omavaraisuusvaatimuksia. Vapaaehtoisen paluumuuton ehtoja sekä kannustimia kehitetään erityisesti heitä varten, jotka eivät sopeudu maan tavoille.
Maassa toteutetaan vaalikauden aikana kansallinen väestönlaskenta. Laskennan eräänä tarkoituksena on selvittää maassa luvatta asuvien henkilöiden lukumäärä.
Jotain rajaa rikollisuudelle
Suomessakin päätään nostaneeseen jengiväkivaltaan Ruotsin uusi hallitus aikoo puuttua voimakkailla toimenpiteillä muun muassa asettamalla tuplarangaistukset jengirikollisille ja poistamalla rikosten niin sanotut paljousalennukset.
Salaisten pakkokeinojen eli poliisin erityyppinen peitetoiminta, telekuuntelu ja -valvonta lisääntyvät. Kameravalvontaa lisätään ongelmallisilla alueilla ja maahanmuuttajavaltaisten asuma-alueiden turvallisuutta kehitetään henkilötarkastuksia lisäämällä.
Vaikenemisen kulttuuriin pyritään puuttumaan mahdollistamalla anonyymi todistaminen oikeudenkäynneissä.
Hoitojonot lyhyemmiksi
Hallitus aikoo selvittää valtion osuuden kasvattamista sairaanhoidossa sekä hoivapalveluissa. Erityisesti panostetaan ensihoidon kehittämiseen. Ruotsidemokraatit ovat pitäneet tärkeänä kohtuuhintaista hammashoitoa kaikille ruotsalaisille.
Tutulta suomalaiseen korvaan kuulostaa halu hoitojonojen lyhentämiseen, palvelujen parempi saatavuus sekä tasa-arvoiset palvelut kaikkialla maassa.
Mielenterveyspalvelujen saatavuutta parannetaan erityisesti nuorille osana kansanterveyttä. Erityispanostuksia tehdään syöpäpotilaiden hoitoon ja kuntoutukseen ikään katsomatta ja kansallinen synnytyssuunnitelma kaivetaan taas esille.
Lisää ydinvoimaa ja halvempaa bensaa
Energiaongelmat heijastuvat hallitusohjelmaan siten, että lusikka otetaan kauniiseen käteen. Tavoite pääsystä 100-prosenttiseen uusiutuvan energian käyttöön korvataan ilmaisulla “100-prosenttisen fossiilivapaan energian käyttö”.
Ruotsidemokraattien ja porvaripuolueiden yhdessä harjoittamassa ilmastopolitiikassa Ruotsin kilpailukyky halutaan turvata, jolloin elinkeinoelämä ja maaseutu eivät ilmastotoimenpiteistä kärsi.
Uusia ydinvoimaloita pyritään saamaan alulle ja valtio on valmis takaamaan hankkeita 400 miljardiin kruunuun asti. Selvitetään mahdollisuudet jo suljettujen ydinvoimaloiden (Ringhals 1&2) ottamiseen taas tuotantoon.
Hallitus aikoo laskea polttoaineiden hintaa ja selvittää hintakaton asettamista sähkön hinnalle.
Tukia vain niitä tarvitseville
Hallitus aikoo toteuttaa suuren tukiuudistuksen, joka tarkoittaa tukikattoa sekä aktiviteettivaatimuksia tukien varassa eläville. Samalla taataan, että sairausvakuutus turvaa elämisen eväät heille, joille työnteko on mahdottomuus.
Työttömyysturvaan ei kosketa.
Pien- ja keskituloisten verotusta lasketaan, sama koskee eläkeläisten verotusta.
Koululuokkiin palautetaan rauha
Koulutus on selvästi lähellä uuden hallituksen sydäntä. Koulutusaikaa lisätään ja valtakunnallinen opetussuunnitelma käydään kokonaisuudessaan läpi. Erityisesti panostetaan oppimisvalmiuksien kehittämiseen. Tähän liittynee pääministeri Kristerssonin mainitsema ruotsin kielen taitaminen ja sen asettaminen kaiken keskiöön.
Arvostelumenetelmät uusitaan tietopainotteisiksi, jotta vältytään todistusten ”inflaatiolta”. Todistusten on kerrottava tasapuolisesti oppilaiden edistymisestä. Erityisopetukseen ja -opettajiin panostetaan ja koululuokkiin pyritään palauttamaan rauha kurinpitomahdollisuuksia kehittämällä.
Vapaakouluja koskeva lainsäädäntö uudistetaan. Vapaakoulut ovat olleet erilaisten skandaalien kohteena ja usein esillä ruotsalaisessa mediassa. Koulujen voitonjakoon ja myymiseen tulee rajoituksia.
Kansalliset arvot kunniaan
Ennen vaaleja erityisesti ruotsidemokraatit arvostelivat voimakkaastikin Ruotsin yleisradiota (SVT, SR) ja sen puolueettomuutta. Hallitusohjelmassa asiasta todetaan siten, että julkisen palvelun rahoitus arvioidaan uusiksi seuraavalla sopimuskaudella, joka alkaa vuonna 2026.
Uudessa mediaympäristössä julkista palvelua pyritään kehittämään osana demokraattista infrastruktuuria. Eli budjettimenettelyssä yleisradiotoimintaan kohdistuvat leikkaukset ovat mahdollisia aikaisemminkin.
Hallitus takaa sananvapauden ja median moniarvoisuutta edistetään. Kulttuurisisältöjen poliittista ohjausta pyritään toki vähentämään.
Hallitus haluaa palata ruotsalaiseen kulttuurikaanoniin. Se tarkoittaa ruotsin kielen ja ruotsalaisen kulttuuriperinteen arvostamista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kieli kaanon vapaakoulut todistusten inflaatio tukirajat hoidon tasa-arvo salaiset pakkokeinot EU:n minimitaso Tidö avtal Tidön sopimus Ruotsin uusi hallitus Moderaatit julkinen palvelu Ruotsin vaalit 2022 hoitojonot hintakatto kulttuuriperintö oppimisvaikeudet Yleisradio Ulf Kristersson Kristillisdemokraatit Liberaalit Jengirikollisuus maahanmuuttajat Jimmie Åkesson Hallitusohjelma Ydinvoima Ruotsidemokraatit Turvapaikanhakijat ilmastopolitiikka pakolaiset koulutus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Ruotsin asia on meidän

Rantanen huolissaan katujengi-ilmiön kasvusta: Suomi voimakkaasti Ruotsin tiellä – maahanmuuttopolitiikkaa kiristettävä

Ruotsidemokraattien vaatimukset kasvavat vaalivoiton myötä – vaikutusvallan täytyy olla suhteessa puolueen kokoon

Maahanmuuttajat pelkäävät karkotusta porvarihallituksen Ruotsista – myös tukien mahdolliset leikkaukset huolestuttavat

Kankaanniemi: Ympäristöministeriön menot järkyttävällä tasolla – Ruotsin mallia harkittava

Ruotsin pääministeri Kristersson: Sisäisen turvallisuuden ongelmien korjaamisessa voi ottaa oppia Tanskasta – ”Jengirikollisuuteen puuttumiseen tarvitaan nyt uutta voimaa”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää