LEHTIKUVA
Ruotsin opetusministeri: Akateemista vapautta on suojeltava cancel-kulttuurilta
Ruotsin yliopistoissa vallitsee vaientamisen kulttuuri, paljastaa TV4:n tutkivan journalismin ohjelma. Uuden hallituksen opetusministeri on ottanut ongelman tosissaan ja päättänyt käynnistää selvityksen asiasta. Opetusministerin mielestä myös kiistanalaisista asioista pitää voida käydä keskustelua ja tehdä tutkimusta, sen sijaan, että yliopistoissa ryhdyttäisiin kieltämään tiettyjä sanoja tai aihepiirejä.
Opetusministeriö tulee käynnistämään selvityksen vaientamis- ja maalittamiskulttuurista Ruotsin yliopistoissa, kertoo opetusministeri Mats Persson (lib) Ruotsin yleisradion haastattelussa. Asia nousi pinnalle, kun TV4:n tutkivan journalismin ohjelma Kalla Fakta paljasti, että monet yliopistojen opettajat ja tutkijat pelkäävät joutuvansa pois suljetuiksi ja maalitetuiksi käsitellessään herkkiä aiheita.
– Tärkeintä on saada kuva siitä, miten iso ja laajalle levinnyt tämä ongelma on ja miten yksittäiset tutkijat kokevat tilanteen, Persson sanoo.
Kalla Fakta (“kylmä totuus”) -ohjelmassa useat yliopistojen henkilökuntaan kuuluvat kertoivat joutuneensa suljetuiksi pois yliopistoyhteisöstä tai vaiennetuiksi käsiteltyään esimerkiksi rasismia tai seksismiä. Tämä ilmiö tunnetaan myös nimellä cancel-kulttuuri.
Opetusministeri Mats Perssonin mukaan kyseessä on vakava ilmiö, jolla on seurauksia sekä vaientamisen kohteeksi joutuneille että opetukselle laajemminkin. Persson itse on koulutukseltaan taloushistorioitsija. Hänen tohtorinväitöskirjansa käsitteli maahanmuuttajien yrittäjyyttä, sairauspoissaoloja ja varhaiseläkkeelle jäämistä vuosien 1981-2003 välisenä aikana.
Yliopiston ei pidä kieltää sanoja
Aiemmin Expressen-lehteen kirjoittamassaan mielipideartikkelissa opetusministeri Persson korosti, että tiettyjä sanoja tai teorioita ei pidä kieltää, jos totuutta halutaan ymmärtää. Cancel-kulttuuri saa aikaan henkisesti köyhän ja huteran akateemisen ympäristön.
– Yliopisto ei ole mikä tahansa paikka, Persson kirjoittaa. Täällä kritiikin, kyseenalaistamisen ja suoran puheen on oltava arkipäivää. Tavoitteena ei ole konsensus.
– Tutkimusta tehdään myös sellaisilla alueilla, jotka ovat provosoivia poliittiselle vasemmistolle tai oikeistolle tai uskovaisille.
– Ja niin sen on oltava liberaalissa demokratiassa. Tieteen vahvuus on siinä, että uutta tietoa etsitään ilman ennakkoehtoja, kiellettyjä sanoja tai lappuja silmillä.
Cancel uhkaa vapaata ajatusten esittämistä
Opetusministeri Persson viittaa mielipidekirjoituksessaan tunnettujen tutkijoiden ja kirjailijoiden pari vuotta sitten julkaisemaan avoimeen kirjeeseen, jonka ovat allekirjoittaneet muiden muassa Francis Fukuyama, Noam Chomsky ja Salman Rushdie.
Allekirjoittajat ovat huolissaan Yhdysvalloista peräisin olevasta identiteettipoliittisesta liikkeestä, jonka ajama cancel-kulttuuri uhkaa vapaata ajatusten esittämistä ja keskustelua.
Tutkimusta tarvitaan myös herkistä aiheista
Persson pelkää cancel-kulttuurin johtavan siihen, että poliittisesti kiistanalaisten aiheiden tutkimisesta luovutaan kokonaan ja tutkimus keskittyy leppoisampiin aiheisiin, joista ei tule riitaa. Tietoa tarvitaan kuitenkin myös niitä herkiksi ja ristiriitaisiksi koetuista asioista.
– Todellisuus on monitahoinen, historia on synkkä ja yhteiskunta on täynnä vääryyksiä, Persson kirjoittaa. Jos tätä todellisuutta halutaan ymmärtää, tiettyjä sanoja tai teorioita ei pidä kieltää.
Kyseenalaistaa saa, vaientaa ei
Opetusministeri korostaa, että keskustelu, väittely ja kyseenalaistaminen ovat akateemisen elämän oleellisia osia. Mutta väittely ei saa johtaa siihen, että eri mieltä oleva opettaja tai tutkija pyritään vaientamaan tai sulkemaan yhteisön ulkopuolelle. Yliopiston johdolla on työnantajan roolissa vastuu seistä työntekijöidensä tukena silloinkin, kun se tuntuu epämukavalta.
– Ilmaisuvapautemme ja suvaitsevaisen yhteiskuntamme ansiosta me voimme puhua avoimesta erilaisista ilmiöistä, Persson kirjoittaa.
– Tämä hallitus ei tule kohtelemaan akateemista vapautta pelkkänä korulauseena. Suvaitsemattomuutta ei tulla suvaitsemaan. Me tulemme puolustamaan akateemista vapautta raudanlujasti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Noam Chomsky Mats Persson Salman Rushdie cancel-kulttuuri maalittaminen vaientaminen akateeminen vapaus identiteeettipolitiikka Francis Fukuyama Tutkimus Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Vastuullisuus ei naurun asia! Dilbert-sarjakuva vitsailti wokettamiselle – joukko yhdysvaltalaisia sanomalehtiä lopetti sarjakuvan julkaisemisen
Cancel-kulttuuri ja woke juuttuivat vastavoiman puristukseen Suomessa ja Ruotsissa – kansallismielisten puolueiden nuorisokannatus kasvaa
Maksupalvelu PayPal uhkasi käyttäjiään mielivaltaisilla 2500 dollarin sakoilla “misinformaation” levittämisestä ja “ennakkoluuloisuudesta”
Uutteraa uhriutumista, militanttia suvaitsevaisuutta, pöyhkeän eliitin “parempaa” vihaa – Woken lyhyt historia
Rasmus ry:n hyllytetty toiminnanjohtaja Ossi Mäntylahti: ”En puhuisi enää canceloinnista vaan ideologisesta puhdistuksesta”
Cancel-kulttuuri ei pure kaikkiin: Poliisinmurhaajan puhetilaisuutta ei peruta
Ruotsidemokraattien puumerkki näkyy valtion budjetissa: Tulot ylittävät menot, työttömyyskorvauksiin ei kosketa ja kehitysavusta leikataan
Kääk! Disney kielsi julkaisemasta Don Rosan legendaarisia Roope Ankka -sarjakuvia woke-syistä
Cancel-kulttuuri kukoistaa yliopistossa – empiirinen tutkimus vahvisti konservatiivimiesten epäilyt
Viikon suosituimmat
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Joulutori-iskun takana pakolaisstatuksen saanut lääkäri – vannoi jo vuosi sitten kostoa Saksalle
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Riikka Purraa puukotetaan uudessa graffitissa – Vigelius: “Tällainen väkivallalla ja veriteoilla uhkailu ylittää rajan”
Uudessa graffitissa tummanpuhuva hahmo lävistää Riikka Purran teräaseella. Uusi graffiti maalattiin keskiviikkona Helsingin Suvilahdessa poistetun tilalle. Alkuperäisessä graffitissa Purra kuvattiin veriset sakset kädessään ja hakaristit silmissään. Asiasta ovat uutisoineet Helsingin Sanomat ja Iltalehti. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius pitää teosta demonisoivana ja verrannollisena tappouhkaukseen.
Oikeusministeri Leena Meri: Muiden ihmisten hengelle ja terveydelle erittäin vaarallisten henkilöiden on pysyttävä vangittuna
Oikeusministeriössä on valmistunut arviomuistio varmuusvankeudesta ja sen käyttöönotosta. Uusi seuraamus olisi tarkoitettu vaarallisimpia väkivaltarikoksia tekeville.
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Metsästys on Suomessa paljon enemmän kuin pelkkä harrastus – se on syvälle juurtunut osa kulttuuriamme, perinteitämme, jonka lisäksi se on keskeinen keino luonnon tasapainon ylläpitämisessä. Metsästäjän vastuu ei kuitenkaan pääty riistanhoitoon tai saaliin hyödyntämiseen. Tärkeä osa metsästäjän tehtävää on varmistaa, että aseenkäyttötaidot ovat kunnossa – paitsi saaliin kunnioituksen, myös turvallisuuden tähden, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Jari Ronkainen.
Ampuma-aserikosten rangaistukset kiristyvät – oikeusministeri Leena Meri: “Uudella sääntelyllä pyritään erityisesti torjumaan järjestäytynyttä rikollisuutta”
Hallitus esittää aserikoksia koskevan lainsäädännön merkittävää uudistusta. Hallitusohjelman mukaisesti törkeän ampuma-aserikoksen vähimmäisrangaistus korotettaisiin kahdeksi vuodeksi vankeutta. Jatkossa tästä rikoksesta tuomittaisiin pääsääntöisesti ehdoton vankeusrangaistus.
Oikeudenhoitoon lisärahoitusta – ”Ei ole oikeusvaltiota, jos oikeutta ei ole mahdollista saada”
Täysistunnossa käsiteltiin illasta oikeusministeriön hallinnonalaa. Esittelijöinä toimivat valtiovarainvaliokunnan jäsen Minna Reijonen ja oikeusministeri Leena Meri. Vuonna 2025 oikeusministeriön toimintamenoihin on suunnattu 35 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää