Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Ruotsin oikeistohallitus etsii Migrille uutta johtajaa – tiukempi maahanmuuttopolitiikka vaatii uutta otetta

14.02.2023 |17:39

Ruotsin oikeistohallitus on päättänyt, että maahanmuuttoviraston johtoon on saatava uudenlaisia ihmisiä. Uusi, tiukempi maahanmuuttopolitiikka vaatii uusia tekijöitä ja uutta otetta, toteaa maahanmuuttoministeri. Ruotsi haluaa karkottaa kaikki laittomasti maassa olevat, joita on hallituksen tietojen mukaan yli 100 000.

Ruotsin maahanmuuttoviraston pääjohtaja Mikael Ribbenvik joutuu jättämään tehtävänsä, kertoo Expressen-lehti. Hän olisi halunnut jatkaa Migrin ylijohtajana, mutta pääministeri Ulf Kristerssonin hallitus päätti toisin. Ribbenvikin toimikautta ei jatkettu, joten hän joutuu jättämään paikkansa toukokuun lopussa.

Mikael Ribbenvik valittiin maahanmuuttoviraston pääjohtajaksi vuonna 2017. Silloin Ruotsissa piti valtaa pääministeri Stefan Löfvenin johtama vähemmistöhallitus, joka koostui sosiaalidemokraateista ja vihreistä. Ribbenvik on pitkän linjan virkamies, joten hänelle löytyy uusia haasteita toisaalta valtionhallinnosta.

Uusi linja, uudet tekijät

Maahanmuuttoviraston johdon uudelleenjärjestelyt liittyvät Kristerssonin hallituksen uuteen, tiukempaan maahanmuuttolinjaan. Pääjohtajan viran lisäksi myös ylijohtajan kausi on katkolla nyt keväällä, joten vaihdoksia saattaa tulla lisääkin.

Maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard (kok) toteaa, että päätös maahanmuuttoviraston pääjohtajan vaihtamisesta oli “luonnollinen” tässä vaiheessa.

– Ruotsin maahanmuuttopolitiikassa on meneillään suurien muutosten aika, ministeri Stenergard kertoo.

– Välillä tarvitaan uutta näkemystä tehtävään, jonka suunta on muuttunut.

Suomi pyytelee anteeksi

Maahanmuuttoministeri Stenergardin mielestä on hyvä ajatus pistää Migrin johto vaihtoon samalla kun maahanmuuttopolitiikan linja muuttuu. Stenergard itse on korostanut karkottamisen tärkeyttä: “Ne, joilla ei ole oikeutta oleskella Ruotsissa on poistettava maasta.” Hallituksen mukaan Ruotsissa on yli 100 000 laittomasti maassa olevaa ulkomaalaista.

Suomessa tuntuu vallitsevan vastakkainen linja karkotuksiin ja käännytyksiin liittyen. Kesällä 2022 maahanmuuttoviraston ylijohtajaksi valittu Ilkka Haahtela on julkisesti pyytänyt anteeksi virastonsa toimintaa esimerkiksi mongolialaisen sairaanhoitajan tapauksessa.

Eilen hän sanoi A-studiossa olevansa sitä mieltä, että lapsen etu ei ole toteutunut kaikissa Maahanmuuttoviraston poistamispäätöksissä.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää