LEHTIKUVA
Ruotsin porvarihallitus haluaa luopua ydinvoiman rajoituksista – uusia voimaloita rakenteille ja jo suljetut mahdollisuuksien mukaan uudelleen käyttöön
Ruotsin porvarihallitus tuo valtiopäiville esityksen, joka mahdollistaa useamman uuden ydinvoimalan rakentamisen lähivuosina. Näin rajoitus korkeintaan kymmenestä reaktorista valtakunnassa joutaa romukoppaan. Myös kolmen paikkakunnan periaatteesta luovutaan ja erikokoisia ydinvoimaloita voidaan tulevaisuudessa rakentaa sinne missä sähköä tarvitaan.
Valtiopäivät päätti runsaat 40 vuotta sitten ydinvoiman alasajosta Ruotsissa vuoteen 2010 mennessä. Lakia muutettiin vuonna 1997 siten, että hallitus voi sulkea voimaloita, jos korvaavia energiamuotioja on tarjolla. Nyt tuolloisista päätöksistä ollaan mieluiten kalpeana hiljaa.
Vielä niinkin myöhään kuin vuosina 2020–2021 suljettiin kaksi ydinvoimalaa: Ringhals 2 ja Ringhals 1. ”Toimivien ydinvoimaloiden alasajo jää historiaan eräänä nykyajan suurimmista poliittisista virheistä”, painottivat tuolloin ruotsidemokraattien johtohahmot.
– Stefan Löfven ja sosialidemokraatit heiluvat taas kerran tärkeässä poliittisessa kysymyksessä vihreiden sätkynukkeina. Siitä huolimatta, että kaksi kolmesta ruotsalaisesta uskoo ydinvoimaan. Mukaan lukien sosialidemokraattien omat äänestäjät, kirjoittivat Jimmie Åkesson ja Mattias Bäckström Johansson Dagens Nyheterin mielipidesivuilla joulukuussa 2020.
Ydinvoiman rajoituksista luovutaan
Hallituspuolueet ja ruotsidemokraatit julkitoivat syksyn Tidö-sopimuksessa, että Ruotsissa panostetaan nyt ja lähitulevaisuudessa ydinvoimaan.
Myös alas ajetut Ringhals 1 ja 2 pyritään mahdollisuuksien mukaan saamaan jälleen mukaan sähköntuotantoon.
Ruotsissa on saanut nykyisen lainsäädännön mukaan olla toiminnassa korkeintaan kymmenen ydinreaktoria. Ja uusia on ollut teoriassa mahdollista rakentaa ainoastaan niille sijoille, missä ydinvoimaloita vielä on, nimittäin Forsmarkiin, Oskarshamniin ja Ringhalsiin.
– Tuomme valtiopäiville esityksen, jonka mukaan ydinvoimaa voisi rakentaa useammille paikkakunnille, sanoo pääministeri Ulf Kristersson.
Myös pieniä reaktoreita
Hallitus esittää myös mahdollisuutta pienreaktoreiden rakentamiseen muutaman suuren sijasta. Tarkoitus on seurata tekniikan kehitystä ja tehdä lainsäädännöstä joustavaa. Näin vastuu reaktorin valinnasta jäisi energiayhtiöille, eikä niiden käsiä sidottaisi etukäteen sallimalla vain yhden tyyppisten ydinvoimaloiden rakentaminen.
Hallituksen ja ruotsidemokraattien ehdotus lähtee nyt lausuntokierrokselle ja voisi suunnitelmien mukaan astua voimaan maaliskuussa 2024.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Mattias Bäckström Johansson kolmen paikkakunnan periaate joustava lainsäädäntö ydinvoimatekniikan kehitys Oskarshamn Forsmark ydinvoiman rakentaminen Ruotsin porvarihallitus Tidö-sopimus Ruotsin valtiopäivät Ringhals ydinvoiman alasajo lausuntokierros Ulf Kristersson Jimmie Åkesson Ydinvoima Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Suomi on keskellä energiakriisiä – Riikka Purra kysyi Annika Saarikolta: ”Oletko mielestäsi mukana järkivihreässä hallituksessa?”
Koskela: Perussuomalaisten talouspoliikka nojaa realiteetteihin – ”Talouden on pyörittävä silloinkin, kun tuulimyllyt eivät pyöri”
Ranne: Järki palaa energiakeskusteluun pätkittäin
Perussuomalaiset ovat pitkään tukeneet pienydinvoiman kehittämistä – Purra: Hienoa, jos vihreätkin ovat viimein ymmärtäneet ydinvoiman merkityksen
Jimmie Åkesson: Ruotsi ei saa mennä liian pitkälle Turkin myötäilyssä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää