LEHTIKUVA
Ruotsin pääministeri Kristersson: Sisäisen turvallisuuden ongelmien korjaamisessa voi ottaa oppia Tanskasta – ”Jengirikollisuuteen puuttumiseen tarvitaan nyt uutta voimaa”
Ruotsin uusi hallitus on vahvasti lähtenyt kohentamaan maan sisäistä turvallisuutta. Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kysyikin eilen Ruotsin uudelta pääministeriltä Ulf Kristerssonilta näkemystä siitä, miten koko Pohjola voisi ottaa oppia Ruotsin toimista. Kokouksessa nähtiin ja kuultiin myös hämmentävää politikointia, kun vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo kaappasi ilmatilan ja alkoi sättiä Ruotsin uutta hallitusta.
Pohjoismaiden neuvosto kokoontuu tällä viikolla Helsingissä. Neuvoston istunto alkoi eilen tiistaina ja päättyy torstaina. Teemana on tänä vuonna pohjoismaisen yhteistyön tulevaisuus.
Pohjoismaiden neuvosto on Pohjoismaiden parlamenttien ja hallitusten välinen yhteistyöelin. Tänä vuonna Suomi toimii neuvoston puheenjohtajamaana.
Turvallisuus ykkösprioriteetiksi koko Pohjolassa
Ruotsin uusi hallitus on vahvasti lähtenyt korjaamaan maan sisäisen turvallisuuden ongelmia. Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa eilen perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kysyikin Ruotsin uudelta pääministeriltä Ulf Kristerssonilta näkemystä siitä, miten koko Pohjola voisi ottaa oppia Ruotsin toimista.
Purra totesi aluksi, että turvallisuuspoliittinen tilanne on pahasti järkkynyt Venäjän vuoksi, millä on ollut perustavanlaatuiset vaikutukset myös Pohjoismaiden viimeaikaisiin valintoihin.
Purra huomautti, että turvallisuus on kaiken hyvinvoinnin perusta ja lähtökohta, ykkösprioriteetti.
– Mutta ei ainoastaan ulkoinen, kansallinen turvallisuus vaan myös sisäinen. Se, mitä tapahtuu kaduillamme, kouluissamme ja ihmisten kesken. Pohjoismaiden neuvosto peräänkuuluttaa vahvaa Pohjolaa, ja tämä vaatii yhtä lailla vaalimaan myös pohjoismaisten yhteiskuntien sisäistä koheesiota ja rauhaa.
– Arvoisa uusi pääministeri Ulf Kristersson, Ruotsi on nyt voimakkaasti lähtenyt korjaamaan maan sisäisen turvallisuuden ongelmia. Kysyn, miten näette, että koko Pohjola voisi ottaa oppia paitsi siitä, mitä Ruotsissa on aiemmin tehty, myös siitä, mitä tullaan nyt tekemään? Purra kysyi.
Ruotsissa jengirikollisuutta torjutaan lakimuutoksilla
Ruotsin pääministeri Kristersson totesi vastauksessaan, että Ruotsi vastustaa määrätietoisesti ääriliikkeitä, ja siinä yhteistyötä muiden kanssa tulee jatkaa.
Kristersson myönsi, että jengirikollisuus ja ampumiset ovat olleet ongelma Ruotsissa. Ruotsin uusi pääministeri esittikin, että Pohjoismaista erityisesti Tanska on onnistunut sisäisen turvallisuuden ongelmien korjaamisessa Ruotsia paremmin, ja Kristersson esitti, että Ruotsin tulisi nyt ottaa oppia tanskalaisilta.
– Tanskassa on tehty monia toimia, joista olemmekin saaneet inspiraatiota. Meidän tulee nyt tehdä Ruotsissa huomattavia muutoksia lainsäädäntöömme, sillä jengirikollisuuteen puuttumiseen tarvitaan uutta voimaa, Ruotsin pääministeri sanoi.
Tanskassa tunnetusti maahanmuuttajavaltaiseen jengirikollisuuteen puututaan kovalla kädellä, ja tilanne on saatu paremmin hallintaan toisin kuin esimerkiksi Suomessa, jossa pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus pääosin jopa kieltäytyy tunnustamasta haittaamaahanmuuton ja jengirikollisuuden välistä yhteyttä.
Honkasalo käytti kysymysvuoron politikointiin
Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa nähtiin ja kuultiin myös hämmentävää politikointia, kun vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo kysymysvuorollaan kaappasi ilmatilan ja alkoi sättiä Ruotsin uutta hallitusta siitä, että Ruotsi ei muka huolehtisi ihmisoikeuksista.
Honkasalon hämmentävän puheen mukaan Pohjoismaissa muka todistettaisiin kehitystä, jossa ihmisoikeuskehitys olisi ottamassa takapakkia erityisesti muka naisten ja maahanmuuttajien oikeuksien osalta.
Honkasalo jopa väitti Ruotsin pääministerille, että Honkasalon mielestä Ruotsin tuore vaalitulos ei antaisi toivoa ihmisoikeuksien osalta jatkossakaan.
– (Ruotsin) hallituksen sopimus on huolestuttava. Miten aiotte huolehtia kunnianhimoisen ihmisoikeuspolitiikan tekemisestä Pohjoismaissa? Honkasalo päästeli.
Perussuomalaisten Purra ihmetteli eilen somekanavillaan Honkasalon performanssia.
Ruotsin pääministeri ei hyväksynyt väitteitä
Vastauksessaan Honkasalolle Ruotsin pääministeri Kristersson totesi, ettei hän ole lainkaan samaa mieltä Honkasalon puheista ja tämän näkemyksistä koskien Ruotsin hallitusohjelmaa.
– Päinvastoin: Ruotsissa turvallisuus on iso kysymys. Me emme halua joutua rikollisjengien ampumalinjalle. Meillä on jo nyt vanhuksia, joiden koteihin murtaudutaan. Kaikki tämä uhkaa ihmisten turvallisuutta, ja näihin asioihin me aiomme nyt puuttua ja paneutua, Kristersson sanoi ja keräsi puheenvuoronsa jälkeen pitkät taputukset.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pohjoismainen yhteistyö kansallinen turvallisuus maahanmuuttajataustainen rikollisuus Sanna Marinin hallitus Pohjola Ulf Kristersson Pohjoismaat haittamaahanmuutto Jengirikollisuus Veronika Honkasalo Pohjoismaiden neuvosto Riikka Purra Sisäinen turvallisuus Tanska Turvallisuus Ruotsi Ihmisoikeudet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruotsin suunnanmuutos on kirjattu 62-sivuiseen asiakirjaan – uuden hallituksen työ alkaa tiistaina
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson Suomen Uutisille: ”Vastustajien rasismikortti ei toiminut”
Vihreät kieltäytyy edelleen tunnustamasta katujengirikollisuuden juurisyytä – Leena Meri huomautti ideologisesta ongelmasta
Perussuomalaiset vaatii lain kiristystä katujengien väkivallanteoissa – Purra: Uhrin nöyryyttämisen ja teon kuvaamisen oltava aina peruste törkeälle pahoinpitelylle
Sisäministeri Mikkonen: Maahanmuutolla ei ole mitään tekemistä maahanmuuttajataustaisen katujengirikollisuuden kanssa
Rikostutkijoiden mukaan keinot jengimurhien selvittämiseksi ovat olemassa – ne pitää vain ottaa tehokkaampaan käyttöön
Ruotsidemokraattien puumerkki näkyy valtion budjetissa: Tulot ylittävät menot, työttömyyskorvauksiin ei kosketa ja kehitysavusta leikataan
Tilannekuva haltuun: Humanitaarinen maahanmuutto täytyy viimeistään nyt tunnistaa keskeisimmäksi jengirikollisuuden ja jengiytymisen syyksi
Tanskan uusi hallitus panostaa talouteen ja puolustukseen yli puoluerajojen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää